Gratis… exista sau ce este ascuns in spatele gratuitatilor primite?

In primul rand nu exista nimic gratuit pe planeta asta. Produsele sau serviciile primite gratuit se vor regasi cumva undeva in alte produse sau servicii pe care o firma le achizitioneaza. Sunt firme care folosesc gratuitatea pentra a influenta un comparator in a cumpara un produs sau serviciu. Sunt firme care folosesc un serviciu gratuit pentru a obtine mai multe informatii, a crea o legatura pentru a putea vinde mai tarziu un serviciu mai scump sau de o valoare mult mai mare care in final acopera si costul gratuitati.

In general produsele si serviciile oferite gratuit sunt instrumente de marketing si vanzari.

Consultanta gratuita in Securitate?

Consultant: Specialist care ofera opinii, concluzii in chestiuni care privesc specialitatea sa.

Din start se presupune ca este o persoana cu experienta  si expertiza in domeniul de securitate. Avand expertiza se presupune ca nu lucreaza pe salariul minim pe economie si deci nu este o persoana platita cu 7 lei pe ora.

Chiar si un inspector de securitate/sef de obiectiv in medie este platit cu peste 10 lei pe ora.

La fel acesata persoana ofera solutii la anumite probleme in baza eperienteti si expertizei detinute.

Daca luam in considerare pretul pe ora de tehnician din piata (12-15 euro/ora) pare destul de evident pentru oricine ca un consultant de securitate sau firma de consultanta, care lucreaza de regula pe proiect, deci nu factureaza 180 ore lunar ci mai putin, ar trebui sa oferteze peste aceste preturi?

Si atunci cum ne explicam faptul ca marea majoritate a ofertelor de servicii de consultanta in securitate sunt gratuite?

Cum ne putem explica evaluari de risc la efractie de 90 lei?

La o simpla cautare pe google din 10 rezultate cel putin 8 ofera gratuit serviciul de consultanta. Mai mult daca cauti consultant de securitate pe google in afara de cursurile de specializare, gasesti oferte de angajare pentru vanzator junior ( consultant de securitate) la firme de consultanta in domeniu, iar multe din rezultate duc catre zona IT. Practic nu intelegi nimic daca chiar vrei sa cauti un consultant in domeniu.

Practic este foarte dificil sa gasesti un consultant sau o firma daca nu esti din domeniu.

Consultanta independenta sau sau consultanta gratuita de la furnizorul de servicii?

  1. consultanta gratuita nu exista, mai devreme sau mai tarziu vei plati pentru consultanta gratuita;
  2. vrei consultant independent trebuie sa platesti pentru asta, nu exista ieftin si bun;
  3. consultant nu este egal cu firma de securitate, asta nu mai este consultanta este cel mult un schimb de opinii vizavi  solutia de securitate, iar firma de securitate ( paza, sisteme, etc) va promova solutiile si produsele pe care ea le implementeaza uzual;
  4. consultantul platit iti economiseste bani, pe cand consultanta gratuita produce costuri;
  5. atunci cand nu ai un manager de securitate, cateva ore ale unui consultant de securitate vor valora mult mai mult comparativ cu zilele petrecute de tine pentru lucuri simple;
  6. evaluarea de risc la securitate fizica nu este consultanta, se poate transforma in consultanta asta daca nu cumva platesti 10 lei pe evaluare doar pentru a respecta legislatia si vei avea niste rapoarte de evaluare copy-paste;
  7. un evaluator de risc selectat corect si platit corect poate fi cel mai bun prieten al tau, iar pe termen lung poate sa iti salveze procente importante din bugetul de securitate, asta doar daca apelezi la experienta sa si transformi serviciile sale in consultanta;
  8. consultanta gratuita nu exista, mai devreme sau mai tarziu vei plati pentru consultanta gratuita;

Valoarea unei ore de consultanta este data in final de valoarea adusa unui client, iar daca ora de consultanta este 0 lei cat poate fii valoarea adusa?

Constantin Iordache, Consultant Securitate

Securitate in Romania: Articole, Stiri, Tendinte, Joburi, Resurse, Legislatie de Securitate, Top 50 firme de paza, Club Securitate, Evenimente de Securitate, Promovare Online.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate