Profilul hotului in retail

Aproape 65% dintre hotii din retail sunt în vârstă de 18-45 de ani. Au venituri mSecuritate retailici dar sunt aspiranti la un stil de viață ridicat.
Grupul de persoane în vârstă de peste 60 de ani joacă un rol minor, realizand aproximativ 7% din pierderile cauzate de furtul din magazine.

 

Persoanele cu varsta de 18 ani reprezintă o parte semnificativă a pierderilor realizate din furt din magazine în Finlanda – 30% și Rusia – 23%.
Categoria de peste 60 de ani reprezintă o parte semnificativă – 50% – din minusul de inventar în Austria.
Majoritatea hotilor din retail în Italia reprezinta 34%;
In Țările de Jos hoti din retail reprezinta 31% si fac parte din grupa de vârstă de 30-45 de ani;
Aproximativ 39% din retailerii intervievați au răspuns că cei mai multi hoti din retail au fost de sex masculin;

Cand se fura
Statisticile demonstreaza ca in retail se fura preponderent timpul sarbatorilor de sfarsit de an, iar hotul este interesat, în principiu, de obiecte cu volum mic, dar de valoare mare pe care ulterior le revinde.
Peste 60% dintre comercianții din retailul european declara că de Crăciun și Anul Nou este perioada cu cele mai mare pierderi realizate din furt. Numarul mare de clienti, stocurile de marfa excendentare din magazine si utilizarea de angajați temporari sunt principalele motive pentru acest fenomen. In schimb, in perioada sarbatorilor de Pasti furturile reprezinta doar 6% din pierderi.

Ce se fura
Produsele cele mai furate sunt cele care se ascund mai usor precum și obiectele care se vând ușor, respectiv accesorii de moda, scule electrice, accesorii de laptop-uri, vinuri și băuturi spirtoase și produse de machiaj. Unele țări, cum ar fi Franța, se confruntă cu o mai mare profesionalizare a furturilor, astfel încât produsele de machiaj, articole de moda, accesorii și bauturile scumpe sunt elemente extrem de vulnerabile.

Categorii de magazine
In ultimii, ca urmare a crizei economice, cresterea furturilor poate fi atribuita investitiilor deosebit de scazute in mijloacele de prevenire a pierderilor cunoscute si necunoscute.
Raportat la cifra de afaceri, pierderile raportate au fost de circa 1,98% in marile magazine din retail, de 1,55% in magazinele de ceasuri si bijuterii si de 1,42% in depozite externe si stocuri centrale.
In magazinele care au investit in masuri de reducere a pierderilor rata de pierderi a fost 0,78% pentru cosmetice si 0,5% pentru produsele electronice.
De asemenea, distribuitorii de produse alimentare din tari precum Franta si Germania au raportat o rata mai mica a pierderilor necunoscute. Totodata, comerciantii din retail care nu au adoptat masuri de reducere a pierderilor au raportat pierderi ce pot depasii 10% din cifra de afaceri si de aici o profitabilitate scazuta a comertului.
Autor: Dan Lazar, Consultant de securitate

Securitate in Romania.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate