Reducerea riscului de incendiu în birou

Dacă sunteți responsabil pentru siguranta la incendiu pentru o zona de birouri, va reamintim ca există norme specifice de siguranță împotriva incendiilor la care trebuie să fiți cu adevărat atenți. Fie că este vorba de o clădire modificata sau de o cladire de birouri dedicata, este necesar sa aplicati normele specifice de protectie impotiva incendiilor pentru cladirile de birouri.

Principalele cauze ale incendiilor în birouri

 1. Reteaua electrică – 32%
 2. Iluminat – 14%
 3. Locuri de fumat – 11%

De ce siguranța la incendiu contează atât de mult

 1. Riscati vieti daca nu actionati responsabil.
 2. Are impact asupra afacerilor – Firmele de asigurari a raportat că aproximativ 60% din afacerile private nu se mai recuperează niciodată după un incendiu.
 3. Aspectele legale – poți fi amendat și poți chiar să suferi condamnari la închisoare dacă nu îți îndeplinești obligațiile legale.

Riscuri de incendiu în mediile de birou

Mulți manageri de birouri consideră că siguranța împotriva incendiilor este responsabilitatea proprietarului lor, dar acest lucru nu este de fapt adevărat. Deși proprietarii trebuie să păstreze clădirile în condiții de siguranță structurală și chiriașii au responsabilități.

Toti proprietarii de cladiri de birouri si chiriasii trebuie să finalizeze o evaluare a riscului de incendiu și să facă un plan de urgență. Aceasta este legea – și este, de asemenea, o bună practică, deoarece vă ajută să identificați și să atenuați riscurile.

Dar care sunt cele mai frecvente riscuri de incendiu în birouri?

 1. Lipsa cailor de evacuare adecvate – luați întotdeauna în considerare abilitățile fizice a angajatilor de a trece la evacuarea cladirii.
 2. Defecțiuni electrice – acestea se întâmplă adesea atunci când dispozitivele portabile nu sunt testate și întreținute corespunzător sau când sistemul electric în sine nu este în stare bună.
 3. Echipamente electrice –  multe incendii sunt cauzate datorita iluminatului carel este plasat prea aproape de materialele inflamabile.
 4. Usile de siguranta la foc deschis – instalate și întreținute în mod corespunzător ușile de incendiu  pot să retina un foc deschis timp de 30 minute, dar numai dacă acestea sunt închise.
 5. Fumatul  – resturile de tigari sunt eliminate în mod neglijent.

Cum se reduc riscurile de incendiu în mediile de birou

Cu puțină planificare, vă puteți menține angajatii în siguranță.

 • Finalizați evaluarea riscului de incendiu și faceți un plan de urgență .
 • Verificati ușile de incendiu în mod regulat și nu lăsați personalul să le deschidă – chiar și în zilele calduroase!
 • Asigurați-vă că toate dispozitivele electrice sunt testate și întreținute.
 • Asigurați-vă că sistemul dvs. electric este testat în mod regulat – cel puțin o dată pe an.
 • Educați-vă personalul cu privire la riscurile de supraîncărcare a prizelor și asigurați-vă că nimeni nu folosește încărcătoare de telefon contrafăcute .
 • Instalați și întrețineți sisteme adecvate de detectare și stingere a incendiilor (splinkere). 
 • Asigurați-vă că instruirea în materie de securitate la incendiu și exercițiile de incendiu se fac în mod regulat si planificat.
 • Luați în considerare persoanele cu dizabilități – nu toată lumea va putea să răspundă și să scape de un incendiu în același mod.
 • Trebuie sa aveți o politică privind fumatul  și sa o aplicați!
 • Nu uitați de vecini – este important să luați în considerare riscurile pentru persoanele care trăiesc deasupra dvs. dacă împărțiți sediul.


Speed Fire si Verifies  demareaza o campanie de informare si prevenire prin care atragem atentia asupra riscurilor la care se supun firmele atunci cand nu respecta normativele de incendiu, cand nu implementeaza masuri de prevenire si diminuarea riscurilor la incendii.

” Nu te juca cu FOCUL”  este o campanie prin care dorim sa informam cat mai multe persoane juridice, in special  firmele care au activitate cu publicul si nu numai, asupra riscurilor la care se supun ei angajatii si clientii lor prin netratarea corespunzatoare a riscurilor de securitate la incendiu.

Speed Fire: Consultanta PSI, Sisteme incendiu, Servicii Private Pompieri, Distributie PSI

Securitate in Romania

Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitte

Nu facem spam! Proiect VerifiES Security