10 sfaturi in caz de incendiu
- Montează şi întreţine detectoare de fum în locuinţă. – Detectoarele de fum autonome cu semnalizare acustică te avertizează la timp pentru a te evacua din clădire în cazul izbucnirii unui incendiu. – Instalează detectoare de fum în fiecare încăpere din locuinţa ta, în mod special în dormitoare. – Testează regulat funcţionarea acestora urmărind instrucţiunile producătorului.
- Planifică şi exersează evacuarea în caz de incendiu. – Pregăteşte şi exersează planul de evacuare în cazul izbucnirii unui incendiu cu fiecare membru al familiei tale. – Caută de fiecare dată două variante de evacuare din fiecare cameră. – Stabileşte şi amenajează locul de adunare în afara clădirii, într-o zonă sigură de unde vei suna la pompieri la 112. – Dacă locuieşti într-un bloc de locuinţe prevăzut cu lifturi, nu le folosi niciodată pentru evacuare.
- Aparatele folosite pentru încălzit locuinţa trebuie amplasate şi folosite corect. – Când amplasaţi aparate de încălzit (sobe cu/fără acumulare de căldură, şeminee, calorifere electrice etc.) păstraţi o distanţă de minim un metru faţă de orice material combustibil. – Nu lăsaţi nesupravegheate – când sunt folosite – aceste mijloace de încălzire (când plecaţi de acasă, când vă duceţi la culcare etc.). – Nu lăsaţi copiii în apropierea acestor aparate.
- Fumatul este periculos. – Stabiliţi un loc pentru fumat. – Rugaţi, pe cât posibil, fumătorii care vin la dumneavoastră să fumeze numai în acest loc special amenajat, pentru a reduce posibilităţile de producere a unor incendii şi pentru a evita „contaminarea” nefumătorilor. – Înainte de a merge la culcare, verificaţi zona unde s-a fumat. Stingeţi eventualele capete de ţigară care mai sunt aprinse.
- Fii atent de fiecare dată când găteşti. – Rămâi în alertă de fiecare dată când găteşti, nu lăsa copiii în apropierea aparatelor de gătit. – Nu purta îmbrăcăminte cu mâneci largi. Ar putea lua foc. – Niciodată nu lăsa nesupravegheată mâncarea aflată pe maşina de gătit în funcţiune. – Dacă a luat foc vasul/recipientul în care se află mâncarea la gătit, acoperă-l cu un prosop umed şi opreşte alimentarea aparatului de gătit. Niciodată să nu încerci să stingi uleiul arzând cu apă.
- Chibriturile şi brichetele sunt numai pentru adulţi. – Nu lăsa chibriturile şi brichetele la îndemâna copiilor. – Învaţă copiii că brichetele şi chibriturile sunt doar pentru adulţi.
- Nu faceţi improvizaţii la instalaţiile electrice. – Dacă un aparat electric fumegă sau miroase ca şi cum ar fi luat foc, scoate-l din priză imediat şi du-l la reparat. – Inspectează regulat cablurile de alimentare pentru a nu avea fisuri, dezizolări sau rupturi. – Nu amplasa conductori electrici direct pe materialele combustibile. – Nu folosi siguranţe electrice supradimensionate sau cu improvizaţii.
- Răceşte o arsură. – Dacă cineva s-a ars, răceşte imediat zona afectată, sub un jet continuu de apă rece, timp de minim 510 minute pentru a reduce efectele durerii. – Consultă imediat personal medical specializat.
- Opreşte-te, lasă-te pe pământ şi rostogoleşte-te – Dacă au luat foc hainele de pe tine, nu fugi. – Opreşte-te unde te afli. – Lasă-te uşor la pământ. – Acoperă-ţi faţa cu mâinile pentru a te proteja. – Rostogoleşte-te într-o parte şi în alta până ce flăcările s-au stins.
- Deplasează-te într-o poziţie cât mai joasă când treci prin fum. – Dacă ai fost surprins de fum, aerul proaspăt şi respirabil va fi cât mai aproape de podea. – Lasă-te pe coate şi genunchi şi deplasează-te spre cea mai apropiată ieşire de urgenţă.
IN CAZ DE INCENDIU SUNATI LA 112
articol preluat de pe ijsunt.ro
Dan Lazar, Consultant Securitate
Securitate in Romania
Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.