Cele mai importante aspecte despre concediul de odihna

Orice salariat are dreptul, pe langa repausul zilnic si saptamanal, la un concediu de odihna anual platit, de minim 20 de zile lucratoare, in timp ce angajatii care lucreaza in conditii grele sau periculoase beneficiaza si de un concediu de odihna suplimentar.

Cadrul legal

Concediul de odihnă este reglementat în Codul Muncii (articolele 144-151) și este un drept garantat în fiecare an tuturor salariaților. De asemenea, trebuie să știi că nu poți renunța la concediul de odihnă și nici nu îl poți ceda, așa că recomandarea ar fi să profiți de toate zilele libere pe care le ai la dispoziție.

Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări, este plătit si este garantat tuturor salariaților.

Durata concediului de odihna

Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, se stabilește prin contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective aplicabile, și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual si se efectuează în fiecare an.

In sectorul privat ar putea fi luată în calcul vechimea în muncă, pentru stabilirea numărului de zile de concediu, însă aceste lucruri pot fi negociate și trebuie să existe în contractul individual de muncă.

Perioadele de incapacitate temporară de muncă, concediul de maternitate, concediul de risc maternal și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate prestată. Altfel spus, sunt diferite de concediul de odihnă și nu îi afectează durata.

Zilele de concediu de odihnă rămase nu se pierd, ci sunt redistribuite în următorul an. Codul Muncii spune faptul că, atunci când angajatul nu își programează toată perioada de concediu la care avea dreptul, angajatorul este obligat să-i acorde zilele de concediu rămase într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care a primit dreptul la concediul de odihnă.  Compensarea lor în bani este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. Altfel spus, dacă nu le folosești în intervalul de timp stabilit de lege, le pierzi.

Cand se efectueaza concediul de odihna

Efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil. In acelasi timp, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârșitul anului următor, tuturor salariaților care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Concediul de odihna pentru conditii grele, periculoase sau vatamatoare

Salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin 3 zile lucrătoare. Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil și va fi de cel puțin 3 zile lucrătoare.

Programarea concediului de odihna

Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale.

Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor. Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.

Prin programare individuală se poate stabili data efectuării cocediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.  Salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.

 În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.

Salariatul este obligat să efectueze concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Intreruperea concediului de odihnă se produce de la data primirii dispoziției de reluare a muncii, nu la data la care efectiv te întorci la lucru. De asemenea, angajatorul are obligația de a suporta cheltuielile și eventualele prejudicii cauzate de întreruperea concediului tău de odihnă.

Indemnizatia de concediu de odihna

Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizație de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

Indemnizația de concediu de odihnă se plătește de către angajator cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Intreruperea concediului de odihna

Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.

Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă.

În acest caz angajatorul are obligația de a suporta toate cheltuielile salariatului și ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum și eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

Zile libere platite

În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Evenimentele familiale deosebite și numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Concediul fara plata

Pentru rezolvarea unor situații personale salariații au dreptul la concedii fără plată. Durata concediului fără plată se stabilește prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Există și zile libere suplimentare, care sunt plătite și nu se includ în durata concediului de odihnă. Angajații au dreptul la acestea în cazul unor evenimente speciale, conform prevederilor din contractul colectiv de muncă unic la nivel național:

  • Căsătoria salariatului – cinci zile libere;
  • Căsătoria copilului – două zile libere;
  • Nașterea unui copil – cinci zile libere pentru tată (plus încă zece zile libere dacă a urmat și un curs de puericultură);
  • Decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – trei zile libere;
  • Decesul bunicilor, fraților, surorilor – o zi liberă;
  • Donarea de sânge – o zi liberă, conform Hotărârii nr. 1364/2006;
  • La schimbarea locului de muncă și mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, în altă localitate – cinci zile.

În plus, dacă apar și alte situații personale pentru care angajații au nevoie de câteva zile libere, aceștia au dreptul la concediu fără plată.

De asemenea, pot fi acordate 30 de zile de concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrărilor de diplomă în învățământul superior.

De asemenea, sărbătorile libere legale nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Așadar, de acum înainte, planifică-ți din timp toate zilele de concediu, astfel încât să nu rămâi cu ele la final. Este dreptul tău să te bucuri de ele, așa că profită din plin de concediu în fiecare an!

Informații utile privind concediile

  1. Dreptul la compensare în bani a zilelor de concediu neefectuate le revine angajaților care nu au cerut, din motive justificate și independente de voința lor, concediul de odihnă înainte de încetarea raporturilor de lucru. Potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
  2. O altă decizie a CJUE spune că, în cazul unui salariat care a decedat și avea zile neefectuate de concediu de odihnă, angajatorul este obligat să acorde compensații în bani moștenitorilor acestuia.
  3. Stagiul minim de asigurare pentru concedii medicale și indemnizațiile aferente s-au modificat. În perioada Ianuarie  – Iunie 2018, stagiul minim de asigurare era stabilit la doar o lună. În prezent acesta este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
  4. Începând cu Aprilie 2018, angajatorii sunt obligați să acorde zile libere speciale salariaților de alte religii decât cele creștine în orice altă zi în afară de sărbătorile legale sau zile de CO. Salariații de alte religii au dreptul la șase zile libere legale în plus față de cele 15 libere legale și de cele minimum 20 de zile de concediu de odihnă.

În concluzie, angajatorul nu are voie să includă în concediul de odihnă:

  • Zilele de sărbătoare legală
  • Zile libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil
  • Zilele de concediu medical
  • Zile de concediu de maternitate, risc maternal sau îngrijire a copilului bolnav.

Salariații de altă religie beneficiază de zile libere legale speciale pentru ei, care nu se pot suprapune cu alte zile libere legale sau CO.


EUinSecuritate

Eu in Securitate este o campanie de informare, suport si consultanta destinata angajatilor din industria de Securitate.

Prin aceasta campanie Securitate in Romania doreste sa promoveze mai bine drepturile uneia din cele 3 parti ale industriei de Securitate, Angajatii.

Campania  cuprinde  informari cu privire la:

  • informatii despre Angajare (recrutarea, contractul de munca, fisa de post, alte informatii pe care trebuie sa le cunosti la angajare si inainte de semnare contract
  • drepturile salariale (pontaj, timp de munca, repaos, saptamanal, lunar, sporuri legale,  concediu de odihna, concediul medical, indemnizatia de somaj, alte drepturi salariale)
  • litigii de munca (cercetarea disciplinara, demisia, concedierea, restrucrturare)
  • dezvoltare profesionala in Securitate (training anual,  cursuri si avizari, cariera, oportunitati)
  • obligatii angajati

Alaturi de Verifies companiei s-au alaturat Federatia Serviciilor de Securitate  si ASIS International, chapterul 277 Romania.

Informatia este un protector important al angajatului indiferent de industrie.

Pentru ca drepturile tale sa nu fie incalcate trebuie sa te informezi permanent. 

Oricine se poate  alatura campaniei  Eu in Securitate, distribuind informatia, informand colegi, sau pot trimite intrebari si/sau materiale de informare catre Securitate in Romania.

Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security– Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si celor mai potriviti Furnizori de Securitate.

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica  | Implementare solutii de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate