In Securitate exista doua tipuri de riscuri: Interne si Externe. Industria logistica nu face exceptie

Daca in cazul depozitarii, riscurile sunt mai degraba interne, in cazul transporturilor de marfuri a fost dovedita implicarea unui angajat in incidente de securitate in 67% din cazuri (conform TAPA – Transported Assets Protection Association). Analizand  statisticile TAPA din Noiembrie 2016, putem trage urmatoarele concluzii:

          32% dintre incidente nu au putut fi localizate (riscuri interne si externe)

          30.8 % au avut loc in parcari nesecurizate (riscuri externe)

          26.5% din cazuri locatia a fost un depozit – inaintea incarcarii sau puncte de transit (riscuri interne)

In constructia unui sistem de Securitate, trebuie plecat de la premiza ca nu exista securitate absoluta. NASA sau Pentagonul isi au vulnerabilitatile lor demonstrate. Important este sa construim un sistem de securitate ce ofera un raport corect intre costuri si beneficii si care sa adreseze vulnerabilitatile companiei dumneavoastra in functie de prioritati. In scopul prioritizarii lor, odata identificate riscurile interne si externe de securitate, acestea trebuie evaluate din punct de vedere al probabilitatii si severitatii impactului unui potential incident asupra companiei dumneavoastra. Acest lucru se poate face folosind o matrice de genul celei de mai jos, urmand sa definiti granita intre riscurile acceptabile si cele inacceptabile.  

In urma identificarii si evaluarii riscurilor interne si externe, se iau masuri ca cele inacceptabile (peste granite definita de dumneavoastra) sa devina acceptabile. Cele mai importante 3 categorii de masuri ce pot fi luate pentru a reduce riscurile sunt:

          Masuri de proces

          Masuri legate de oameni

          Masuri tehnice

Un sistem complet de Securitate este cel ce imbina perfect cele trei tipuri de masuri, iar succesul apare la intersectia acestora.

 

Din pacate, in practica, exista tendinta de a pune un foarte mare accent pe una (maxim doua) dintre aceste masuri, ducand astfel la un dezechilibru al sistemului total de securitate. Foarte multe companii (specialisti in securitate) se concentreaza pe tehnologie ca fiind solutia cea mai buna/eficienta in combaterea riscurilor de securitate. Aceasta practica este una superficiala si, pentru a demonstra cat este important acest echilibru, am sa folosesc un exemplu inspirat din realitate:

Un transportator a considerat instalarea tehnologiei de securitate de ultima generatie si conectarea acesteia la un dispecerat de monitorizare in timp real ca fiind cel mai eficient mod de a-si securiza camioanele si marfa transportata. Intr-o cursa internationala, cu cateva sute de metri inaintea punctului final de livrare a marfii la client, unul dintre camioanele transportatorului a fost atacat de un grup de indivizi inarmati. Soferii au fost luati ostatici fara a apuca sa declanseze butonul de panica. Camionul a fost deturnat in jurul orei 6 AM si, in ciuda faptului ca acesta era monitorizat activ, s-a realizat disparitia acestuia abia in jurul orei 10:30; atunci cand clientul a sesizat transportatorul ca nu i-a ajuns marfa. In urma investigatiilor, s-a demonstrate ca firma de monitorizare nu a reactionat deoarece considera camionul ca fiind ajuns la destinatie, desi nimeni nu a confirmat livrarea camionului.

Asadar, desi camionul era prevazut cu tehnologie de ultima generatie in materie de securitate, lipsa proceselor adecvate a dus la un dezastru de cateva milioane de Euro. In urma investigatiilor, nici factorul uman nu a fost exclus din lista cauzelor probabile ale acestui incident.

Veriga slaba

In general, tendinta factorilor de decizie este de a pune accent in primul rand pe masurile tehnice, mai putin pe procesele/procedurile de securitate si foarte putin pe masurile legate de oameni. Principiul fundamental intr-un sistem complet de securitate este acela ca “un lant este la fel de puternic ca cea mai slaba za a sa”.

Raufacatorii vor cauta intotdeauna sa identifice si sa speculeze slabiciunile sistemului dumneavoastra de securitate si nu punctele tari ale acestuia.

Desi riscurile (interne si externe) sunt generate de catre factori umani, masurile de securitate pentru si cu oameni sunt cele mai neglijate. Aspecte legate de lipsa fortei de munca calificate si presiunea costurilor duc la compromisuri in aceasta directie, ceea ce poate crea nu numai probleme de securitate, ci si de imagine, credibilitate, calitate, sustenabilitate, etc.

In general, personalul ce isi desfasoara activitatea intr-o companie (indiferent daca vorbim despre angajati/subcontractori, soferi/manipulanti, etc.) si care poate interactiona cu echipamentele, procesele, produsele si stocurile companiei, se poate imparti in 3 categori:

  1. Categoria oamenilor loiali si de incredere, care doresc sa-si construiasca o cariera si sa-si castige existenta in mod corect. Securitatea trebuie construita in jurul acestei categorii de oameni. Acestia pot deveni ambasadori ai securitatii interne incurajand dialogul si implementand sisteme de recompensare a informatiilor legate de eventualele brese de securitate din firma. Este important ca securitatea sa devina o rutina de zi cu zi. Asadar, includeti aspectele de securitate in procedurile standard de lucru;
  2. Categoria celor ce ajung in cadrul companiei dumneavoastra pentru alte venituri decat cele salariale si care de cele mai multe ori isi aleg cu mare atentie compania in care isi vor desfasura activitatea. Sunt oameni care se folosesc de meseria “oficiala”pentru a ajunge la victima. Din pacate, aceasta categorie este cea mai agresiva si speculativa, acestia identificand si folosind orice slabiciune a sistemului dumneavoastra de securitate. In cazul acestei categorii de oameni, sistemele traditionale de securitate trebuie suplimentate cu alte masuri preventive, cum ar fi Culegerea de informatii interne (Internal Intelligence Gathering), Audituri interne/externe, etc.;
  3. Categoria oamenilor de buna credinta (loiali si de incredere), dar care pot fi influentati de cei de la punctul 2. Influenta acestora poate fi motivata de foarte multi factori: un sistem de securitate precar, presiuni din exterior (economice/sociale), etc. Pentru aceasta categorie de oameni vulnerabili este important sa implementati in companie o politica a tolerantei “ZERO” fata de incidentele de securitate. Creati exemple puternice din incidentele de securitate in care au fost implicate angajati. Implicati autoritatile (Politia, Jandarmii) in toate cazurile relevante si nu faceti intelegeri cu cei gasiti vinovati.

Imbunatatirea continua

Un alt aspect foarte important in implementarea unui sistem de securitate de success este imbunatatirea continua. Pornind de la traditionalul ciclu PDCA sau utilizand o analiza mai complexa, de tip 6Sigma, asigurarea calitatii securitatii reprezinta cheia succesului de lunga durata. Dincolo de rezultatele obtinute, modul in care se obtin aceste rezultate este, in multe cazuri, mai important decat rezultatul in sine.

 

 

Securitatea devine un subiect din ce in ce mai controversat in zilele noastre. Daca acum cativa ani Europa era un continent relativ linistit, astazi vedem tot mai multa violenta si brutalitate, chiar si in cele mai sigure tari din Europa. Aceste schimbari sunt strans legate de perioada de presiune socio-economica prin care trece Europa.

Oamenii fac lucruri pe care nu erau dispusi sa le faca in trecut deoarece resimt presiunea lipsei locurilor de munca satisfacatoare, au familii de intretinut, si-au ales mentori gresiti, au intrat in cercuri de oameni gresite, sistemele publice de securitate au aratat tot mai multe vulnerabilitati, resursele alocate securitatii publice sunt tot mai putine – in comparatie cu factorii de risc, etc.

In consecinta, din pacate, criminalitatea va atinge noi cote maxime in anii ce vor urma si, asa cum mentionam mai sus, este decizia noastra sa definim granita intre riscurile acceptate si cele ce trebuie reduse – cu toate implicatiile.

Charles Darwin spunea: “Nu va fi cea mai inteligenta sau cea mai puternica dintre specii cea care va supravietui, ci cea care se va adapta cel mai bine la schimbare”.

 Ionel Popa, Consultant Securitate

 

 

Securitate in Romania: Articole, Stiri, Tendinte, Joburi, Resurse, Legislatie de Securitate, Top 50 firme de paza, Club Securitate, Evenimente de Securitate, Promovare Online.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate