Demisia este definita in Codul Muncii la articolul 81 ca fiind: „Actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.”
- demisie reprezinta decizia angajatului de a renunța la locul de muncă.
- demisia se realizeaza în scris, iar angajatorul are obligația să înregistreze cererea.
- salariatul nu este obligat sa motiveze hotararea sa de demisie.
- este alegerea acestuia sa mentioneze sau nu motivele pentru care renunta la locul de munca.
Demisia, ca modalitate de încetare a contractului individual de muncă, este posibila indiferent de tipul acestuia: pe durată nedeterminată sau determinată, cu timp integral sau parţial.
Termenul de preaviz:
- este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile;
- nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie;
- nu poate fi mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere;
- demisia poate fi depusa fara preaviz in cazurile în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.
- pe perioada preavizului ambele părți au obligația de a respecta prevederile din contractul de muncă;
- angajatul va primi aceleasi drepturi salariale, diferenta fiind doar perioada lucrata in preaviz;
- contribuțiile la stat se vor plăti conform legii;
- pe perioada preavizului, angajatul va beneficia și de concediul de odihnă neefectuat.
Cuprinsul cererii de demisie:
- Nume și prenume – numele complet, exact cum este trecut în cartea de identitate. Este important ca numele să corespundă întocmai, pentru a putea fi identificat cu ușurință atât în companie, cât și în registrele statului;
- Adresa de domiciliu – adresa exactă de domiciliu. Exact ca în cazul anterior, datele trebuie să corespundă în totalitate cu cele din actul de identitate;
- Seria și numărul actului de identitate;
- Codul numeric personal;
- Data de la care se solicită demisia – ziua, luna și anul calendaristic de la care va intra în vigoare demisia. Această dată este un detaliu în funcție de care se respectă obligațiile legislative. Pe perioada demisie contactul de muncă rămâne activ. Acesta se va încheia la data stabilită de comun acord între angajat și angajator;
- Perioada de preaviz – perioada exactă de preaviz. Aceasta se stabilește de comun acord între angajat si angajator, în funcție de cele convenite în contractul individual de muncă.
- demisia nu trebuie justificată;
- se redactează de către salariat respectând câteva elemente standard;
- după aceea este înaintată angajatorului;
- demisia nu trebuie aprobata, insă trebuie stabilită, de comun acord, perioada de preaviz.
Obligatiile angajatului dupa depunerea demisiei:
Conform codului muncii, după ce angajatul înaintează cererea de demisie către angajator și se stabilește perioada de preaviz, contractul rămâne valabil până la data convenită. În această perioadă, angajatul are obligația sa isi indeplineasca atributiile postului în aceleași condiții.
- salariatul are obligația să respecte întocmai prevederile contractului de muncă;
- trebuie respectat în continuare programul de lucru și regulamentul intern;
- trebuie respectat termenul de preaviz. În caz contrar, angajatorul poate sesiza schimbarea conduitei și aplica sancțiuni. Fie desfacerea contractului de muncă înainte de termen, fie poate depune anumite plângeri care pot afecta pe termen lung cariera angajatului;
Obligtiile angajatorului dupa depunerea cererii de demisie:
În primul rând – și cel mai important -, angajatorul nu poate să refuze primirea unei cereri de demisie din partea angajatului.
- demisia trebuie să fie înregistrată în registrul de intrări și ieșiri al companiei în ziua în care a fost primit – la această dată începe perioada de preaviz;
- angajatorul este obligat sa acorde salariul în continuare pentru munca prestată, în baza contractului de muncă încheiat și care este în vigoare până când expiră perioada de preaviz;
- angajatorul trebuie să înregistreze demisia în Registrul de Evidență a Salariaților (REVISAL);
- în cazul în care angajatorul refuză să accepte demisia iar angajatul poate demonstra cu probe că a transmis-o în formă scrisă către angajator, compania poate fi sancționată cu o sumă cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei;
- dacă demisia nu a fost înregistrată în REVISAL, compania e pasibilă de o amendă care poate ajunge până la 8.000 de lei.
Odată înregistrată în registrul de intrări și ieșiri al firmei, demisia își produce toate efectele, inclusiv perioada de preaviz. Există și cazuri în care salariatul și angajatorul revin asupra demisiei dar asta nu înseamnă că cererea de demisie poate fi ruptă pur si simplu. În această situație, trebuie încheiat un alt contract individual de muncă, începând cu prima zi lucrătoare de la expirarea perioadei de preaviz.
Demisie fara preaviz:
Uneori, poate fi dificil sau chiar imposibil pentru un angajat sa continue activitatea. De exemplu o persoană care e încă în perioada de probă, dar a decis ca locul de munca respectiv nu i se potrivește. Angajatul poate renunta oricând la locul de munca, redactând o cerere de demisie fara preaviz. Chiar și-n acest caz, este recomandat să discute cu angajatorul său pentru a-și explica decizia și a nu încheia scurta colaborare în termeni neplăcuți.
O boală majoră poate apărea pe neașteptate, iar acesta este de obicei un caz în care o demisie fara preaviz nu are nevoie de lămuriri suplimentare. Un mediu de lucru ostil ar putea impune de la sine o demisie fara preaviz, iar legea este de partea angajatului dacă a fost încălcat vreun drept prevăzut în contractul de munca.
Nu puține sunt situațiile în care este utilizată demisia fara preaviz. De fapt, demisia la zi presupune să depui o cerere de demisie în care să soliciți încetarea contractului de muncă exact în ziua în care depui cererea. Sau din ziua imediat următoare.
Această prevedere este inclusă în Codul Muncii, art. 81, alin. 7.
Dacă angajatorul nu asigură condițiile de muncă necesare astfel încât angajatul să își poată desfășura activitatea sau dacă nu plătește salariul pe perioade de timp îndelungate, atunci angajatul poate depune demisia la zi. Prin urmare, nu este obligat să respecte termenul de preaviz. Totuși, pentru astfel de cazuri, angajatul trebuie să menționeze în cererea de demisie motivele pentru care nu va sta în preaviz.
Cu toate acestea, angajatorul poate renunța la preaviz. Sau, în funcție de nevoile sale, poate opta pentru scurtarea zilelor de preaviz. Astfel că încetarea contractului de muncă se va face după încheierea termenului de preaviz. Dacă angajatorul recurge la această metodă, atunci nu este indreptatit sa primeasca compensație în bani pentru perioada de preaviz neefectuată.
Plata pe perioada preavizului:
Contractul de muncă își produce efectele pe durata preavizului. Prin urmare plata se realizează la fel ca înainte. Contribuțiile către stat sunt achitate conform prevederilor. Cu alte cuvinte, atât angajatul, cât și angajatorul sunt obligați să respecte condițiile din contractul de muncă.
Zilele de concediu neefectuate:
Există situații în care angajatul care demisionează are zile de concediu neefectuate. Astfel că se poate opta pentru distribuirea acestor zile în perioada de preaviz. În același timp, însă, angajatul are dreptul de a cere compensarea lor în bani, dacă i se solicită rămânerea în preaviz.
Angajatorul refuză să plătească aceste zile de concediu de odihnă? In acest caz angajatul face o sesizare la Inspecția Teritorială a Muncii. De asemenea se poate alege sesizarea în instanță. În acest caz nu se percepe plata taxelor judiciare.
Suma cuvenită pentru concediu de odihnă neefectuat se calculează precum indemnizația aferentă. Adică Nr. zile concediu cuvenite = (perioada lucrată + perioada concedii medicale) / perioada lucrătoare anuală x nr. zile concediu conform contractului de muncă.
Prevederile legale în caz de demisie pentru contractele pe perioadă determinată:
Angajatul poate demisiona si in cazul unui contract de munca pe perioadă determinată. Cu toate acestea, trebuie să există motive argumentate. În caz contrar, se consideră abuz de drept. Mai ales dacă intenția angajatului de a aduce prejudicii angajatorului este evidenta.
Demisia în perioada de proba:
Conform legislației, perioada de probă nu poate depăși 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție. În schimb, pentru persoanele aflate în funcție de conducere aceasta poate ajunge și la 120 de zile. După depunerea cererii angajatul nu este obligat să respecte perioada de preaviz.
Comunicarea cu angajatorul la depunerea demisiei:
Indiferent de motivele pentru care părăsești locul de muncă trebuie găsit un ton neutru. Cu atât mai mult trebuie avut în vedere acest aspect în condițiile în care angajatul se va afla in preaviz. In aceasta perioada prevederile din contractul de munca si fisa postului vor trebui respectate intocmai.
In cazul unei relatii bune cu angajatorul discutia ar trebui sa fie relaxata. În cazul unei relații strict profesionale, discutia va fi strict la obiect, pozitiva, cu un limbaj civilizat.
De retinut:
-
demisia produce efecte numai daca este prezentata in forma scrisa;
-
demisia este actul unilateral de vointa a salariatului;
-
angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului;
-
salariatul are dreptul de a nu motiva demisia;
-
pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele;
-
salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
EUinSecuritate
Eu in Securitate este o campanie de informare, suport si consultanta destinata angajatilor din industria de Securitate.
Prin aceasta campanie Securitate in Romania doreste sa promoveze mai bine drepturile uneia din cele 3 parti ale industriei de Securitate, Angajatii.
Campania cuprinde informari cu privire la:
- informatii despre Angajare (recrutarea, contractul de munca, fisa de post, alte informatii pe care trebuie sa le cunosti la angajare si inainte de semnare contract
- drepturile salariale (pontaj, timp de munca, repaos, saptamanal, lunar, sporuri legale, concediu de odihna, concediul medical, indemnizatia de somaj, alte drepturi salariale)
- litigii de munca (cercetarea disciplinara, demisia, concedierea, restrucrturare)
- dezvoltare profesionala in Securitate (training anual, cursuri si avizari, cariera, oportunitati)
- obligatii angajati
Alaturi de Verifies companiei s-au alaturat Federatia Serviciilor de Securitate si ASIS International, chapterul 277 Romania.
Informatia este un protector important al angajatului indiferent de industrie.
Pentru ca drepturile tale sa nu fie incalcate trebuie sa te informezi permanent.
Oricine se poate alatura campaniei Eu in Securitate, distribuind informatia, informand colegi, sau pot trimite intrebari si/sau materiale de informare catre Securitate in Romania.
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate
VerifiES Security– Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte
Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si celor mai potriviti Furnizori de Securitate.
Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu | Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica | Implementare solutii de Securitate.