O DEFINIȚIE A CENTRULUI OPERATIONAL DE SECURITATE
Un Centru Operational de Securitate (SOC) este un sistem complex gestionat de o echipă de securitate responsabilă de monitorizarea și analizarea starii de securitate în mod continuu.
Scopul unui Security Operation Center este de a detecta, analiza și răspunde la incidentele de securitate folosind o combinație de soluții tehnologice și un set puternic de procese si proceduri.
Centrele de operații de securitate au in componenta analiști, ingineri si tehnicieni de Securitate precum și manageri care supraveghează operațiunile de securitate. Personalul SOC lucrează în strânsă colaborare cu echipele de răspuns la incidente organizaționale pentru a se asigura că gestionarea crizelor de securitate sunt abordate si rezolvate in timp util.
Centrele de operații de securitate monitorizează și analizează în căutarea unei activități anomale care ar putea fi indicatoare pentru un incident de securitate sau o situatie de criza. SOC este responsabil de asigurarea faptului că incidentele potențiale de securitate sunt corect identificate, analizate, apărate și raportate.
CUM FUNCȚIONEAZĂ UN CENTRU OPERATIONAL DE SECURITATE
Echipa SOC este responsabilă pentru componenta operațională continuă.
Personalul centrului de operații de securitate este format în principal din specialisti de securitate care lucrează pentru a detecta, analiza, răspunde, raporta și preveni incidentele de securitate. Capabilitățile adiționale ale unor SOC pot include analiza infractionala avansată.
Primul pas în crearea Centrului Operational de Securitate este definirea clară a unei strategii care să includă obiective specifice, precum și aportul și sprijinul managementului. După ce strategia a fost dezvoltată, trebuie implementată infrastructura necesară pentru a sprijini acea strategie.
Infrastructura tipică este formata din soluții de supraveghere, un sistem de informații de securitate și de gestionare a evenimentelor / situatiilor de criza.
BENEFICIILE EXISTENȚEI UNUI CENTRU OPERATIONAL DE SECURITATE
Avantajul esențial al unui Centru Operațional de Securitate este îmbunătățirea detectării incidentelor de securitate prin monitorizarea continua, analiza activității evenimentelor si interventie operativa.
Echipele SOC sunt esențiale pentru a asigura detectarea și răspunsul la timp al incidentelor de securitate. Monitorizarea 24/7 oferită de un SOC oferă organizațiilor avantajul de a se apăra împotriva incidentelor și infractiunilor, indiferent de vectori, ora zilei sau de tipul evenimentului / situatiei de criza
CELE MAI BUNE PRACTICI PENTRU FUNCȚIONAREA UNUI CENTRU OPERATIONAL DE SECURITATE
Majoritatea managerilor de securitate își orientează atenția mai mult asupra elementului uman decât asupra elementului tehnologic pentru a „evalua și atenua direct amenințările, mai degrabă decât să se bazeze pe un scenariu”. De asemenea, îndeplinesc nevoile companiei și ale clienților și lucrează la nivelul lor de toleranță la risc.
Pentru cele mai bune rezultate, SOC trebuie să țină pasul cu cele mai noi informații despre situatiile operative și să utilizeze aceste informații pentru a îmbunătăți activitatea de supraveghere, apărare si interventie. SOC foloseste date din cadrul organizației și le corelează cu informații dintr-o serie de surse externe care oferă date despre amenințări / vulnerabilitati.
Centrele Operationale de Securitate de succes folosesc automatizarea securității pentru a deveni eficiente. Prin combinarea tehnicienilor de securitate cu înaltă calificare cu automatizarea securității, organizațiile își măresc puterea de analiză pentru a îmbunătăți măsurile de securitate și pentru a se apăra mai bine.