Pe vremuri, camerele CCTV aveau o singură formă: mari și sub forma de cutie. În ultimii ani, insa, tehnologia ne-a oferit o gama diversa  de camere CCTV . Am trecut de la simplu la uluitor, deoarece camerele CCTV continuă să domine orașele moderne , iar un sistem CCTV devine o parte din ce în ce mai integrantă a securității și operațiunilor de afaceri ale unei companii. Deci, haideți să explorăm unele dintre cele mai comune tipuri de camere CCTV disponibile.

Camere analogice/CCTV versus camere IP

În timp ce o cameră IP (sau o cameră de rețea) oferă acum o alternativă modernă, sistemele CCTV analogice rămân încă răspândite – chiar dacă producătorii își propun soluțiile IP ca fiind cea mai eficientă alegere. Multe dintre camerele descrise în acest articol vor fi disponibile fie ca opțiuni analogice, fie ca opțiuni IP.

Diferența majoră dintre cele două este modul în care filmarile sunt transferate între camere și sistemul de înregistrare. Camerele IP permit transferul digital al acestor înregistrări printr-o rețea, fiecare cameră având propria sa adresă IP pentru a comunica cu inregistratorul.

O cameră analogică, pe de altă parte, va trebui să trimită înapoi înregistrările CCTV printr-un cablu coaxial direct la un DVR (Digital Video Recorder), care va converti apoi semnalele în filmări digitale. Această conversie este efectuată la capătul camerei, pentru camerele IP, ceea ce înseamnă că semnalul digital poate fi trimis prin rețea, adesea către un Network Video Recorder (NVR) – deși alte soluții de stocare, cum ar fi opțiunile bazate pe server/cloud, devin din ce în ce mai multe uzuale.

Pe măsură ce calitatea video și vitezele de internet din rețea s-au îmbunătățit, camerele IP devin din ce în ce mai obișnuite. În timp ce sistemele analogice sunt adesea mai mici ca preț și necesită mai puțină lățime de bandă, ele nu funcționează bine într-o soluție wireless și nu oferă același tip de capabilități tehnologice pe care le pot oferi soluțiile IP. Analiza video, cablarea redusă, calitatea imaginii și capabilitățile de zoom îmbunătățite și scalabilitatea sunt toate beneficiile asociate cu o cameră IP.

Camerele IP sunt, de asemenea, ideale pentru operatorii care doresc să utilizeze o opțiune de stocare de supraveghere bazată pe cloud, în care filmările sunt trimise direct către un server terță parte. O soluție bazată pe cloud oferă beneficiile stocării offsite, acces ușor pentru părțile autorizate și include, de asemenea, alternative VSaaS (Video Surveillance as a Service) la stocarea video.

Camere tip box

Cameră HikVision Box

Cea mai simplă formă de tip de cameră rămâne o cameră cutie simplă, la care este atașat un obiectiv la alegerea utilizatorului în față și cabluri în spate. Montați-l undeva și monitorizați-l. De altfel, unele modele „cutie” au un obiectiv încorporat, poate chiar un obiectiv cu zoom, dar acestea nu sunt obișnuite.

Dacă se preconizeaza ca obiectivul si camera să sufere deteriorări din cauza murdăriei, ploii, înghețului, căldurii sau manipulării, este recomandată o carcasă de protecție. Opțiunile de bază rezistente la praf sunt cutii simple dreptunghiulare sau cilindrice, cu o fereastră obiectiv, prizele de cablu pentru alimentare și video și un suport de fixare. Acestea sunt in general listate ca „IP54”, ceea ce înseamnă că este în mod oficial protejată împotriva prafului și protejată împotriva stropilor de apă, dar nu este rezistentă la ploaie, așa că adesea este folosita în interior.

Pentru uz extern, se recomandă cel puțin IP65 (etanș la praf și protejat împotriva jeturilor de apă) cu un parasolar pentru a împiedica strălucirea ferestrei carcasei. În medii calde și reci pot fi dotate cu ventilatoare/suflante pentru a reduce temperatura camerei și încălzitoare electrice controlate termostatic pentru a preveni aburirea ferestrelor.

Un ștergător de „parbriz” poate fi recomandabil în mediile murdare. Astfel de carcase tip „cutie” oferă flexibilitatea pentru ca obiectivul si camera să fie schimbate cu ușurință în funcție de nevoile viitoare și sunt manevrate cu ușurință de unitățile de pan/înclinare motorizate.

Ansamblurile complet integrate, cu camera, obiectivul și carcasa indisolubil combinate la fabricație sunt acum obișnuite, schimbând insa lipsa de flexibilitate pentru o instalare rapidă. Iluminatul cu LED este adesea încorporat.

Hikvision-BulletCamera-20

Camera bullet de la Hikvision

Camere bullet

Camerele bullet sunt numite astfel datorită formei lor cilindrice. Miniaturizarea acestor tehnologii este atât de avansata încât utilizarea lor este larg răspândită în videointerfoane, camere ascunse (de exemplu, cadrane de ceas, detectoare de fum), montate pe cap, pe gardieni, pentru poliție și multe altele.

În general, o cameră bullet este utilizată în exterior, deoarece este adesea instalată în carcase de protecție care împiedică deteriorarea de la murdărie și protejează împotriva interferenței feței lentilei. De asemenea, sunt considerate ușoare pentru instalare, adesea pur și simplu fiind înșurubate pe un suport de montare.

Camera dome

Domurile au devenit carcasa aleasă cel mai des pentru ansamblurile de camere compacte, în mare parte pentru că utilizatorii CCTV le consideră mai atractive din punct de vedere vizual decât vechea „cutie” de altădată.

Dispunând de o carcasă circulară, camerele de securitate tip dom sunt utilizate într-o varietate de setări, majoritatea având carcase rezistente, antivandalizare, ca parte a tacticilor de prevenire a infractiunilor.

Majoritatea pot fi montate rapid la suprafață pe pereți/tavane, îngropate în plăci de tavan pentru un profil inferior sau instalate pe colțuri exterioare sau catarge pe un „gât de lebădă”. Domurile care conțin o cameră statică au de obicei o lentilă varifocală, astfel încât instalatorii să poată modifica câmpul vizual.

Unele domuri CCTV IP (Internet Protocol) merg până acolo încât pot potrivi aceste camere statice cu telecomandate care pot determina orientarea, focalizarea şi distanţa focală de la distanta.

Unitățile cu LED-uri integrate ar trebui să fie instalate cu prudență – deși oferă unele beneficii, se pare că pot provoca strălucire pentru cameră și pot atrage animale sălbatice.

Timp de mulți ani, camerele dome nu au putut roti iluminarea suplimentară, așa că era necesară o serie de lămpi statice pe timp de noapte. Unele domuri includ acum lămpi LED puternice, fie în infraroșu, fie în lumină vizibilă, care se rotesc odata cu camera. Camerele PTZ „Ball” combină acum interiorul cupolei ușoare în carcase metalice foarte robuste, în formă de bilă, actionate de motoare rapide integrate extern/panorare. De asemenea, atașarea iluminarii la acestea este mult mai ușoară.

O cameră de securitate tip dome se poate combina cu o varietate de alte opțiuni CCTV, inclusiv, dar fără a se limita la:

  • Camere dome PTZ (pan, tilt, zoom)
  • Camere dome PoE (Power-over-Ethernet)
  • Camere dome HD/4K
  • Camere CCTV dome

O cameră PTZ de la IDIS

Camere PTZ

PTZ înseamnă pan, tilt, zoom. Aceste camere sunt populare pentru flexibilitatea lor, oferind o opțiune care poate acoperi o zonă largă. Ele oferă operatorilor posibilitatea de a controla manual camerele sau de a le programa pentru a se asigura că primesc cea mai precisă vizualizare posibilă, așa că sunt adesea populare în cazurile cu aplicații de supraveghere pe suprafețe extinse, cum ar fi orașe, centre de transport, stadioane sportive, centre de vânzare retail și depozite.

Acolo unde echipamentele ușoare sunt suficiente, o cameră PTZ este în general considerată o soluție populară. Într-adevăr, echipamentul este atât de ușoare, încât unii producatori mentioneaza că se rotesc cu o viteză de 360°/sec. Domurile întunecate pot face ca direcția vizuală a camerei să fie dificil de stabilit de către cei supravegheați, insa diminuând și performanța acesteia în condiții de lumină slabă.

Combinațiile de lentile foto/zoom se pot combina foarte bine cu ansamblurile camerelor video de joasă tensiune, motiv pentru care zoom-ul 35:1 este utilizat in mod obișnuit împreună cu focalizarea automată. Unitatea de comanda minituarizata și puternică adaugă controlul telemetriei plus opțiuni, cum ar fi funcția de memorie prestabilită menționată mai sus, zonele de confidențialitate pentru a menține zonele programate de utilizator ascunse in videoclipuri, intrări/ieșiri auxiliare de alarmă, comunicații fără fir și analiza conținutului video, inclusiv urmărirea automată a țintei. Multe dispozitive moderne dispun de urmărire automată pentru a captura și înregistra obiecte/oameni în mișcare. Camerele PTZ pot da impresia că intrușii/infractorii sunt urmăriți atunci când se deplasează automat într-o zonă, daca se doreste acest lucru.

Camere 360 ​​de grade

Camerele 360⁰ oferă o modalitate eficientă de monitorizare a unei suprafețe mari și pot ajuta la reducerea eventualelor unghiuri „moarte”. Majoritatea oferă moduri panoramice și pot prezenta PTZ-uri digitale care permit operatorilor să deschidă, să încline și să mărească electronic în anumite locații, în timp ce camera continuă să monitorizeze întreaga zonă de 360 ​​de grade. În general, aceste camere au opțiuni de întreținere relativ reduse, deoarece nu implică multe părți mobile.

Camere HD, 4K și 8K

Denumirea vorbește de la sine. Camerele HD au devenit mai răspândite și mai accesibile în ultimii ani, deoarece furnizorii au reușit să integreze tehnologia de captură de înaltă definiție în soluțiile de supraveghere.

În general, aceste camere necesită o lățime de bandă mai mare pentru a transfera înregistrarea pe sistemul de înregistrare în funcțiune, dar oferă o calitate video de înaltă calitate, care le face atractive pentru monitorizarea live la locație.

În ultimii ani, opțiunile 4K și chiar 8K încep acum să iasă pe piață, oferind operatorilor alternative de „rezoluție super înaltă”. Se spune că acestea sunt  ideale pentru mediile de securitate la nivel înalt, cum ar fi nodurile de transport, stadioanele și alte medii deschise cu risc de activitate teroristă. Aceste opțiuni sunt cele mai potrivite pentru situațiile care necesită înregistrarea video în scopuri de dovezi, în special în cazurile în care este necesar un zoom de înaltă calitate fără pixelarea imaginii, deși astfel de dispozitive tind să fie in zona mai scumpă a pieței.

Numărul mare de tipuri de camere la care avem în prezent ar putea părea uluitor, iar tehnologia avansată o va face cu siguranță să crească.

Odata cu disponibilitatea pe scară largă a analizei video și a deep-learning software care poate fi acum integrat într-un sistem de supraveghere, alegerile sunt cu siguranță diverse. Software-ul de analiză are acum capacitatea de a oferi operatorilor beneficiile detectării mișcării, măsurătorilor termice, distanțării sociale și detectării măștilor faciale, capabilităților de recunoaștere facială și multe altele. Tehnologia de supraveghere în rețea și CCTV continuă să evolueze într-un anumit ritm.

articol preluat si tradus de pe www.ifsecglobal.com


Vrei sisteme de securitate eficiente?

Discuta cu un consultant VerifiES

Verifies security


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate