Ce inseamna Retail Shrinkage?

Retail Shrinkage este pierderea de inventar care poate fi atribuită unor factori precum furtul angajaților, furtul clientilor, eroarea administrativă, frauda furnizorului, dauna, eroarea de casierie si pierderea necunoscuta.

Ințelegerea modului în care se calculează pierderea de inventar  în retail este un concept fundamental, dar critic în profesia de prevenire a pierderilor (Loss prevention) / protecția activelor și în întreaga industrie de retail. Deși poate apărea în mai multe forme diferite, în cele din urmă pierderea de inventar are ca rezultat pierderea profiturilor și poate avea un impact dramatic asupra succesului întreprinderii de vânzare cu amănuntul.

Termenul „Retail Shrinkage” se referă la diferența dintre cantitatea de marfă (sau inventar) pe care o deține compania de retail și rezultatele unui inventar fizic. Simplu spus, reprezintă diferența dintre veniturile optime din vânzări care ar putea fi realizate pentru toate produsele pe care le-a achiziționat compania și venitul real care se realizează după ce au fost contabilizate toate diferitele forme de pierdere.

Ca punct de plecare, înțelegerea modului de calcul al pierderii de inventar începe cu această formulă de bază:

Retail Shrinkage = venitul optim  – venitul real 

Pierderea de inventar poate apărea în mai multe forme și poate avea impact asupra unei afaceri în diferite moduri. În mod tradițional, principalele cauze ale pierderilor includ erori operaționale, probleme interne și pierderi externe. Cu toate acestea, există multe cauze diferite care pot duce la Shrinkage și la pierderea profitabilității:

  • Erorile operaționale pot implica probleme de documente și alte greșeli operaționale. Aceste incidente apar de obicei atunci când se procesează o tranzacție, se primesc mărfuri, se expediază mărfuri sau se face inventar.
  • Pierderile externe pot implica furtul clienților (în primul rând furtul din magazine), probleme care implică vânzători sau alte incidente care aparțin celor care nu lucrează pentru companie.
  • Pierderile interne sunt rezultatul incidentelor care implică colaboratorii magazinului și alți angajați ai companiei care profită de oportunități de a fura.

Pe lângă problemele legate de furt, daunele, deșeurile și deteriorarea sunt printre preocupările care pot contribui direct la pierderile unei companii.

Atunci când mărfurile sunt furate sau neacoperite în alt mod, acestea nu numai că au impact asupra companiei ca urmare a produsului lipsă, ci și diminueaza stocurile în alte moduri. Impactul depășește vânzările actuale; afectează, de asemenea, reaprovizionarea produselor și vânzările viitoare. Acest lucru poate avea o influență semnificativă asupra rezultatelor și chiar asupra stării generale de sănătate a companiei. În fiecare an, problemele de reducere costă întreprinderile cu amănuntul zeci de miliarde de dolari. Aceasta este o problemă reală și în creștere care ne afectează pe toți într-o varietate de moduri.

Deși cu siguranță măsurată în termeni de bani total pierduți, Shrinkage este exprimată cel mai adesea în termeni de procent din vânzările companiei. Acest concept este important în înțelegerea relației dintre prevenirea pierderilor și alte domenii ale afacerii.

Total pierderi – total vanzari = procentul de pierderi 

De exemplu, să presupunem că un magazin care a realizat vânzări de 1 milion de € pe an a facut un inventar și a descoperit că 20.000 de € s-au pierdut din cauza Shrinkage. Acest lucru ar duce la un procent de reducere cu amănuntul de 2%:

Pierderi de 20.000 / 1.000.000 Vânzări totale = 2% Shrinkage

Înțelegând acest concept, putem vedea că, îmbunătățind vânzările companiei, vom avea ca rezultat un impact asupra valorii Shrinkage. Utilizând exemplul de mai sus, să presupunem că am pierdut 20.000 € pentru Shrinkage, dar ne-am îmbunătățit performanța la 2 milioane în vânzări:

Pierderi de 20.000  / 2.000.000  Vânzări totale = 1% Shrinkage

Deși am menținut aceiași valoare de Shrinkage, procentul nostru de Shrinkage a fost îmbunătățit dramatic prin creșterea performanței de vânzări. Deși obiectivul nostru final este de a reduce valoarea Shrinkage precum și de a ne îmbunătăți performanțele de vânzari, acest exemplu ilustrează importanța pe care o are performanța vânzărilor în magazin în menținerea, îmbunătățirea sau afectarea rezultatelor de Shrinkage. Vânzările conduc performanța generală, la fel cum afectează orice alt aspect al afacerii.

Este important să înțelegem cum să calculăm Retail Shrinkage. Cu toate acestea, deca intelegem de ce este important să controlăm aceste rezultate și modul în care putem avea impact asupra profitabilității companiei, atât îmbunătățind vânzările, cât și controlând Shrinkage, este un aspect cheie al succesului in retail.

Aceasta este o problemă mult mai complicată decât simpla contabilizare a  furtului de mărfuri și pierderea directă a profiturilor. Gestionarea Shrinkage este un aspect critic al controlului stocurilor , care implică gestionarea aprovizionării, accesibilității, stocării și livrării bunurilor companiei. Ca rezultat, strategiile de gestionare a reducerii necesită o abordare cu mai multe fațete pentru a gestiona cu succes procesul. Acesta este un concept important pentru fiecare manager de retail care să învețe și să înțeleagă și va avea un impact direct asupra performanței companiei – și individuale.


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security– Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si celor mai potriviti Furnizori de Securitate.

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica | Management Securitate externalizat | Urmarire, Evaluare si Receptie servicii si Sisteme Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate