Prin situație de urgență se înțelege o situație în care este nevoie de asistența imediată a Poliției, Pompierilor sau a Sistemului National de Asistenta medicala, pentru a salva viața, proprietatea sau mediul.

În România sunt considerate situații de urgență:

  • accidentele de aviație, metrou, feroviare, rutiere cu victime sau persoane blocate, navale, montane, în peșteri, canioane, sau determinate de factori de mediu;
  • avarii sau accidente industriale, explozii, incendii, arsuri termice, electrice (inclusiv trasnete), chimice;
  • cutremure, inundații, fenomene meteorologice periculoase;
  • prăbușiri de utilaje, construcții, arbori;
  • agresiuni animale cu victime, pericol de agresiune de către animale, insecte, mușcături;
  • persoane inconștiente, persoane conștiente căzute în locuri publice, intoxicații, probleme respiratorii severe, hemoragie gravă, febră, leșin.

Anunțarea unei situații de urgență se face prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (SNUAU) la numărul de telefon 112.

Gestionarea situațiilor de urgență este făcută de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Inspectoratele județene pentru Situații de Urgență (ISU) din teritoriu.

Serviciile de urgență din România sunt structuri specializate de intervenție care asigură soluționarea problemelor specifice situațiilor de urgență. Ele sunt fie publice (de interes general, coordonate de autoritățile administrației publice și disponibile tuturor cetățenilor), fie private.

În România principalele servicii specializate de urgență de interes național sunt:

  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) – structură subordonată Ministerului Afacerilor Interne.
  • Poliția Română – instituție specializată care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii si liniștii publice, în conditiile legii.
  • Jandarmeria Română – instituție specializată cu statut militar care exercită în condițiile legii, atribuții cu privire la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism.
  • Sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat.
  • Serviciile publice comunitare pentru situații de urgență – servicii publice comunitare profesioniste pentru situații de urgență, ce asigură în zonele de competență coordonarea, îndrumarea și controlul activităților de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență.
  • Servicii publice profesioniste sau voluntare pentru situații de urgență.
  • Alte structuri stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Alte servicii publice:

  • Salvamar – serviciu public dedicat salvării persoanelor aflate în pericol de înec și prevenirii accidentelor de acest fel.
  • Salvamont – asigură activitatea de salvare în munți și de prevenire a acidentelor montane.

Situatiilor de urgenta pot fi clasificate in functie de rata de dezvoltare, amploarea si natura aparitiei

Situațiile de urgență reprezinta situația pe un anumit teritoriu, care poate fi rezultatul unui accident, al unei catastrofe sau al altui dezastru.

Situatiile de urgenta reprezinta un pericol pentru viata și sanatatea oamenilor si animalelor si poate duce la pierderi materiale semnificative.

In fapt, astfel de situații apar destul de des. Clasificarea situațiilor de urgență este un sistem destul de complicat, deoarece sunt luați în considerare mai mulți factori simultan.

De exemplu, conflictele militare, lupta extremistă, actele de terorism, corupția la scară largă, conflictele religioase etc. pot fi clasificate ca un grup de situații de urgență conflictuale. Situațiile fără conflicte pot fi împărțite în mai multe grupuri separate.

Clasificarea situațiilor de urgență se refera la mai mulți factori principali:

  • Scara distribuției lor
  • Natura lor
  • Ritmul dezvoltării

Clasificarea dezastrelor în funcție de scara distributiei lor

In aceasta situatie nu sunt evaluate doar dimensiunile teritoriului afectat, ci și numărul victimelor, consecințele potențiale, indirecte, precum și gravitatea pagubelor – în orice caz, o situație de urgență, chiar și într-o zonă restransa poate duce uneori la un rezultate tragice.

  • Urgențe locale restranse – situații care afectează limitele locului de muncă, o mică parte a unui drum sau a unui teren, o casă sau un apartament privat.
  • Urgențe locale extinse – situații limitate localitati, iar consecințele lor pot fi eliminate de forțele proprii ale orașului (oraș, cartier).
  • Urgențele regionale acoperă simultan mai multe regiuni sau teritorii, iar eforturile combinate ale tuturor serviciilor locale sunt necesare pentru a elimina pericolul.
  • Situații de urgență globale – în astfel de cazuri, situația nefavorabilă acoperă simultan teritoriul mai multor țări.

Tipuri de urgențe în funcție de ritmul de dezvoltare

Ritmul de dezvoltare este de o importanță deosebită și determină acțiunile ulterioare ale serviciilorde urgenta. Clasificarea situațiilor de urgență este următoarea:

  • Accidente – aici pot fi atribuite accidentelor, accidentelor rutiere, cutremurelor, exploziilor
  • Urgente – emisiile de gaze toxice și incendiile sunt de obicei alocate acestui grup
  • Urgenta moderata – astfel de urgențe pot fi atribuite erupțiilor vulcanice sau eliberarii de substanțe radioactive
  • Urgente dezvoltate in timp mediu sau lung – astfel de situații de obicei se dezvolta treptat, dar daunele provocate pot fi ample, pe scara larga. De exemplu, o epidemie, unele dezastre ecologice, dezatre meteorologice, pot fi clasificate ca urgențe cu evolutie in timp.

Clasificarea situatiilor urgenta după origine

Originea unei catastrofe este de importanță majora si imparte situatia de urgență în:

  • Situatii de urgenta provocate de om, cum ar fi accidente de transport, incendii, explozii, prăbușiri spontane ale clădirilor, accidente cu eliberarea de toxine periculoase și alte substanțe chimice etc.
  • Catastrofele naturale sunt reprezentate de erupțiile vulcanice, cutremurele, alunecările de teren, eroziunea, furtuni de praf, furtuni, uragane, tsunami, tornade,  secetă, grindină sau ploaie puternică, incendii forestiere, răspândirea bolilor infecțioase etc.
  • Urgentele ecologice sunt acele situații care sunt asociate cu schimbări periculoase, progresive ale scoartei terestre, oceanului și atmosfereiglobale.

Speed Fire si Verifies  demareaza o campanie de informare si prevenire prin care atragem atentia asupra riscurilor la care se supun firmele atunci cand nu respecta normativele de incendiu, cand nu implementeaza masuri de prevenire si diminuarea riscurilor la incendii.

” Nu te juca cu FOCUL”  este o campanie prin care dorim sa informam cat mai multe persoane juridice, in special  firmele care au activitate cu publicul si nu numai, asupra riscurilor la care se supun ei angajatii si clientii lor prin netratarea corespunzatoare a riscurilor de securitate la incendiu.

Speed Fire: Consultanta PSI, Sisteme incendiu, Servicii Private Pompieri, Distributie PSI

Speed Fire Protection

verifies security pompieri

Evaluarea riscurilor la incendiu

Scenariu de Securitate la incendiu

Consultanta obtinere aviz de Securitate la incendiu

Consultanta Securitate la incendiu

Proiectare sisteme de Securitate incendiu (detectie, stingere, evacuare)

Instalare si menetnanta sisteme de Securitate la incendiu

Serviciu privat de pompieri

Stingere incendii

Expertize tehnice incendii

Distributie stingatoare (pulbere, spuma, CO2, clasa A,B,C,D)

Monitorizare sisteme alarma incendiu

VerifiES: Securitate Eficienta

Verifies security

Proiectare sisteme securitate si incendiu

Evaluare si urmarire implementare solutii de securitate

Plan si strategie de securitate

Design si implementare solutii de securitate

Consultanta  de securitate

Management Securitate externalizat

Selectie si evaluare furnizori de securitate

Evaluare de risc la securitate fizica

Audit de securitate

Loss Prevention

Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security– Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si celor mai potriviti Furnizori de Securitate.

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica  | Implementare solutii de Securitate.


Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate