Mufarea Cablului de Internet: Instrumente Sertizare si Pasi

Intr-o lume a datelor transmise cu ajutorul tehnologiei Ethernet, cablurile sunt esentiale pentru a asigura conexiunile intre diferite dispozitive de retea (placi de retea, routere, switch-uri, PC-uri). Legaturile sunt facute cu ajutorul mufelor RJ45, care trebuie sertizate la capetele firelor.

Care sunt instrumentele de care ai nevoie pentru mufarea cablului de internet

Tipuri de legaturi

Care sunt pasii de urmat pentru mufarea cablului de internet

Montarea mufelor pe cablul UTP (unshielded twisted pair), utilizat, de regula, pentru sistemele de internet si telefonie, poate fi facuta de echipa care iti instaleaza aceste servicii.

Insa, daca nu vrei sa apelezi la meseriasi, trebuie sa stii ca operatiunea de mufare a cablurilor este una simpla, pe care o poti face si tu, daca urmezi cativa pasi. In felul acesta, economisesti bani si, in cazul in care apare o defectiune, poti schimba cablul rapid, fara sa mai astepti echipa specializata.

Care sunt instrumentele de care ai nevoie pentru mufarea cablului de internet

Ai nevoie de numai cateva lucruri pe care le poti gasi la orice magazin de bricolaj, la un pret accesibil:

– un cleste special pentru sertizat, compatibil cu mufele RJ45;

– mufa RJ45 (cu opt pini);

– cabluri UTP, FTP (foiled twisted pair) sau STP (shielded twisted pair); pentru conexiunile la distante lungi este indicata folosirea cablurilor de tip FTP sau STP, iar pentru acasa, cel UTP.

Tipuri de legaturi

In functie de dispozitivele intre care se face conexiunea, sunt folosite doua tipuri de legaturi:

Straight-through (folosite pentru conectarea unor dispozitive din categorii diferite; de exemplu, router la computer, switch la router etc.);

Crossover (folosite pentru conectarea unor dispozitive din categorii similare; de exemplu, computer la computer, switch la switch etc.).

Care sunt pasii de urmat pentru mufarea cablului de internet

Dupa ce ai facut rost de instrumentele necesare si ai stabilit care este tipul de legatura de care ai nevoie (straight-through sau crossover), este timpul sa treci la mufarea propriu-zisa:

Primul pas este sa scoti firele colorate ale cablului si sa le tai astfel incat sa fie toate la acelasi nivel si sa se poata conecta cu lamelele mufei RJ45;

Pasul 2: urmeaza aranjarea firelor urmand codul culorilor (T-568a sau T-568b), care este ales in functie de tipul de legatura pe care o vei realiza. Pentru cea straight-through, poti opta fie pentru T-568a, fie pentru T568b. Pentru cea crossover, regula este sa mufezi folosind codul T-568a la un capat si codul T-568b la celalalt capat.

Pasul 3: codul T-568a trebuie sa respecte urmatoarea ordine a culorilor: alb-verde, verde, alb-portocaliu, albastru, alb-albastru, portocaliu, alb-maro, maro. In cazul codului T568b, ordinea se schimba putin: alb-portocaliu, portocaliu, alb-verde, albastru, alb-albastru, verde, alb-maro, maro.

Pasul 4: dupa ce scurtezi firele la acelasi nivel si le asezi in ordinea corespunzatoare, urmeaza sertizarea cablului de internet. Tine-le bine ca sa nu se incurce intre ele si apoi fixeaza-le in mufa. Impinge usor cablul pana cand acestea fac contact cu lamelele.

Pasul 5: dupa ce firele cablului sunt introduse, ia clestele pentru sertizat si prinde mufa in spatiul dedicat ei, strangand clestele pana cand firele si lamelele sunt legate;

Pasul 6: asigura-te ca toate elementele sunt stranse bine si ca mufa tine cablul prins.


Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate: Consultanta de securitate, Audit securitateSelectie, Evaluare siAudit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitateExternalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Proiectare si Receptie sisteme de Securitate

VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta dedicate firmelor de Securitate: strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate