Securitatea Privată în timp de pandemie – Statistici 2020, Evoluții și Tendințe

În total, în anul 2020, în plină pandemie,  agenții de securitate și de intervenție au predat organelor de poliție un număr  de 2.735 de răufăcători, un record al ultimilor 3 ani.

Datele statistice furnizate de I.G.P.R la solicitarea Federației Serviciilor de Securitate arată că în  anul 2020, personalul de pază din România număra 90.408 de persoane. Aceștia s-au implicat în prevenirea a  21.805 furturi, din care doar 959 au rămas cu autori necunoscuți. De asemenea au recuperat bunuri furate în valoare totală de 6.230.690 lei. În același timp, agenții de pază au sesizat 4.624 de încălcări ale legii la serviciul SNAU 112 în cursul anului trecut.

Personalul tehnic numără 8.555 de angajați, din care mai mult de jumătate, 4.682, sunt ingineri de sisteme de securitate.

În Centrele de Monitorizare și Recepție a Alarmelor au fost transmise 2.918.887 de alarme, din care au fost confirmate doar 754.591. Dintre acestea 1.524.882 au fost alarme de efracție, 632.690 alarme de panică și 761.315 alarme tehnice.

Analizând datele statistice ale ultimilor ani se pot distinge câteva tendințe interesante și în același timp relevante pentru prezentul și  viitorul industriei de securitate din România.

În primul rând, numărul agenților de securitate înregistrează o a doua scădere drastică în ultimii 5 ani.

Prima a avut loc în intervalul 2016 – 2017 când numărul agenților de pază a scăzut cu 11% la sută,  adică au fost desființate atunci aproximativ 12.000 de locuri de muncă. Organizațiile patronale din acest sector au pus aceasta scădere severă a angajaților lor pe seama creșterii disproporționat de mare a salariului minim pe economie, în acel interval, respectiv de 19,05%. A fost cea mai mare creștere a salariului minim începând cu anul 2007. Din aceasta cauză costul forței de muncă din acest domeniu, respectiv costului prestației de pază, a crescut brusc, în mod artificial, fără o corelare directă cu o creștere economică corespunzătoare. Astfel că o proporție însemnată a clienților serviciilor de securitate au cerut reducerea volumului prestațiilor de pază refuzând o creștere a costurilor generale cu acest serviciu, care nu avea o justificare, alta decât decizia politică a guvernanților de la acea dată.

O doua cauză posibilă a scăderii numărului agenților de pază în anii 2016-2017 poate fi și faptul că în acea perioadă o serie de mari companii din domeniu și-au cerut insolvența sau au încetat să opereze pe fondul unor probleme cu legea, respectiv a acuzațiilor în legătură cu fapte de evaziune fiscală și spălare de bani negri. Deși un număr semnificativ dintre aceste companii au continuat totuși să activeze sub alte denumiri și structuri de conducere, este posibil ca în procesul de preluare a contractelor și personalului din firmele insolvente să se mai fi pierdut sau să se fi redus din volumul prestațiilor.

După anul 2017, numărul agenților de pază a fost relativ stabil, în jur de 100.000 până în anul 2019, pentru ca în 2020 să coboare brusc cu 9,8%, adică s-au mai pierdut încă aproximativ 10.000 de locuri de muncă.

Deși și în acest an este posibil ca influența creșterii salariului minim pe economiei, respectiv scumpirea prestației de pază să fi jucat un rol în reducerea volumului de servicii ț, de  data aceasta „vinovatul principal” pentru pierderea locurilor de muncă, ar putea fi efectul economic negativ al crizei sanitare, corelat cu o lipsă totală de susținere din partea guvernului pentru acest sector economic aflat în prima linie de risc, dar și în prima linie a efortului general de impunere a măsurilor legale de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV2.

De exemplu, sectorul HORECA, care  este unul dintre domeniile importante în care cererea pentru serviciile de securitate este una semnificativă, a fost cea mai lovită ramură economică de măsurile de prevenție din timpul pandemiei, un număr semnificativ dintre acestea fiind nevoite să-și închidă porțile temporar sau pentru totdeauna. În acest context, serviciile de securitate furnizate către acest sector s-au redus în mod natural și deci și numărul de agenți de pază care lucrau în acest sector.

În același timp, pandemia a determinat cumva o accelerare a digitalizării și implementării de noi tehnologii la nivelul întregii societăți, deci și în domeniul securității. Astfel că trendul care se făcea simțit de câțiva ani încoace (în contextul scumpirii continue a forței de muncă, dar și a unei crize de personal), de înlocuire a pazei fizice cu tehnologie de securitate, pare să se fi accelerat în ultimul an. Nu există date despre numărul de noi sisteme instalate în 2020, dar se constată o creștere semnificativă cu 12% (935 noi locuri de muncă) a personalului tehnic din industria de securitate, față de 2019. În mod indubitabil, această creștere poate fi pusă pe seama unei cereri sporite de sisteme de securitate care cel puțin în unele cazuri au dus la reducerea dispozitivelor de pază.

De altfel, trebuie spus că dacă în ceea ce privește numărul agenților de pază, trendul ultimilor ani a fost în general descrescător, in aceeași perioadă, personalul tehnic de securitate a crescut în mod constant.

Pe de altă parte această tendință de a recurge din ce în ce mai mult la tehnologiile de securitate nu pare să se regăsească într-o eficiență sporită în prevenirea incidentelor de securitate, acestea crescând ușor (3,8%) în 2020.

Efectele pandemiei se reflectă însă foarte spectaculos pe segmentul de servicii de monitorizare și intervenții la alarme.  Astfel numărul alarmelor primite de Centrele de Monitorizare și Recepție a Alarmelor (CMRA) au scăzut cu aproape 40% in 2020 în comparație cu 2019.  Această scădere este clar un efect al crizei sanitare, când un număr mare de angajați au lucrat de acasă și deci sistemele de securitate din sectorul rezidențial nu au mai fost armate. Totodată, anxietatea generală generată de statul acasă, uneori în „izolare”, probabil că se oglindește în numărul crescut de alarme de panică recepționate în CMRA-urile societăților specializate și care au crescut semnificativ cu peste 25%, de la 501.064 în 2019, la 632.690 în 2020. În  cea mai mare parte a lor, 512.252, din fericire, au fost alarme false.

Interesant este că, deși ar fi fost de așteptat ca pe fondul „statului acasă” și restricțiilor de circulație, numărul efracțiilor să scadă în 2020,  agenții de intervenție au reușit totuși să captureze și să predea poliției 2.735 de răufăcători, cel mai mare număr din ultimii 3 ani. Deci, cumva hoții au reușit să se adapteze la noile „condiții de lucru” din timpul crizei sanitare.

În orice caz, și statisticile anului 2020 confirmă încă o dată că industria securității private din România a fost și rămâne un factor important în protecția patrimoniului privat și public, care își aduce o contribuție semnificativă la prevenirea infracționalității, respectiv la menținerea ordinii și siguranței publice.

Această contribuție a fost cu atât mai importantă în anul 2020, când în contextul pandemiei SARS-COV2, pe lângă atribuțiile specifice, personalul de securitate a preluat noi sarcini, inclusiv în ceea ce privește aplicarea și impunerea normelor sanitare de prevenire a răspândirii infecției COVID-19.

Din această perspectivă, meritul oamenilor care lucrează în acest domeniu este incontestabil chiar dacă recunoașterea publică se lasă încă așteptată.

Federația Serviciilor de Securitate (FSS) este o organizație neguvernamentală, apolitică și nonprofit, care cuprinde asociații profesionale și patronale din domeniul securității private – Asociația Română pentru Tehnica de Securitate (ARTS), Asociația Română pentru Industria de Securitate (ARIS) și Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS). Aceste asociații reprezintă atât domeniul tehnologiilor de securitate cât și pe cel al securității fizice și le sunt afiliate 254 de societăți de specialitate în care activează peste 34.000 de angajați. Ca structura patronala de nivel superior, Federația Serviciilor de Securitate promovează și protejează interesele membrilor săi, asigurându-le reprezentarea în discuțiile cu autoritățile publice, alte asociații, diferite instituții, organisme naționale și internaționale. FSS este membră a Confederației Patronale din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din Romania (COMPIROM) și organizează anual, în luna Noiembrie, Ziua Securității Private și Gala Premiilor OSPA, evenimente de bilanț și referință pentru piața de securitate din România.

Federația Serviciilor de Securitate


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate