Invatarea continua

Exista proasta impresie ca odata finalizata orice forma de invatamant s-a finalizat si invatarea, s-a terminat si cititul, le stiu pe toate, am invatat destul si sunt gata sa lucrez oriunde.

Din pacate pentru multi zilele de invatare/ training/ citit se termina la 20+ ani, sau nici nu incep vreodata, si voit sau nu intra pe piata muncii, unde vor fi nevoiti sa lupte de la egal la egal cu ceilalti angajati.

Pentru ei zilele de invatare s-au terminat si cand vor ajunge sa mai citeasca o carte va fi cand primul copil ajunge la scoala si trebuie sa faca temele si atunci observa ce greu este si ce diferit este totul fata de cand au facut ei scoala. Scoala este buna daca vrei un job bun cu un salariu bun, daca vrei sa muncesti 30 ani sa iti platesti creditul la banca pentru casa mult visata. Scoala in general formeaza mase, nu extreme, uniformizeaza gandiri, moduri de actiune, standardizeaza si robotizeaza, ca sa nu mai spunem ca ucide, de multe ori, creativitatea si inventivitatea. Daca vrei mai mult trebuie sa faci mai mult, trebuie sa inveti si sa te instruiesti continuu.

Am avut surpriza sa constat ca oamenii nu mai citesc. Recrutand pentru diferite pozitii si intreband cand si ce carte au citit candidatii ultima data, nu primeam niciun raspuns, mai mult la intrebarea la ce training au participat ultima data multi invocau scuza: compania nu investea in training si nu existau programe de training, ca urmare nu am prea aveau parte de astfel de activitati.

In acelasi timp sunt oameni care merg la trainingurile platite de catre companii, cu bani frumosi, dar care in loc sa invete ceva acolo, merg cu atitudinea de atotstiutori, ca nu au nevoie de acel curs, dar ca au fost trimisi de firma, si oricum sunt platiti sa fie acolo.

Traim vremuri perfect, cel putin din anumite puncte de vedere, avand acces la tehnologii si la informatii foarte usor, informatii care ar putea sa faca activitatea de invatare continua chiar frumoasa, nu doar utila.

Stiu, sunt oameni care au salarii mici si nu-si permit sa plateasca 300-500 euro pe un training, dar daca isi doresc ceva mai mult in viata atunci cu siguranta sunt sanse pentru ei.

Avem acces la internet, Youtube, CD, smartphones etc. Te poti instrui si singur cu bani putini, tot ce trebuie este dorinta. Majoritatea avem telefoane inteligente cu acces la internet, avem sisteme de Bluetooth care interactioneaza cu sistem audio masina. Majoritatea avem o masina si petrecem minim o ora pe zi in acea masina, intr-o saptamana sunt 5 ore, intr-o luna 20 ore, iar intr-un an 240 ore, adica 10 zile 24/24 pe an suntem minim in masina. Foloseste acest timp ascultand programe de training, Youtube este o resursa gratuita pe care o poti folosi, gasesti aici tot ce iti trebuie pentru a creste in orice domeniu, poti invata de la o limba straina pana la cum sa construiesti un site.

„Dorinta este punctul de plecare pentru orice obiectiv”, spune Napoleon Hill.

http://www.iheartintelligence.com/2014/09/10/learn-new-skills/

Constantin Iordache, Partener

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate