In opinia noastra oamenii reprezinta resursa cea mai importanta a unei companii si ei pot aduce rezultatele dorite de clienti si actionari sau ei pot duce la faliment o afacere. De aceea una dintre cele mai mai importante activitatati a unei companii este cea de recrutare, de selectie a celor care vor lucra pentru ea indiferent ca sunt angajati, colaboratori sau furnizori.
10 pasi pentru o recrutare corecta
1. Intelegere nevoilor, descrierea job-ului
Ok, ai decis sa dezvolti compania infiintand o noua pozitie, inlocuiesti un angajat actual de pe o pozitie cu altul nou avand asteptari ca angajatul nou va aduce rezultatele dorite sau un angajat pleca si trebuie inlocuit, inainte de a incepe un proces de recrutare trebuie sa clarifici de ce ai nevoie de aceasta pozitie, ce se intampla daca acea pozitie nu mai exista de maine sau ce valoare adaugata pentru companie, seriviile/produsele ei va aduce aceasta noua pozitie. Se poate fara aceasta pozitie sau este una absolut necesara activitatii mele, sunt intrebarile la cre trebui sa aveti un raspuns. Este foarte important ca in aceasta faza sa faceti o descriere detaliata a responsabilitatilor, ce activitati trebuie sa execute angajatul si ce asteptari aveti de la aceasta pozitie. Atentie, aici nu ne referim la clasica fisa de post.
2. Profilul candidatului
Cand ne gandim la un profil de candidat ne gandim la cum dorim noi sa arate, ce calitati dorim, ce consideram a fi un candidat ideal, ce s-ar potrivi mai bine organizatiei. Iar in aceasta descriere ne va ajuta foarte mult in procesul de recrutare daca includem de la experienta generala in munca, la experienta pe un segment de activitate sau pe o anumita pozitie, la traininguri sau calificari pe care le dorim, la limbi straine sau efectiv numai anumite abilitati care pot fi masurabile. De asemenea, in profil putem adauga o anumita institutie de invatamant. Cu cat suntem mai detaliati cu atat va fi mai usor sa alegem dintre candidati in cadrul procesului de interviu. Tot in acesata faza sau in cea anterioara este obligatoriu sa stabilim sistemul de salarizare pentru aceasta pozitie si daca avem marje de negociere in functie de candidati si mai ales de situatia din piata.
3. Sistem de evaluare pentru candidat
Aici trebuie sa ne gandim si sa stabilim pe ce criterii vom evalua candidatii si cum ii vom diferentia in cadrul procesului de selectie si de interviu. Criteriile trebuiesc sa fie simple bazat pe profilul candidatului si descrierea jobului. Aceste aspecte trebuie sa faca procesul de recrutare mai simplu si mai rapid. Tot acum hotaram ce fel de teste, probe de lucru sau evaluari psihologice vom utiliza pentru a diferentia candidatii, atat in faza preliminara cat si cea finala, in cadrul interviului.
4.Stabilirea pasilor procesului de recrutare
Este important sa stabilim responsabilitatile, echipa implicata in proiect, cine va sustine interviurile, cine va lua decizia finala de angajare, baza pentru aceasta decizie.
5. Promovarea si cautarea candidatilor
Pentru a atrage cei mai buni candidati promovarea si brandul angajatorului conteaza foarte mult. Indiferent ca esti companie mica sau mare un brand de angajator creat corect, promovarea poate insemna mai mult decat un salariu performant, la o companie mai mare ca a ta. Este foarte important anuntul pe care il publicam, unde anume il publicam(online/ofline). Nu este de ajuns sa plasam un anunt simplu care nu exprima nimic iar dupa aceea sa ne asteptam ca cei mai buni candidati sa aplice, indiferent cat de mare este firma. La fel de important este si procesul de cautare al candidatilor intern/etern, prin recomandari, din randul angajatilor prorpii, prin retele de socializare etc.
6. Lista scurta pentru interviu
Am atras din mai multe surse cv-uri, in formate diferite, oameni diferiti. Cum facem selectia preliminara si cum intocmim o lista scurta cu cei pe care ii vom chema la interviu? Foarte importante sunt criteriile stabilite in profilul candidatului si daca le regasim in cv-uri, in al doilea rand, in cadrul unui mini interviu telefonic putem clarifica daca persoana selectata este cea potrivita pentru noi sau daca jobul este potrivit pentru candidat.
7. Interviul
Am scris multe articole pe aceasta tema si vom mai scrie, ce este foarte important in cadrul unui interviu este abilitatea recrutorului de a afla informatii. Rolul lui este de a afla cat mai multe detalii si date despre candidat, de averifica informatiile din cv, de a afla comportamentul candidatului in situatii similare cu jobul nostru. Pentru a fi eficienti noi propunem patru pasi in cadrul procesului de interviu: Pregatire interviu, Ascultare, Intrebari, Interpretare limbaj nonverbal.
8.Screening candidati
Avem o lista finala cu doi, trei candidati, avem candidatul pe care il consideram potrivit pentru pozitie, in continuare un screening este absolut necesar. Sugeram sa se verifice minim datele declarate in cv si in cadrul interviului, sa se solicite cazierul si sa se efectueze minim un profil sau aviz psihologic pentru candidat. Sunt multe minciuni spuse de candidati si cu siguranta nu vrei sa la descoperi ele in perioada de proba sau mai grav, dupa perioada de proba.
9. Oferta de angajare
Intr-un proces de recrutare efectuat corect si transparent, oferta de angajare se face in forma scrisa si contine toate informatiile utile pentru candidat, de la descriere in detaliu a locului de munca, responsabilitati, sistem de evaluare in perioada de proba si dupa, sistem de salarizare si bonusare in perioada de proba si inclusiv dupa aceasta.
10. Evaluarea procesului de recrutare
Este important, atat pentru noul angajat cat si pentru organizatie, ca acesta sa fie integrat corect, iar organizatia sa stabileasca sarcinile si rolul noului angajat. Tot in aceasta etapa este important sa analizam procesul de recrutare si mai ales sa vedem ce a functionat bine si ce putem imbunatati la viitoarele procese de recrutare.
Contacteaza acum un consultant VerifiES
securitate@securitateinromania.ro
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate, legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate
VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate: Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate
VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare pentru industria de Securitate