De ce sa angajati un consultant de securitate?

Traim intr-o lume moderna dar plina de violenta unde normele morale incep sa nu mai aiba nici o importanta pentru multi dintre semenii nostrii.

Indiferent de tipul de violenta acesta provoaca pagube fizice si traume psihice puternice victimelor.

Suntem nevoiti sa ne asiguram viata si bunurile pe care le-am castigat, uneori, intr-o viata de munca si/sau prin investitii in care ne-am pus speranta ca noi, familiile noastre si cei care lucreaza impreuna cu noi vom putea avea un trai decent.

Au existat, dintotdeauna, persoane si grupuri de interese care au mers, uneori, pana la crima, sa obtina rezultatul muncii altor oameni. Indiferent de metodele folosite, victimele sufera traume puternice, care, in foarte multe cazuri, sunt ireversibile.

Din fericire exista multe metode prin care va puteti proteja viata si bunurile cu conditia sa constientizati ca aveti nevoie de profesionisti care sa va ajute sa alegeti ce-a mai buna solutie.

Pentru acest lucru aveti nevoie de consultantii de securitate.

De ce sa angajez un consultant de securitate?

Aceasta intrebare este foarte des pusa de aproape toti carora li se face aceasta recomandare. Ati putea afla unele lucruri despre cum sa va protejati viata si bunurile din multimea surselor de informare existente sau de la o companie licentiata in operatiuni de securitate privata.

Angajarea unui consultant de securitate este garantia faptului ca veti primi o solutie corecta propusa de o persoana cu competente profesionale specifice, experienta profesionala deosebita si garantia independentei acesteia fata de oricare alta activitate care ar putea provoca un conflict de interese.

Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa incercati sa identificati nevoile dumneavoastra de securitate insa acest lucru nu este intotdeauna asa de simplu.

Chiar si profesionistii din domeniu securitatii private au, uneori, perspective diferite, acest lucru fiind cauzat de specializarile lor iar acolo unde exista posibile conflicte de interese este de dorit ca acestia sa nu intervina.

Ce anume considerati ca va poate pune in pericol viata si integritatea bunurilor Dumneavoastra? Este suficient sa aveti incuietori la usi, sa aveti un sistem de alarmare la efractie si/sau un sistem de detectie a incendiilor? Si daca le aveti, cum va sunt acestea de ajutor?

Un Consultant de securitate va va spune ca scopul principal al asigurarii securitatii Dumneavoastra este sa previna pierderea de vieti omenesti si de bunuri. De aceea este nevoie de solutii eficiente bazate pe o planificare riguroasa cu scopul identificarii si reducerii nivelului de risc.

Consultantii de securitate sunt pregatiti sa ofere aceste solutii cu cea mai buna relatie costuri/performanta fiind in masura sa va ajute cu urmatoarele expertize:

Stabilirea nivelului de securitate din cadrul organizatiei prin:

  1. determinarea cerintelor si obiectivelor de securitate ale organizatiei;
  2. efectuarea analizelor amenintarilor/vulnerabilitatilor la care este expusa organizatia;
  3. evalurea probabilitatilor de aparitie si a impactului amenintarilor/vulnerabilitatilor asupra organizatiei.

Stabilirea strategiei de asigurare a securitatii organizatiei prin:

  1. propunerea/stabilirea de masuri in vederea asigurarii securitatii organizatiei;
  2. elaborarea documentatiei pentru obtinerea nivelurilor de securitate acceptate;
  3. implementarea strategiei de asigurare a securitatii organizatiei.

Verificarea modului de respectare a masurilor de securitate prin:

  1. propunerea/stabilirea obiectivelor verificarii;
  2. verificarea modului de aplicare a masurilor de asigurare a securitatii;
  3. propunerea de masuri corective.

Reprezentarea intereselor organizatiei pe probleme de securitate prin:

  1. mentinerea relatiilor de colaborare a organizatiei cu tertii (clienti, beneficiari, parteneri etc);
  2. promovarea interesele organizatiei prin asigurarea securitatii sale;
  3. reprezentarea organizatiei in raporturile cu autoritatile statului;
  4. elaborarea politicilor de securitate ale organizatiei;
  5. consultanta in angajarea/mentinerea personalului;
  6. consultanta in angajarea unui personal calificat de securitate, în special la nivel executiv, dar şi la nivel operativ;
  7. consultanta in angajarea/contractare serviciilor de securitate cu firme licentiate;
  8. elaborarea de studii de securitate interne in sprijinul managementului;
  9. consultanta in combaterea fraudelor si a furturilor interne;
  10. consultanta in recuperarea in situatia unor dezastre;
  11. consultanta in efectuarea unor evaluari/analize de risc;
  12. consultanta in prevenirea actiunilor criminale.

Ce intrebari sa va puneti atunci cand ajungeti la concluzia ca aveti nevoie de un consultant de securitate?

Angajarea unui consultant de securitate are o serie de avantaje printre care o perspectiva obiectiva asupra istoricului situatiei si asupra celei actuale oferita de un specialist independent pe baza competentelor sale profesionale si a experientei.

Cu toate acestea, sarcina angajarii unui consultant de securitate, s-ar putea sa nu fie chiar asa de simpla deoarece exista multe persoane care spun ca „sunt” consultanti de securitate dar numai unii dintre acestia prezinta incredere, atat din punct de vedere profesional cat si din punct de vedere etic.

Convingeti-va ca afirmatiile consultantului sunt reale si cereti referinte fata de activitatea sa profesionala.

Pe langa aceasta verificare trebuie sa gasiti raspuns la o serie de intrebari de baza:

Sunteti dispusi sa faceti schimbari?

Consultantul de securitate va poate recomanda in urma raportului sau sa faceti o serie de schimbari semnificative (personal, proceduri, echipamente). Veti avea rezistenta fata de aceste recomandari din partea proprietarilor, actionarilor, personalului angajat etc? La urma urmei este vorba de alocarea unui buget si de multe ori acest lucru se poate dovedi foarte dificil;

Consultantul de securitate are cunostiinte despre domeniul Dvs. de activitate si despre nevoile Dvs. de securitate?

Exista o multitudine de domenii de activitate, fiecare cu specificul sau, cu interesele si nevoile sale. Chiar daca consultantul are competente profesionale specifice consultantei de securitate cum il veti sprijini sa inteleaga particularitatile activitatii Dvs. si specificul culturii Dvs. organizationale?

Exista un potential conflict de interese?

Asa cum am mai spus, exista consultanti de securitate, cu adevarat, independenti care nu reprezinta interesele nici unei companii de securitate sau al vre-unui producator/furnizor de echipamente de securitate. Acestia, obligatoriu, sunt inscrisi in cadrul unei asociatii profesionale (Asociatia Romana a Specialistilor in Securitate – A.R.S.S. organizeaza si emite Certificatul Profesional de Consultant in Securitate – CPCS pentru profesionistii din consultanta de securitate) si s-au angajat sa respecte un cod etic de conduita si sa semneze un acord de independenta. Exista insa si persoane care se pot folosi de serviciile lor de consultanta atat pentru pentru a vinde o serie de servicii si/sau produse de securitate cat si pentru a intermedia aceste servicii si/sau produse.

Consultantul de securitate va fi independent si dupa finalizarea proiectului?

Consultantul de securitate trebuie sa va ajute nu numai sa rezolvati problema curenta ci si sa va pregateasca pentru abordarea altor situatii noi. Aici este vorba de onestitatea informatiilor pe care va trebui sa vi le ofere pentru a fi in masura sa decideti daca veti mai lucra tot cu acesta sau va trebui sa apelati la un consultant de securitate cu alta specializare. Uneori, informatiile oferite de consultant duc tot catre el, desi este posibil, ca, de data aceasta, competentele sale profesionale sa nu acopere noile nevoi ale clientului.

Serviciile consultantului de securitate vor include si materiale, seminarii, sedinte de instruire pentru personalul Dvs.?

Cu siguranta veti avea nevoie sa va pregatiti personalul cu noile proceduri/modificari de securitate. Consultantul Dvs. de securitate ar trebui sa detina competente si aptitudini pentru a efectua, inclusiv, activitati de formare profesionala.

Cat de cuprinzatoare sunt cunostintele consultantului de securitate? Uneori angajam un consultant pentru a rezolva o problema punctuala dar chiar si in aceasta situatie, este de preferat angajarea unui consultant cu o perspectiva mai larga. Acesta va fi in masura sa identifice si sa ofere solutii unor probleme generate de rezolvarea celei pentru care a fost angajat si care n-au fost identificate pana acum. Este preferabil sa luati in calcul angajarea unei echipe de consultanti ale caror competente profesionale si cunostiinte sunt complementare.

Cine se ocupa de caz?

S-ar putea sa semnati pentru angajarea unui consultant si pe teren sa constatati ca acesta a delegat pe altcineva sa-i faca treaba. Asigurati-va ca nu se intampla acest lucru.

Care sunt pasii pe care-i va folosi consultantul de securitate in procesul de evaluare, planificare si punere in aplicare?

Va utiliza o metoda standardizata sau va personaliza una? Ar trebui sa verificati daca nu va vinde o „lista de control” pe care bifeaza actiuni concepute pentru o alta situatie fara nici o legatura cu a Dvs.

Cum va realiza si prezenta consultantul de securitate raportul sau? Asigurati-va ca ati discutat si pus intr-un document exact ceea ce ati cerut de la consultant si ca acesta va va livra un raport final in forma scrisa. Acest lucru va trebui sa cereti si sa urmariti sa fie trecut in contractul de consultanta.

Consultantul de securitate va va consilia in activitatea de punere in aplicare a recomandarilor raportului sau?

Este recomandat ca in punerea in aplicare a recomandarilor consultantului de securitate sa va asigurati ca acesta este in masura sa va ofere sprijinul sau in activitatile de contractare a serviciilor de securitate cu companii licentiate, in activitatile de instruire a personalului pentru intelegerea procedurilor si politicilor de securitate implementate ca urmare a raportului sau pe care l-ati avizat.

Autor: Ion Iordache, Consultant de Securitate

www.ioniordache.com

NOTA: Material realizat cu adaptare in limba romana avand ca sursa materialul „Best Practice Guidelines for Hiring a Security Consultant prezentat pe www.scnus.org

Securitate in Romania

 

 

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate