Interviu cu dl. Vasilică Istrate, Team Leader în cadrul structurii de securitate a OMV Petrom,
Membru al juriului OSPA 2018
Domnul Vasilică Istrate este manager de securitate la cea mai mare companie din domeniul energiei din România, cu o experiență de peste 30 de ani în domeniul militar și al securității private.
În cadrul Ministerului Apărării Naționale a îndeplinit funcții de ofițer de stat major la diferite eșaloane și funcția de ofițer cu securitatea fizică și a informațiilor clasificate naționale, NATO și UE la Statul Major al Forțelor Navale și la Statul Major General. Dl. Istrate a coordonat implementarea și operarea unor sisteme fizice de Securitate, participând activ la planificarea măsurilor de securitate pentru evenimente importante, precum summit-ul NATO organizat la București în 2007. Dl. Istrate este licențiat al Facultății Militare de Educație Fizică și Sport din cadrul Academiei Forțelor Terestre (managementul organizației) și deține un master în “Securitate comunitară și terorism”.
Din anul 2008, activează ca manager de securitate în domeniul privat, fiind certificat ca manager de securitate și evaluator de risc la securitate fizică. În anul 2014 a urmat un program de pregătire la ARC Training (UK), în urma căruia a obținut cea mai cunoscută calificare în managementul securității la nivel mondial – ASIS Certified Protection Professional (CPP). Preocupat pentru atingerea unui nivel de excelență în securitate, dar și pentru educație, în general, în anul 2018 a urmat cursul de consultant de securitate, la Tavcom Traning din UK (împreună cu ARC Traning, face parte din Linx International Group) și a obținut și o a doua certificare de la ASIS International – Physical Security Professional (PSP). De asemenea, dl Istrate deține funcția de secretar al Chapter-ului România în cadrul ASIS Internțional, una dintre cele mai importante organizații din domeniul securității private la nivel global.
Nu în cele din urmă, dl. Vasilică Istrate a fost membru al juriului al celor două ediții ale Premiilor OSPA de până acum.
OSPA: Ce reprezintă programul OSPA România pentru dumneavoastră?
Vasilică Istrate: Premiile OSPA România și în particular Gala din Ziua Securității Private din România reprezintă o excelentă ocazie pentru a face un fructuos schimb de experiență și de a fi împreună cu adevărații profesioniști în acest domeniu. Personal, sunt foarte interesat de a menține o legătură permanentă cu toți cei implicați activ în destinele acestei industrii și de a vedea cine, ce și, mai ales, cum a făcut ce a făcut. Dincolo, însă, de acest moment festiv, Premiile OSPA se constituie ca un etalon pentru întreaga industrie de securitate privată din România, o modalitate eficientă de a seta standarde de calitate și de a le vedea, mai apoi, implementate. Am lucrat în varii zone ale securității fizice – de la retail și până la pază de sedii centrale de corporații. De asemenea, sunt membru activ în ASIS International Romanian Chapter precum și în cadrul Asociației Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică și, din această perspectivă, pot spune sincer că Premiile OSPA ne oferă un cadru deosebit, la un alt nivel, pentru a discuta cele mai importante chestiuni ale sectorului nostru de activitate, cele legate de valori, de standarde de calitate, de modalități de evaluare ale unor activități care sunt, în sine, destul de diverse.
OSPA: Ați fost membru al juriului la a doua ediție a Premiilor OSPA. Ce diferențe ați remarcat între cele două ediții?
Vasilică Istrate: Între cele două ediții au existat câteva diferențe notabile, în primul rând de calitate a participării. Dar întotdeauna prima ediție este “prima ediție”, este un prim pas de câștigare a încrederii comunității profesionale că merită efortul de a gândi și a pune pe hârtie o aplicație de înscriere într-un concurs. Sub nicio formă – Doamne-ferește! – nu vreau să se înțeleagă că aplicațiile la cele 4 categorii din prima ediție nu ar fi meritat, în vreun fel, un premiu de excelență profesională! Din contră, mă folosesc de această ocazie și în calitate de membru al juriului pentru a sublinia că toți câștigătorii și-au meritat pe deplin premiile, iar participanții s-au ridicat la nivelul așteptărilor noastre. Ediția a doua a avut însă în spate deja “o tradiție”, o primă ediție din care concurenții anului 2017 au avut de unde să învețe și la ce să se raporteze. De asemenea, ediția a-II-a a venit cu două noi categorii și sper ca în fiecare an numărul categoriilor să crească, oglindind și mai bine diversitatea activităților din industria noastră.
OSPA: Printre care și Cyber-security…
Vasilică Istrate: Da, exact, este un domeniu extrem de interesant și – vrem, nu vrem – cam acesta este viitorul. Ca o paranteză, vorbeam chiar și cu fiul meu cel mic, care este pasionat de IT, și-i spuneam că acesta este un domeniu de mare viitor, care o să se dezvolte exponențial, și noi trebuie să ne gândim mereu la viitor.
OSPA: Dumneavoastră specialist în securitatea fizică, cel mic specialist în cyber-security, chiar ar fi o combinație extrem de interesantă. Dar cât de delimitate mai sunt acum cele două: securitatea fizică, din lumea reală, și cyber-security sau securitatea din lumea virtuală?
Vasilică Istrate: Granița dintre securitatea fizică și cyber-security nu numai că a devenit din ce în ce mai incertă, dar pot să spun cu toată convingerea că nu mai avem securitate fizică fără să avem asigurată securitatea în spațiul virtual și fără a avea asigurată securitatea tuturor echipamentelor IT care contribuie la securitatea fizică. Securitatea fizică se asigură cu trei elemente: oameni, echipamente și proceduri.
OSPA: Care sunt raporturile dintre ele?
Vasilică Istrate: Resursa umană este cea mai importantă, cea mai valoroasă și cea mai scumpă, în același timp. Partea proceduală este cea mai ieftină și cea mai la îndemână atunci când vrem să îmbunătățim cu costuri minime anumite aspecte punctuale ale securității unui obiectiv. Ce este, însă, interesant, este faptul că procedurile sunt făcute de oameni și implementate de către oameni, iar între proceduri și oameni se află echipamentele tehnice. În ultima vreme, tehnologia din domeniul securității a evoluat exponențial, iar oamenii care sunt chemați să aplice noua tehnologie conform unor proceduri, trebuie și ei să-și dezvolte capacitatea de a folosi noile tehnologii, de a învăța și de a se adapta noului mediu. De aceea spun că resursa umană este cea mai valoroasă și cea mai scumpă.
OSPA: Cât de conștienți sunt managerii de acest aspect?
Vasilică Istrate: Atunci când facem un business-case pentru a înlocui 7-8 posturi de pază cu echipamente tehnice de securitate, spunem că renunțăm de fapt la 30 de agenți de pază, iar investiția se amortizează în 2-3 ani. Numai că noi ne bazăm în această analiză pe costurile cu care operăm în acest moment, fără să luăm în calcul faptul că activitatea operatorilor din dispecerat devine mult mai complexă și necesită un alt nivel de cunoștințe, pregătire și abilități. Cine va munci mult mai mult, pe aceeași bani? Asta, dacă dispui de acei operatori de care ai nevoie, pentru că, dispecerii “clasici” încep să dispară, pentru a face loc unor operatori, care se apropie mai mult de profilul unui analist de date, dintr-un Centru de Comandă (sau Centru Operațional).
OSPA: Și se poate păstra business-case-ul?
Vasilică Istrate: Este aici o mare problemă, căci cel mai bine este să mergi în piață, pentru a afla de la cei cu experiență și care s-au mai lovit de asemenea probleme. Nu poți încheia un contract-cadru pe 5 ani bazat pe un business-case simplificat la sânge, fără să iei în calcul că în 5 ani tehnologia se poate schimba radical și că s-ar putea să ai nevoie de oameni hiper-calificați care să opereze tehnologia respectivă, ceea ce presupune, evident, alte costuri.
OSPA: Este problema “costului forței de muncă” a “salariului mic” o problemă majoră în industrie?
Vasilică Istrate: Majorarea salariului nu duce automat la creșterea proporțională și a calității prestației unui agent, căci fiecare om reacționează diferit la stimulii de motivare și acest lucru este valabil și în industria securității. Fondul uman cu care lucrezi este foarte important și nu toată lumea poate fi agent de pază sau poate lucra într-un dispecerat de monitorizare. Sigur că munca, efortul unui om trebuie remunerat corespunzător, însă salariul trebuie conexat cu alte două elemente: responsabilități și calitatea muncii depuse. Nu poți pretinde un salariu mare fără responsabilități și fără să-ți fi îndeplinit “la virgulă” tot ce scrie în fișa de post. Mai mult, pentru că tot am menționat de schimbul dintre dispecerul “clasic” și noul analist, ne așteptăm și la o schimbare radicală a tot ceea ce înseamnă partea executivă din industria de securitate.
OSPA: În acest context, al discuției despre calitate în munca din domeniul securității private, ca jurat la cele două ediții ale OSPA, ce ați punctat: cantitate sau calitate?
Vasilică Istrate: Evident, calitate! OSPA sunt premii de excelență, ori excelența înseamnă ceea ce facem dincolo de ceea ce suntem plătiți să facem. Excelența înseamnă analiză, atenție la detalii, înseamnă inovare. Excelența nu înseamnă, în niciun caz, “mai multă rutină”. În același timp, “excelența” înseamnă rezultat și un rezultat susținut și confirmat de câteva luni de practică. Calitatea este ceea ce face diferența în timp.
A consemnat Ovidiu Constantinescu.
Securitate in Romania
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate, legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
Parteneri :
4Tree firma de recrutare dedicate pentru industria de Securitate
VerifiES – Verificam Eficienta in Securitate: Consultanta in industria de Securitate
Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Broker de securitate.