Auditul de Securitate

Majoritatea companiilor implementeaza diferite masuri si sisteme de securitate fizică. Cu toate acestea, fără auditul de securitate periodic, nu există nici o alta modalitate pentru a vă asigura că aceste sisteme funcționează corect. Lipsa de securitate poate costa – statisticile la nivelul Uniunii Europene releva faptul ca România este pe locul 3 în Europa la rata de deţinuţi închişi pentru omoruri, locul 6 pentru violuri, locul 7 pentru infracţiuni rutiere.

Aceste statistici subliniază necesitatea ca sistemelor de securitate fizică trebuie sa fie active și eficiente în orice moment. Singura modalitate de a realiza acest lucru este prin realizarea frecventă a auditului de securitate fizică.

Auditul de securitate fizică reprezinta o inspecție și o evaluare cuprinzătoare asupra tuturor măsurilor de securitate fizică, efectuata de obicei de către o terta parte. Scopul unui audit de securitate fizică este acela de a identifica orice nefunctionalitati din sistemul de securitate, astfel încât acestea să poată fi remediate. Un audit de securitate evaluează, de asemenea, procedurile de securitate și cât de bine este implementat sistemul de securitate.

Toate sistemele de securitate fizică eficiente se bazeaza pe proceduri de securitate

Amenințările la securitate fizica au mult mai multe șanse sa afecteze o companie atunci când managementul nu este conștient de riscurile cu care se confruntă. Majoritatea companiilor detin proceduri de securitate, mai mult sau mai putin eficiente. Intrebarea este dacă aceste proceduri sunt suficiente si daca asigura un nivel de protectie optim.

Auditurile de securitate fizică sunt un pas important în dezvoltarea unei politici de securitate cu adevărat cuprinzătoare, deoarece iau în considerare întreaga gamă de riscuri cu care se confruntă o companie.

Auditul de securitate va facilita punerea in aplicare a oricarei proceduri noi necesare si deasemenea, pentru a identifica orice nefunctionalitate sau necesitatea unor echipamente noi de care ar putea avea nevoie sistemul de securitate fizică.

Ce trebuie sa fie auditat

Auditul de securitate ajuta companiile să identifice măsurile de securitate fizică care pot fi aplicate pentru a-și proteja activele, vizitatorii, rezidenții sau angajații, proprietatea in general.

Sistemele cu cel mai mare impact asupra nivelului de securitate sunt, de regula urmatoarele:

Va prezentam in continuare o listă de verificare pentru aceste sisteme de securitate de bază care sunt de obicei inspectate ca parte a unui audit de securitate fizică. Cu toate acestea, aceste liste de verificare nu ar trebui considerate suficiente, deoarece nu exista o grila unica care poate cuprinde toate combinațiile de măsuri de securitate pe care le-ar putea detine o companie. Procedurile de securitate specifice fiecarei companii vor releva componentele sistemului de securitate fizică care trebuie inspectate și pot ajuta la identificarea de noi riscuri de securitate, pe parcurs.

Sistemul de control acces

 •  ușile și alte puncte de acces sunt monitorizate?
 • accesul la toate zonele securizate este restricționat și / sau monitorizat?
 • accesul este controlat cu o modalitate de identificare?
 • cardurile de acces și ecusoanele au caracteristici de securitate pentru a preveni duplicarea?
 •  angajații, vizitatorii si colaboratorii poartă la vedere ecusoanele de identificare?
 • vizitatorii sunt evidentiati intr-un registru de acces?
 • vizitatorii primesc ecusoane, astfel încât angajații să fie conștienți de prezența lor?
 • exista o procedura in vigoare pentru recuperarea ecusoanelor și orice parolă de acces fizic este schimbata periodic?

Sistemul de detectie efractie

 • toate punctele de acces sunt echipate cu o alarmă de securitate pentru a detecta efractia?
 • toate alarmele funcționează corect?
 • funcționează corect toate sistemele de securitate integrate?
 • sunt instruiti angajati in vederea anuntarii personalul de securitate in cazul in care a fost observat un vizitator neautorizat?
 • sunt schimbate periodic codurile de securitate de pe toate punctele de acces cu tastatura?

Sistemul de supraveghere video

 • sistemele de supraveghere video funcționează și sunt monitorizate procedural?
 • camerele video sunt pozitionate eficient?
 • camere video acopera toate zonele vulnerabile?
 • camerele video sunt reglate corect pentru a oferi inregistrari cu rezoluție eficienta?
 • exista deteriorari fizice ale sistemului de supraveghere video?

Alte aspecte importante pentru o mai bună securitate fizică

Testarea si mentenanta sistemului tehnic de securitate

Importanța testării și întreținerii periodice a sistemelor de securitate fizică nu trebuie sa fie subestimată. Mentenanta include testarea periodica a tuturor componentelor sistemului de securitate fizică, incluzând cel puțin sistemele electronice de control acces , sistemele de supraveghere video și sistemul de iluminat de securitate.

Importanta instruirii periodice a angajatilor

Majoritatea masurilor de securitate fizică de mai sus se bazează pe înțelegerea de către angajați a procedurilor pentru utilizarea corectă a echipamentelor de securitate și pe conștientizarea mediului înconjurător. Toți angajații ar trebui să înțeleagă toate procedurile de siguranță și securitate și ar trebui să fie instruiți periodic cu privire la modul de actiune si raportare atunci când observa nerespectarea procedurilor de securitate.


Consultanta de securitate

VerifiES Security va ofera consultanta în proiectarea, instalarea și întreținerea soluțiilor integrate de securitate.

De asemenea, vă putem ajuta cu un audit de securitate fizică pentru a identifica orice probleme din sistemul de securitate și va putem oferi soluțiile potrivite.

Contacteaza acum un consultant VerifiES


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate