Principalele tipuri de iluminat de securitate sunt iluminatul cu sodiu de înaltă presiune (SON), cu halogenuri metalice, cu halogen cu cuarț și iluminatul cu infraroșu (IR) sau nevizibil.

Datorită progreselor semnificative în tehnologia de iluminare cu LED-uri cu diode emițătoare de lumină, acestea devin populare atât în ​​aplicațiile de securitate, cât și în cele de iluminat general, în timp ce becurile incandescente standard sunt eliminate treptat în favoarea unor dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi lampile fluorescente compacte, LED sau incandescente cu halogen.

Cu excepția iluminatului cu infrarosu IR, ascuns sau discret – care este rezervat exclusiv utilizării cu sisteme CCTV – iluminarea cu un indice de redare a culorii CRI ridicat este în general preferată pentru aplicațiile de securitate, deoarece face ca scenele iluminate să pară naturale.

Securitatea este optimizată atunci când aplicațiile sunt combinate pentru a se completa reciproc, deoarece fiecare schemă are avantaje și dezavantaje care trebuie luate în considerare ca parte a unei cerințe operaționale.

Cu alte cuvinte, care este obiectivul implementării iluminatului de securitate?

Atributele fiecărui tip de iluminat necesită, de asemenea, o evaluare atentă pentru a se potrivi cu o aplicație. Potrivit Centre for the Protection of National Infrastructure (CPNI), mai mulți factori influențează alegerea, cum ar fi:

  • Zona care necesită acoperire
  • Niveluri de iluminare
  • Costul de achiziție
  • Costul de funcționare sau operațional
  • Speranța de viață a lămpii
  • Timp de pornire până la luminozitate maximă și timp de repornire
  • Redarea culorilor – capacitatea de a produce culori precise
  • Puterea de iluminat
  • Reflexia suprafețelor înconjurătoare
  • Criterii de mentenanta

Alți factori de luat în considerare:

  •  poluarea luminoasă;
  • crearea de umbre sau zone întunecate, care ar putea oferi ascunderea intrușilor;
  • uniformitatea nivelurilor de lumină, evitând zonele cu iluminare scăzută care îi ajută pe infractorii, în timp ce inhibă interventia echipelor de securitate.

CPNI recomanda niveluri de iluminare pentru aplicații de securitate, care au fost convertite în următoarele cifre de lux:

Zonă nivel de lux
Perimetru 5
Acces vehicule 100
Acces pietonal 50
Drumuri 5-20
Curți deschise 2.5
Poduri 2-50
Parcari 2-20
Docuri de încărcare 160
Cai de acces 300

Atunci când se aplică scheme de iluminare de securitate, în mod normal, 100 wați de sodiu de înaltă presiune (SON) este utilizat pentru iluminatul perimetral și parcări, acestea pot oferi, de asemenea, atât o utilizare operațională, cât și de securitate atunci când sunt implementate ca iluminat general de șantier. SON-urile oferă o redare rezonabilă a culorilor, deși sunt orientate spre galben și, atunci când sunt amplasate corect, oferă o iluminare uniformă realistă.

SON sunt eficiente din punct de vedere energetic, în mod caracteristic 100 de lumeni pe watt, speranța de viață lungă de peste 20.000 de ore și oferă o iluminare de calitate chiar și în perioadele de ceață. Sunt ideale pentru utilizarea din zori până la amurg, deoarece timpul lor lent de acționare, pentru a atinge luminozitatea maximă, împiedică utilizarea lor în aplicații bazate pe evenimente.

În mod ideal, în aplicațiile de iluminat perimetral, acestea ar trebui să fie montate pe coloane plasate la doi metri în interiorul liniei de gard pentru a anula utilizarea lor ca ajutor de scalare. În plus, amplasarea trebuie să evite umbrele și să ilumineze uniform solul în afara gardului la minimum 3 lux.

În aplicațiile de iluminat perimetral și general, o înălțime de montare de 10 metri permite utilizarea unei varietăți de corpuri de iluminat într-o manieră eficientă energetic.

Iluminarea strălucitoare oferă o alternativă în jurul unui perimetru datorită factorului său mare de descurajare și efectului său de a ascunde personalul de securitate din patrulare, oferindu-le în același timp avantajul de a observa intrușii.

Cu toate acestea, pentru a optimiza efectul, staplpii de sustinere trebuie să fie la distanță apropiată din cauza unghiului mic de iluminare, fapt care poate creste costurile. Poate exista, de asemenea, o problemă cu poluarea luminoasă.

SON-urile de șaptezeci de wați sunt potrivite pentru iluminarea generală pe timp de noapte amplasate pentru a ilumina suprafețele verticale ale cladirilor securizate. Iluminarea de securitate poate fi suplimentată cu iluminare de deplasare , deoarece mulți experți consideră că furnizarea de zone de iluminare la nivel scăzut va atrage intrușii la distanta și crearea de zone vulnerabile.

Iluminarea cailor de acces și a punctelor de control utilizează în general halogen metalice, care emulează lumina zilei, făcându-l deosebit de potrivit pentru recunoașterea și inspecția persoanelor, vehiculelor sau obiectelor. Cu toate acestea, Halogenura metalică are costuri mari de instalare si intretinere și un timp de acționare lent.

Alternativ, pot fi utilizate lumini cu halogen de cuarț sau tungsten , în special atunci când detectorul este activat sau declanșat de evenimente, deoarece ambele oferă lumină instantanee, deși cuarțul este cu aproximativ 25% mai eficient. Ambele tipuri au un indice de redare a culorii CRI ridicat, oferind o redare excelentă a culorilor și o calitate a luminii albe.

În ceea ce privește porțile și posturile de paza, condiția prealabilă este ca personalul de securitate să poată lucra eficient și să vadă afară, fără ca atacatorii să vadă înăuntru.

Low Pressure Sodium rareori este folosit ca iluminare de securitate din cauza IRC scăzut sau a calității slabe a luminii, care emite o nuanță galbenă vizibilă și uniformizeaza culorile. Cu toate acestea, acest tip de iluminat poate fi util în condiții de ceață, deși este costisitor de întreținut.

Lămpile fluorescente sunt de obicei rezervate numai pentru uz intern. Datorită sensibilității lor la vreme rece și proiecție slabă a luminii nu sunt în general recomandate pentru aplicații de securitate.

Vaporii de mercur sunt de obicei folositi pentru utilizarea în iluminatul stradal. Deși Mercury Vapor oferă o durată lungă de viață, aproximativ 20.000 de ore, oferă o redare bună a culorii și are un cost redus de instalare și întreținere, este ineficient la 30 până la 65 de wați pe lumeni. De asemenea, suferă de o pornire la cald întârziată, necesită timp pentru a obține luminozitatea maximă.

După cum sa menționat mai devreme, iluminarea IR este utilizată exclusiv în CCTV pentru a oferi iluminare pentru camerele video, care este invizibilă pentru ochiul uman. IR vine în două frecvențe 900 nm ascunse și 720 nm discrete, emanând o ușoară strălucire roșie de la lampă. Ambele tipuri sunt costisitoare, de obicei, funcționează la 500 de wați.

Cu toate acestea, există o piață în creștere a iluminatului cu LED atât pentru CCTV, cât și pentru uz general de iluminat. LED-urile au pret de achizitie mare și produc lumină similară cu fluorescentele, dar sunt foarte eficiente, de lungă durată și cu pornire rapidă.

Iluminarea BS5489:2003 și standardul UE CEN/TR 13201 oferă îndrumări pentru standardul recomandat de iluminare pentru diferite medii. În plus, în Marea Britanie, iluminatul trebuie să respecte Clean Neighborhoods and Environment Act 2005 și nu trebuie să aibă un efect negativ asupra proprietăților învecinate.

Concluzii

Iluminatul de securitate ar trebui să fie adecvat scopului și să îndeplinească cerințele operaționale. În cazul în care iluminatul de securitate funcționează pe timp de noapte, ar trebui specificate opțiuni eficiente din punct de vedere energetic și de lungă durată. Cand iluminarea este determinată de evenimente sunt necesare dispozitive activate de detector cu o pornire rapidă, la intensitate maximă.

articol preluat si tradus de pe ifsecglobal.com


Iluminat de securitate

Contacteaza acum un consultant VerifiES

Verifies security


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate