Identificarea, Evaluarea şi Controlul riscurilor de incendiu

Evaluarea riscului de incendiu reprezintă procesul de estimare și cuantificare a riscului asociat unui sistem, risc de incendiu existent, determinat pe baza probabilității de producere a incendiului și a consecințelor evenimentului respectiv, precum și de comparare a acestuia cu un nivel limită prestabilit, risc de incendiu acceptat

Procedura de evaluare riscurilor de  incendiu face parte din categoria masurilor de prevenire, fiind impusa de catre lege, si implicit obligatorie in special pentru operatorii economici, indiferent de natura lor (spatii de productie, spatii de depozitare, spatii comerciale etc).

Atentie!

Administratorul sau conducatorul institutiei are obligatia sa asigure identificarea, evaluarea riscurilor de incendiu  si implementarea masurilor de aparare impotriva incendiilor ,din unitatea sa Conform Legii 307/2006, art. 19, lit. b).

Cine întocmeşte Evaluarea de Risc la Incendiu

În conformitate cu ORDINUL  Nr. 210 din 21 mai 2007 pentru aprobarea Metodologiei privind identificarea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu, documentaţia poate fi întocmită de către:

a) evaluator de risc la incendiu atestat;

b) persoane fizice şi persoane juridice din statele membre ale Uniunii Europene, dacă pot face dovada că deţin autorizaţii în domeniu, recunoscute la nivelul Uniunii Europene;

c) proiectanţi, pentru construcţiile, instalaţiile tehnologice şi alte amenajări proiectate de aceştia;

d) experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa esenţială “securitate la incendiu”, potrivit legii, pentru proiectele sau construcţiile şi instalaţiile pe care le expertizează.

Managementul riscurilor de incendiu presupune următoarele etape:

a) stabilirea sistemului sau procesului supus evaluării;

b) stabilirea nivelului de acceptabilitate a riscului;

c) alegerea metodei şi a instrumentelor de lucru; d) identificarea pericolelor de incendiu;

e) identificarea riscurilor;

f) estimarea şi cuantificarea riscului;

g) evaluarea riscului;

h) controlul riscului;

i) monitorizarea riscului;

j) documentaţia rezultată în urma procesului de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu.

Principalele obiective ale managementului riscului de incendiu sunt:

a) asigurarea securităţii utilizatorilor şi a echipelor de intervenţie;

b) protejarea proprietăţii;

c) asigurarea continuităţii activităţilor operatorilor economici;

d) protejarea mediului;

e) protejarea patrimoniului – monumente istorice, de arhitectură sau alte valori culturale.

Evaluare riscului de  incendiu nu ar trebui realizata doar pentru ca aceasta procedura este obligatorie.

In primul rand, o astfel de operatiune ajuta orice companie sa asigure conditii optime de siguranta angajatilor vizitatorilor si clientilor.

Prin identificarea factorilor de risc care pot provoca un incendiu, aveti posibilitatea sa reevaluati masurile de siguranta pe care le-ati adoptat si implementat pana in prezent, aducand modificari in acest sens. Asadar, prin evaluarea riscului de incendiu, asigurati prevenirea acestor tipuri de evenimente, si totodata faptul ca respectati reglementarile impuse in acest domeniu, pentru ca activitatea specifica firmei dumneavoastra sa se desfasoare in mod legal.

Speed Fire si Verifies  demareaza o campanie de informare si prevenire prin care atragem atentia asupra riscurilor la care se supun firmele atunci cand nu respecta normativele de incendiu, cand nu implementeaza masuri de prevenire si diminuarea riscurilor la incendii.

” Nu te juca cu FOCUL”  este o campanie prin care dorim sa informam cat mai multe persoane juridice, in special  firmele care au activitate cu publicul si nu numai, asupra riscurilor la care se supun ei angajatii si clientii lor prin netratarea corespunzatoare a riscurilor de securitate la incendiu.

Speed Fire: Consultanta PSI, Sisteme incendiu, Servicii Private Pompieri, Distributie PSI

Intra in comunitatea  Securitate in Romania:   Linkedin si  Facebook

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security:  Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte. Consultanta si servicii pentru industria de securitate

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si cei mai potriviti Furnizori de Securitate.

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica | Management Securitate externalizat | Urmarire, Evaluare si Receptie servicii si Sisteme Securitate.

Contacteaza un consultant Verifies pentru a afla mai multe informatii   www.verifies.ro

Securitate in Romania

Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitte

Nu facem spam! Proiect VerifiES Security