Indiferent ca asiguram securitatea unei locuinte, a unui obiectiv industrial , supermarket sau o cladire de birouri principiile de baza aplicate in construirea unui plan de securitate corect si eficient sunt aceleasi.

Cunoasterea si aplicarea acestor principii de baza ne ajuta sa construim, aplicam si in final sa securizam bunurile noastre sau clientilor pentru care o firma de securitate lucreaza.

Princiipile sunt aceleasi insa fiecare locatie este diferita indiferent daca consideram acelasi segment de activitate, acelasi oras, sau chiar locatii diferite ale unei singure firme, de aceea pasii trebuie respectati de fiecare data cand cosntruim un plan de securitate si in nici un caz abordarea de genul copy/paste nu este una profesionista, chiar daca  cu acest plan am obtinut rezultate foarte bune in o alta locatie. In plus orice plan de securitate trebuie revizuit de cate ori este nevoie, functie de modificarile ce au local nivelul unei firme , in acea localitate, sau la nivel regional sau national, modificari ce pot avea influenta asupra planului de securitate. Principiile se aplica indiferent ca lucram cu servicii de securitate interne sau servicii externalizate catre o firma de securitate.

In opinia mea  in cosntruirea unui plan de securitate eficient trebuie sa tinem cont de urmatoarele:

Obiectivul planului de securitate:

 • ce dorim sa obtinem;
 • desigur cred ca pentru multi este redundant, insa obiectivul trebuie sa fie SMART;
 • Specific: vreau o securitate eficienta sau doresc sa fiu protejat, vreau calitate mai buna nu este un obiectiv specific;
 • Masurabil: este foarte important sa definim cum vom masura, cum vom evalua rezultatele solutiei de securitate;
 • Accesibil: daca nu am buget, nu se poate implementa cu resursele avute la dispozitie;
 • Realist: daca stabilesc un obiectiv, vreau zero incidente de securitate in toate 100 de locatii , incepand de maine, sau vrem zero pierderi de securitate in un supermarket nu inseamna ca este unul realist, nu pot spune vreau 1 milion de lei pana maine daca eu lucrez azi agent de securitate;
 • Incadrat in Timp: stabilim foarte clar in timp perioada de implementare;
 • pornind de la definire obiectiv putem construi planul de securitate si putem alege cele mai bune solutii de securitate;

Auditul de securitate – evaluare riscuri

Evaluarea riscurilor  este la fel de importanta pentru construirea unui plan de securitate eficient, sub orice forma este facut,  audit, evaluare  de risc obligatorie, aceste evealuari trebuiesc sa fie independenete, facute de specialisti cu experienta  in domeniu.

Planul de securitate, proceduri de securitate

Evit sa spun plan de paza din un motiv foarte clar, securitate nu inseamna doar paza umana securitatea cuprinde masuri fizice de securitate, tehnice- sisteme de securitate, umane, in locatie, mobile, la distanta etc. In plus in acest caz desi legislatia romaneasca a reglementat acest aspect, „planurile de paza” in multe cazuri sunt facute pe repede inainte, pe principiu copiez un plan , schimb numele locatie si cateva lucruri si gata, in mare parte facute de cei care presteaza serviciile de securitate si fara a da atentie  la toate aspectele, riscurile, fara a a vea o viziune de ansamblu asupra securitatii acelei locatii.

In multe cazuri pentru aceasi locatie avand mai multi furnizori, unul pentru partea tehnica, altul pentru mentenata, altcineva pentru paza umana, alt furnizor pentru transport valori etc, beneficiarul acestui plan de paza nu face o integrare a tuturor acestor masuri, iar fiecare componenta este luata separat.

Proceduri de securitate: sunt la fel de importante, si din nou principiul copy/paste nu functioneaza,  procedurile trebuie sa fie simple, usor de inteles si retinut, scrise in limbaj familiar celui care trebuie sa le aplice sau sa vegheze la respectarea lor. O procedura prea lunga va fi greu de parcurs de retinut

Preventia: masurile de preventie sunt mult mai importante ca masurile de reactive sau detectie, insa de multe ori in evaluarea unui departaemen’t/serviciu/firma de securitate nu se regasesc evaluari de preventive ci mai degraba evaluari pe baza de numar de incindete, sau alti indicatori de performanta. Cand preventia nu a functionat avem incidente, cu cat incidentele sunt mai multe inseamna ca masurile mele de securitate nu sunt eficiente.

Preventia in opinia mea este cea mai importanta activitate de securitate.

Calcul pierderi in securitate, pierderi versus buget securitate

In urma evaluari de risc, auditului de securitate, pe baza istoricului, tipologiilor din o anumita industrie putem calcula pierderile posibile in urma unor incidente. La fel de important este calculul pierderilor dupa fiecare eveniment.  Pierderile trebuiesc calculate luand in considerare, valoare bunului, costul de inlocuire/achizitie acel bun, pierderi cauzate de intrerupere productie sau livrare servicii, pierderile de venit cauzate si pierderile de imagine.

 Masuri de Intarziere:

 • bariere, garduri, control acces, comunicare biderectionala audio, sisteme active ceata, apa, spray iritant, alte masuri de intarziere in caz de incident;

 Masuri de Detectie:

 • senzori, sistem alarma, sistem video, sistem incendiu, comunicare sistem de alarma cu centru de monitorizare, verificare alarme- sistem video,  lumina, control acces;

Raspuns incidente: interventie on site, la distanta, verificare video , care este modalitatea de raspuns in cazul unor incidente.

Raportare incidente:

 • raportarea incidentelor catre management operational/superior in scopul de a obtine statistici, de a lua masuri de securitate, de management etc;
 •  raportarea catre colegii din organizatie pentru  baza de date, pentru bune sau rele practici, pentru a impartasii cunostinte sau pentru a avea opinia colegilor.

Cred ca este momentul oportun  sa ne reintoarcerea catre lucrurile de baza, si a reporni de la lucruile de baza, daca dorim sa crestem serviciile/industria  de securitate si sa adaugam valoare acestor servicii pentru a lasa in urma discutiile doar pe pret.

constantin iordacheConstantin Iordache, Consultant Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

Securitate in Romania

Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitte

Nu facem spam! Proiect VerifiES Security