Supravegherea video in sistemul scolar. Pentru persoanele de o anumită vârstă, ideea de disciplină școlară este sinonimă cu autoritatea. Dar în zilele noastre, unii își fac griji că ne-am putea îndrepta către o nouă eră și mai insidioasă. Adica a autoritarismului. Adica sub forma sistemelor de supraveghere școlară.

Supravegherea video in sistemul scolar este din ce în ce mai folosita pentru a menține siguranța și securitatea. Dar și pentru supravegherea elevilor pe motiv de combatere a agresiunii și a vandalismului.

Potrivit cercetărilor efectuate de Universitatea din Salford, elevii din școlile din Marea Britanie sunt acum monitorizați la fel de frecvent ca deținuții din închisoare și clienții din aeroporturi.

Lisa Kelly, o profesoară de școală primară care a finalizat o teză de masterat. Teza in cauza se refera la impactul supravegherii asupra comunităților școlare. Aceasta spune că acest lucru ridică o serie de probleme de confidențialitate ale camerelor video din sălile de clasă și toalete.

„Școlile adoptă tehnologia de supraveghere într-un ritm alarmant la nivel internațional, în ciuda tensiunii cu confidențialitatea sau a potențialelor efecte asupra populației școlare care decurg din utilizarea CCTV de către conducerea școlii”, scrie ea.

„Comisia pentru Protecția Datelor recunoaște că CCTV poate fi benefică în jurul perimetrului școlilor. Afirmă fără ambiguitate că CCTV nu ar trebui să fie utilizat pentru monitorizarea personalului sau studenților.  Nu ar trebui instalat în săli de clasă, birouri sau orice zonă în care există o așteptare rezonabilă de intimitate.”

Supravegherea video in sistemul scolar

Practica a stârnit controverse aici. Academia Regală din Belfast, a fost forțată să scoată camerele din toaletele băieților în septembrie anul trecut, în urma unei reacții a părinților. S-a spus că sistemele au fost instalate „cu titlu de precauție” și nu au fost activate.

În 2011, o școală secundară din Co Kildare a primit ordin să elimine camerele de monitorizare din toaletele elevilor. Părinții au făcut o plângere la comisarul pentru protecția datelor. Comisarul a spus că fiecare școală trebuie să ofere o „justificare convingătoare pentru utilizarea fiecărei camere în incinta și în jurul acesteia”.

Companiile CCTV spun că fiecare școală nouă i se oferă camere ca standard din motive de securitate și pentru a preveni agresiunea.

O firmă de securitate din Dublin merge mai departe și promite școlilor capacitatea „de a ține evidența prezenței și punctualității profesorilor” și de a „ține evidența atitudinii și metodologiei profesorilor în predare”.

O altă firmă, TEC Security, spune că camerele pe care le furnizează sunt din motive de siguranță și chiar de sănătate publică.

„Știu chiar și o școală care folosește CCTV pentru citirea temperaturii”, spune Stephen Tyrrell de la TEC Security. „Aceasta este o caracteristică foarte proactivă și arată cum tehnologia poate fi utilizată pentru o varietate de scopuri. Odată ce politica este actualizată și comunitatea este informată, este în regulă.”

Supravegherea video in sistemul scolar

Directorul adjunct Fergal O’Callaghan de la Boyne Community School din Co Meath vede prezența camerelor ca un lucru pozitiv în comunitatea lor școlară.

„Păstrează studenții, personalul și proprietatea școlii în siguranță; avem camere atât la interior, cât și la exterior pentru acest scop”, spune el.

Cu toate acestea, Simon Lewis, directorul Carlow și creatorul podcastului educațional Dacă aș fi ministrul Educației, își face griji că CCTV-ul poate fi folosit în scopuri greșite.

„Este interesant când îl ai – cât de departe vor oamenii să-l împingă. Am avut oameni care ne-au cerut să vedem filmări de parcare sau filmări ale studenților pentru a rezolva o problemă de comportament. Devine un liber pentru toți”, spune el.

Limitat la perimetre. Supravegherea video in sistemul scolar

Pentru Lewis, CCTV ar trebui folosit doar din motive de securitate. În școala lui, camerele sunt limitate la perimetrele externe și la birou.

Paddy Duggan, fost director al Clonakilty Community College din Cork, este de acord. „Afectează comunitatea școlară în ceea ce privește promovarea încrederii, relațiilor și spiritului comunitar”, spune el. „Nu este nimic mai frumos decât amestecul dintre personal și studenți. Prezența unei camere schimbă atmosfera. Este nevoie de ceea ce previne cu adevărat bullying-ul și comportamentul prost: relații bune.”

Dar directorii care folosesc tehnologia o văd ca pe un instrument necesar; ei simt că dă putere studenților. De asemenea, ei susțin că menține personalul și studenții în siguranță.

Hilary Treacy este consilier pentru protecția datelor la Asociația Școlilor Comunitare și Comprehensive, organismul de conducere pentru 96 de școli postprimare.

„Școlile trebuie să fie transparente în ceea ce privește locul și în ce scop sunt utilizate CCTV atât în ​​afara clădirii, cât și în interiorul școlii.” Utilizarea CCTV trebuie să fie „justificată, necesară, proporțională și rezonabilă”, spune ea.

Tratatul face referire la articolul 35 din GDPR, care prevede că, înainte de angajarea CCTV, operatorul trebuie să realizeze o declarație de impact privind protecția datelor.

„Ei pot alege să folosească CCTV pentru o varietate de scopuri, dar aceste scopuri trebuie să fie subliniate în politica lor. Semnalizarea adecvată ar trebui să însoțească fiecare cameră. Consiliul de conducere ar trebui să continue să revizuiască politica CCTV pentru a se asigura că utilizarea acesteia continuă să fie bazată pe dovezi și adecvată”, spune ea.

Secretarul general al Asociației de management al școlilor primare catolice, Seamus Mulconry, spune că dorește să reamintească școlilor că „camere CCTV ar trebui folosite doar în scopuri de securitate și când elevii sunt în clădirea școlii, este mai bine să le oprești”.

Consecințe nedorite pentru Supravegherea video in sistemul scolar

În timp ce majoritatea școlilor insistă că supravegherea școlii este doar din motive de securitate, unii își fac griji cu privire la consecințele nedorite.

Joe Power, un ofițer de dezvoltare a practicilor restaurative cu sediul în Limerick este îngrijorat de impactul acestora asupra construirii relațiilor cu studenții.

„Mesajul pentru studenți este că nu avem încredere în tine, ceea ce poate deveni o profeție care se împlinește singur pentru unii”, spune el.

„Lucruri precum CCTV pot duce doar la mai multă excludere, ceea ce duce apoi la rezultate slabe pentru toată lumea. Școlile trebuie să se ocupe de aceste probleme într-un mod care nu doar împinge problema pe drum. Am lucrat cu școli și cu serviciul de probațiune. Dacă ar lucra împreună, ar putea preveni la sursă jumătate din criminalitatea din țară.”

Cercetătoarea Lisa Kelly recunoaște că există „o piață profitabilă pentru tehnologia CCTV”, dar avertizează împotriva „deformației tehnologice”, în care camerele încep ca o măsură de securitate, dar se transformă în „supravegherea profesorilor și/sau a elevilor”.

Clasa socială apare și ea ca relevantă în munca lui Kelly. Potrivit cercetărilor internaționale, elevii din școlile defavorizate se pot simți mai criminalizați de CCTV la școală.

Supravegherea video in sistemul scolar

„Regimurile de înaltă securitate existente în școlile care predau preponderent elevi din clasa muncitoare pot indica o lipsă inerentă de încredere pentru acești elevi.

„Principala recomandare este că sunt necesare date primare irlandeze”, spune Kelly. „Ar fi benefic să obținem o perspectivă asupra atitudinilor și percepțiilor atât ale elevilor, cât și ale profesorilor privind CCTV în școli.”

Cei mai mulți sunt de acord că obținerea unui echilibru corect este cheia pentru școli – și pentru comunitatea școlară în general.

Psihoterapeutul psihanalitic pentru copii și adolescenți Colman Noctor se poziționează ferm pe gard când vine vorba de utilizarea CCTV în școli.

„Sunt o persoană care vede impactul bullying-ului asupra bunăstării copiilor în fiecare zi, așa că cred că trebuie făcut tot posibilul pentru a o atenua. Cu toate acestea, sunt conștient de pericolele încălcării drepturilor individuale.”

Orientări privind protecția datelor

Securitate: Comisarul pentru protecția datelor recunoaște că înregistrarea CCTV poate fi justificată pentru securizarea perimetrului proprietății școlii.

Sala de clasă: CCTV poate să nu fie justificată pentru monitorizarea zilnică a personalului și a studenților. Comisarul pentru protecția datelor recomandă ca camerele CCTV să nu intre în sala de clasă în sine.

Orice utilizare dincolo de monitorizarea perimetrului sediului școlii poate trebui să fie pe deplin justificată și bazată pe dovezi, cu un prag foarte ridicat pentru astfel de dovezi.

Locuri cu probleme: dacă înregistrarea CCTV este folosită pentru a aborda și a preveni comportamentul criminal/antisocial/furtul/vandalismul în zonele cu probleme cunoscute, școala poate fi nevoită să demonstreze că patrularea periodică a zonei de către personal nu funcționa și că sistemul antisocial comportamentul continua.

Supraveghere sub acoperire: Utilizarea CCTV de către o școală fără cunoștințele unei persoane este, în general, ilegală. Nu ar trebui să existe supraveghere ascunsă folosind CCTV la școală.

Articol tradus si preluat de pe: www.irishtimes.com


[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Facebook Securitate in Romania

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate. Noutati si tendinte din industria de Securitate. Solutii de Securitate. Locuri de munca din industria de Securitate. Resurse utile. Topuri de Securitate.

VerifiES Security – Eficienta in Securitate. Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte.

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate. Design si proiectare solutii de securitate. Evaluare si selectie furnizori Securitate. Audit servicii si solutii de securitate. Optimizare bugete securitate. Evaluare eficienta. Eficacitate programe de securitate. Politici si proceduri de securitate. Programe de loss prevention. Receptie si evaluare sisteme de securitate.

Total Security Management. Proiectare sisteme Securitate si incendiu. Evaluare de risc la securitate fizica. Implementare solutii de Securitate. Paza. Sisteme de securitate. Monitorizare alarme. Management de Securitate.

 

close

Securitate in Romania

Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitte

Nu facem spam! Proiect VerifiES Security