FEDERATIA SERVICIILOR DE SECURITATE

COMUNICAT

Prin adresa nr. 278925/S3/VG din 14.03.2019, IGPR Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) a solicitat Federației Serviciilor de Securitate să transmită către societățile specializate cu cod CAEN 8010 următoarele precizări referitor la interpretarea art. 46, al. 1, lit. d din Lege 333/2003, cu indicația ca aceste informații să fie folosite în procesul de instruire a agenților de securitate.

Articolul 46(1)(d) impune personalului de paza: “să oprească și să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârșit infracțiuni ori alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încalcă normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar în cazul infracțiunilor flagrante, să prindă și să prezinte poliției pe făptuitor, să oprească și să predea poliției bunurile ori valorile care fac obiectul infracțiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri”.

In acest context IGPR atrage atenția ca în înțelesul articolului 46(1)(d), pe lângă obligațiade a opri și legitima persoanele despre care există indicii că au săvârșit infracțiuni sau alte fapte ilicite în obiectivul păzit, în cazul “infracțiunilor flagrante”este de așteptat ca agenții de pază să intervină nu doar în interiorul obiectivelor ci și în zona adiacentă a acestora.

Această interpretare a art. 46, al. 1 lit. d a fost consacrată prin Decizia 840/2018a Curții de Apel Brașov. Astfel instanța a considerat, în cadrul unei cauze penale vizând săvârșirea unei fapte de vătămare corporală, că agentul de securitate care cu bună știință nu a intervenit în cazul unei infracțiuni flagrante săvârșite, în sensul art. 46(1)(d), se face vinovat de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297(1) raportat la art. 308.

Prin infracțiuni flagrante în sensul art. din Codul de Procedură Penală se înțelege:

“(1) Infracțiunea descoperită în momentul săvârșirii sau imediat după săvârșire.

(2) Este de asemenea considerată flagrantă și infracțiunea al cărei făptuitor, imediat după săvârșire, este urmărit de organele de ordine publică și de siguranță națională, de persoana vătămată, de martorii oculari sau de strigătul public ori prezintă urme care justifică suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârșit infracțiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infracțiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natură a-l presupune participant la infracțiune.”

Federatia Serviciilor de Securitate

GABRIEL BADEA

PRESEDINTE


Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:  Achizitii servicii de Securitate, Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate Solutii de securitate – optimizare buget de securitateExternalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate

VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta dedicate firmelor de Securitate: strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate