De multe ori, in activitatea de consultanta, se identifica nevoia de obtinere, analizare si valorificare a datelor, stirilor si informatiilor, atat publice cat si non-publice, despre produse, servicii, clienti, competitori si orice alte aspecte despre mediul in care compania isi desfasoara activitatea sau are interese, in scopul sustinerii proceselor decizionale ale managementului de varf din acea organizatie. Pe scurt, se simte nevoia dezvoltarii unei activitati de competitive intelligence. Evident discutam de o activitate ce se incadreaza riguros in normele legii si care nu poate fi asimilata spionajului economic.

Acest tip de activitate, desi necesita in anumite situatii persoane specializate, de cele mai multe ori poate fi realizata cu rezultate foarte bune si prin instruirea si dirijarea eficienta a unor resurse interne ale companiei.

Trebuie sa avem in vedere ca cei care lucreaza in marketing, vanzari si servicii pentru clienti sunt in prima linie de interactiune cu clientii, astfel incat informatiile obtinute de acestia sunt de nepretuit pentru analizele de intelligence competitiv. Din acest motiv, asigurati-va ca va alocati suficient timp pentru a vorbi si a-i indruma pe membrii acestor departamente, astfel incat sa puteti obtine, prin intermediul si cu ajutorul lor exact informatiile de care aveti nevoie pentru dezvoltarea afacerii.

De ce sa concentrezi efortul de Competitive Intelligence pe aceste trei departamente?

– departamentul de marketing este implicat direct în cercetarea de piata personalizata intereselor si obiectivelor companiei;

– departamentul de vanzari este adesea inclus sau comasat cu cel de marketing si poate oferi informatii utile privind nevoile clientilor. In plus, agentii de vanzari colecteaza de multe ori date importante despre firmele concurente, prin intermediul negocierilor cu clientii lor.

– echipele de marketing, vanzari si servicii cu clientii intocmesc rapoarte si analize care pot oferi informatii legate de tendintele vanzarilor, produse si oportunitati. In general vehicuzleaza date care au valoare in proiectele de Competitive Intelligence;

– nu ocoliti niciodata posibilitatile de schimb interdepartamental de informatii (exemplu: cei de la vanzari, sau de la servicii clienti, din discutiile cu un client obtin date privind un viitor produs pe care acesta il asteapta de la o companie concurenta, informatie livrata departamentului de marketing si integrat procesului de competitive intelligence);

–  atat cei de la marketing cat si cei de la vanzari frecventeaza conventii si expozitii, asa ca pot printr-o justa dirijare si utilizand tehnici de exploatare in orb sa contribuie la procesul de colectare a informatiilor de la concurentii  participanti la aceste evenimente;

– cei de la servicii clienti pot avea ocazia realizarii unor teste comparative a produselor altor companii, utilizate de cei pe care ii deservesc.

Departamentele de marketing, vanzări si servicii cu clientii pot oferi informatii detaliate si de valoare, pe care s-ar putea sa nu le puteti obține din altă sursă. Trebuie doar sa instruiesti si să folosesti in mod eficient acesti angajati!

dan lazar   Dan Lazar – Consultant de Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate