„Securitate in Romania” in colaborare cu  „SelfMasters” va ofera un sumar de sfaturi referitoare la protectia calatoriilor de afaceri. Totodata va reamintim ca prin intermediul „Securitate in Romania” puteti participa la programele de training “Competitive Intelligence si Business Counterintelligence – Siguranta pentru afacerea ta” – detalii pe www.securitateinromania.ro sectiunea Training.

Călătoriile de afaceri în străinătate

Riscuri şi contramăsuri

Persoanele care efectueaza calatorii de afaceri in exteriorul tarii ar trebui sa ia măsuri nu doar pentru propria protectie ci sa inţeleaga faptul ca odată cu ei, calatoreste in strainatate si afacerea lor, iar afacerea lor ar putea prezenta interes pentru companii sau structuri guvernamentale din ţara în care se deplaseaza, inclusiv pentru partenerii cu care se va intalni.

Pe masura ce piata concurentiala se internetionalizeaza si devine din ce în ce mai feroce, spionajul corporativ devine si el, la rândul sau, o amenintare din ce in ce mai serioasa pentru un om de afaceri care realizeaza frecvent calatorii de afaceri. Amenintarea, reprezentata in principal de furtul de informatii de proprietate intelectuala poate veni de la un concurent, un oportunist, sau o structura guvernamentala de informatii. In multe tari, corporatiile nationale colecteaza informatii coorporatiste cu sprijinul guvernului lor.

Pentru a diminua acest risc, informatiile si tehnologiile importante aparţinand companiei tale, nu ar trebui luate pe suport de hartie sau dispozitive electronice neasigurate. Un dispozitiv electronic de stocare a informatiilor, pregatit pentru deplasarea în strainatate, trebuie sa garanteze siguranta datelor inmagazinate si ca masura suplimentara, dispozitivul se pastrează permanent asupra ta. Seifurile de la hotel nu reprezinta o protectie adecvata.

 

Ce trebuie sa faci înainte să pleci in calatorie:

  1. Familiarizeaza-te cu legile si obiceiurile locale din zonele in care intentionezi sa calatoresti. Este necesar sa te supui legilor din acea tara. Fii atent ca pot exista standarde de imbracaminte, zone cu restrictii de fotografiere, restrictii de telecomunicatii, reguli ce interzic ca dupa o anumita ora sa se mai circule pe strazi, etc.
  2. Fa copii ale pasaportului, biletului de avion, permisului de conducere si cardurilor de credit pe care le iei cu tine. Pastreaza o copie la hotel; ia un al doilea exemplar cu tine, dar separat de documentele originale. Acest lucru va contribui la accelerarea procesului de inlocuire in cazul in care acestea sunt pierdute sau furate.
  3. Inregistreaza-ti prezenta la consulatul roman din tara in care intentionezi sa te deplasezi.
  4. Ia medicamentele necesare cu tine in recipientele lor originale insotite de reteta si pastreaza-le in bagajul de mana (nu de cala) in timpul zborului. Verifica daca ai asigurarea medicala adecvata.
  5. Informeaza-te privind riscurile de tara si avertizarile de calatorie (inainte de a pleca din Romania) studiind macar datele publicate pe site-ul MAE.
  6. Fa-ti „curaţenie” in laptop, tableta, telefon mobil sau alte dispozitive similare inainte de a calatori si asigura-te ca nu pastrezi pe acestea contacte sau informatii sensibile, ori date cu caracter personal. Realizeaza un back-up cu toate informatiile pe care le iei cu tine în calatorie si lasa-l la sediul companiei tale.
  7. Utilizeaza soft-uri de protectie up-to-data pentru antivirus, spyware, patch-uri de securitate şi firewall-uri.

 

Ce trebuie să faci în timpul călătoriei:

  1. Ai grija de pasaport! Furtul pasapoartelor turistice din zona UE este în crestere. Este recomandat sa ţii pasaportul in buzunarul de la piept sau intr-un security leg wallet, ori marsupial wallet. Unele hoteluri solicita pasaportul pe durata cazarii. In acest caz soliciti o chitanta de la receptia hotelului care sa ateste ca documentul se afla la ei. In situatia in care pasaportul este pierdut sau furat, ia legatuara imediat cu cea mai apropiata ambasada sau consulat al Romaniei.
  2. Fii politicos si cooperant la procesarea prin vama. Nu lasa bagajele nesupravegheate. Fii atent la persoanele din jurul tau.
  3. Utilizeaza numai taxiuri autorizate. Poti fi suprataxat, jefuit sau rapit daca alegi sa folosesti taxiuri particulare.
  4. Nu invita persoane necunoscute in camera ta de hotel.
  5. Evita sa te deplasezi singur, mai ales dupa lasarea intunericului. Este recomandat sa cunosti strazile pe care te deplasezi (poti consulta o harta sau aplicatiile pentru mobil). Evita zonele despre care crezi ca ar putea sa iti puna siguranta personala in pericol.
  6. Abtine-te sa cumperi de la vanzatori ambulanti, deoarece vei fi nevoit sa iti scoti portofelul pentru a plati cash. Acest gest va indica hotilor din jur unde iti tii banii si ii va tenta sa te fure sau sa te jefuiasca.
  7. Nu transporta sume mari de bani. Daca vrei sa schimbi bani in valuta locala fa acest lucru la banca sau in hotelul în care esti cazat, doar la casele de schimb valutar oficiale, niciodata „la negru”.
  8. Oriunde consumi bauturi, nu le lasa nesupravegheate – cineva ar putea sa iti strecoare în pahar un medicament care provoaca amnezie si somn. Nu incerca sa tii pasul cu gazdele, mai ales la bauturile locale.
  9. Daca eşti retinut sau arestat, indiferent de motiv, nu opune rezistenta, solicita notificarea in cel mai scurt timp a ambasadei sau al consulatului. Pana la venirea consulului nu declari si mai ales nu scrii sau semnezi nimic.
  10. Fereste-te de noi cunostinte care incearca sa afle cat mai multe informatii despre tine sau care incearca sa te implice in ceea ce ar putea deveni o situatie compromitatoare.
  11. Fii constient ca în multe tari, este interzis sa vorbesti peiorativ al adresa liderului tarii, a familiei acestuia si a guvernului. Tot in aceste zone, poate fi ilegal sa fotografiezi gari, cladiri guvernamentale, simboluri religioase, demonstratii sau actiuni politienesti represive.
  12. Evita orice actiuni care sunt ilegale, nepotrivite sau indiscrete. Evita oferte de servicii sexuale deoarece acestea pot duce la un controale ale politiei în camera, fotografii, arestari si santaj. Nu te implica in activitati ilicite pe piata neagra. Nu transporta sau cumpara droguri.
  13. Daca intr-un loc public cineva te apuca de mana incercand sa te conduca spre un autoturism, trebuie sa faci o scena care sa atraga atentia celor din jur (strigi, lovesti si incerci sa te indepartezi, urmaresti sa ajungi intr-o zona pazita si supravegheata video – banci, sedii administrative, etc).
  14. Daca esti rapit, ramai in stare de alerta si incearca sa memorezi cat mai multe detalii; incearcă sa ramai calm si non-amenintator.
  15. Este prudent sa pleci de la ideea ca pe durata calatoriei, nu poai avea conversatii private sau sigure. Exista riscul de interceptare audio-video in camerele de hotel, sali de conferinte, taxiuri, pensiuni si restaurante sau cluburi, aeroporturi, linii aeriene precum si in multe alte locatii.
  16. Nu tasta parolele in vazul tuturor sau in apropierea camerelor de supraveghere – protejeaza acest moment de privirile curioase. Evita rețelele Wi-Fi, daca poti, pentru ca sunt nesigure.
  17. Curata browser-ul de Internet dupa fiecare utilizare: sterge fisiere istorie, cache, cookie-uri, si fisierele Internet temporare.
  18. Daca telefonul sau laptopul este furat, anunta-i pe colegii din companie, mai ales daca echipamentul furat continea date si secrete comerciale.
  19. Nu permite conectatarea la computerul sau la telefonul tau a unor dispozitive externe de stocare. Acestea pot contine programe malware sau pot copia datele electronice stocate automat. Nu utiliza unitati de memorie primite cadou sau obtinute din surse nesigure – acestea pot fi compromise.
  20. Nu iti imprumuta laptopul, telefonul sau celelalte dispozitive electronice, indiferent de circumstante (se pot folosi scenarii dramatice: daca nu da atunci un telefon sau un mail, se intamplă o catastrofa). Nu lasa aparatura nesupravegheata, ia-o cu tine.
  21. Sa ai asupra ta mereu: documentele de identitate – în buzunarul de la piept sau în security wallet, copii legalizate ale documentelor de identitate – in alt buzunar, bani cash, informatiile si sistemul de comunicare (telefonul incarcat si in roaming).
  22. La hotel, inainte de a te caza, solicita pentru un pretext oarecare, schimbarea camerei la alt etaj.
  23. Nu comunica programul zilnic decat daca este necesar si doar organizatorului, nu altor persoane (receptioner, noi prieteni de conjunctura, etc).
  24. Cand te deplasezi sa ai harta si gps. Este bine sa fii insotit de un localnic, de incredere, a carui identitate o cunosti, pus la dispozitie de gazda organizatoare.
  25. Evita conflictele cu localnicii. Cand apreciezi ca situatia poate deveni incordata, aplaneaza lucrurile si paraseste zona.
  26. Daca asisti la un incident, conflict, tamponare cand mergi cu taxiul, nu te oferi sa fii inregistrat ca martor la organele de politie – pastreaza un profil discret.

 

Ce trebuie sa faci la întoarcerea din calatorie:

  1. Realizeaza impreuna cu specialistul INFOSEC o verificare complexa a aparaturii cu care ai fost plecat.
  2. Schimba toate parolele, inclusiv mesageria vocala. Daca telefonul a fost special achizitionat pentru calatorie, sau cumparat de pe plan local, nu il mai utiliza.
  3. Discuta cu structura de securitate a companiei orice circumstante neobisnuite sau incidente notabile petrecute in timpul calatoriei.

 

Daca veti respecta macar o parte din aceste sfaturi, veti beneficia de un nivel mai bun de securitate si protectie in deplasarile de afaceri. Drum bun!

Autor: Cornel Cucuteanu – Consultant business intelligence 

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

 

 

 

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate