Spionajul industrial este o problema care produce pagubeste economia americana cu sute de miliarde de dolari pe an si pune securitatea nationala în pericol. Desi nu este o amenintare noua, acesta este din ce in ce mai mare.

Spionajul industrial se refera la toate activitatile sub acoperire care sunt efectuate de catre antreprenori pentru dobandirea de informatii de la concurenta, pentru castig comercial. Victimele vizate de spionajul industrial variaza de la organizatiile de afaceri la agentiile guvernamentale. Invariabil, aceste unitați sufera pierderi financiare uriașe. Cu toate acestea, ei nu reușesc sa raporteze astfel de activitati criminale de teama de a nu pierde increderea clientilor sau interesul actionarilor.

Diferenta dintre spionajul industrial si spionajul corporativ este de 20 de ani si amenzi de peste 10 milioane de $. Aceasta e pedeapsa maxima în conformitate cu legislatia din SUA pentru spionajul economic sau pentru furtul de secrete comerciale.

In schimb, spionajul corporativ se refera la colectarea de informatii, legal sau ilegal de la angajati și companii, fara stirea sau acordul lor.

Lumea corporatiilor se confrunta zilnic cu noi cazuri de frauda si inselatorie. Concurenta în crestere si lacomia de a castiga dincolo de orice masura da nastere la activitati frauduloase. Fiecare concurent in afaceri vrea sa exceleze dincolo de ceilalti in aceeași activitate. Acest fapt poate fi justificat in masura in care persoana dobandește excelenta prin forte proprii, dar se transforma in înselaciune atunci cand este vorba de acte ilicite.

Activitatea cea mai raspandita in lumea afacerilor este spionajul corporativ. Competitia nu este un lucru rau, deoarece motiveaza evolutia. De asemenea, comunitatea de afaceri ruleaza pe un ritm foarte rapid astfel incat concurenta nu isi poate permite sa se miste incet. Astfel, cine doreste sa supravietuiasca in lumea afacerilor pentru mult timp, trebuie sa fie puternic si rapid sub toate aspectele.

Cele mai multe dintre bancile de investitii folosesc strategii pentru caștiguri pe termen scurt. Deci, pentru a le realiza trebuie sa afle ce fac concurentii lor in acest sens. Așa cum sa mentionat mai sus, doar cei mai puternici si rapizi sunt capabil sa supravietuiasca în lumea afacerilor. Acesta este motivul din spatele competitiei brutale si dure cu care se confruntă comunitatea de afaceri.

In comunitatile de afaceri moderne strategiile se construiesc pe modele similare inspirate de la concurenta. Deși este total imoral sa spionezi afacerile concurentilor, acesta activitate este practicata pe scara foarte mare.

Spionajul include, in general, transferul de date, semnaturi, documente și declarații financiare false. Toate aceste activitati frauduloase sunt realizate prin surse informative interne.

Furtul de secrete comerciale

In general, un secret comercial poate consta in informatii comerciale sau tehnice care sunt folosite intr-o afacere si care ofera un avantaj fata de concurentii care nu detin sau nu folosesc astfel de informatii . De exemplu, un secret comercial poate fi o formula pentru un compus chimic, un aparat pentru fabricarea unui produs, un proces de fabricatie, un program de calculator sau informatii de afaceri valoroase, de exemplu informatii de marketing sau o lista a clientilor.

Ajutarea unei putere străine In cazul in care secretul comercial este vandut catre o companie din SUA, hotul sau cumparatorul pot petrece pana la 20 de ani in inchisoare si vor plati o amenda. In cazul în care furtul de secrete comerciale este savarsit de un guvern strain, se numește spionaj economic.

In cazul in care faptasul este o organizatie, aceasta poate fi amendata cu 10 milioane de dolari sau de trei ori valoarea secretului, inclusiv costurile sale de cercetare.

Prima persoana condamnata in SUA pentru spionaj economic a fost un inginer pensionar de la Boeing, „Chuck” Chung, care a vandut secrete industriale guvernului chinez. El a fost condamnat în 2009 la 15 ani si 8 luni de inchisoare.

Spionaj corporativ legal

Spionajul corporativ nu este considerat infractiune in cazul in care metodele utilizate pentru realizarea sa sunt legale. Exemplele includ folosirea de cumparatori platiti pentru a evalua magazine sau pur si simplu angajarea unui investigator pentru participarea la un eveniment expozitional. Termenul este de asemenea folosit pentru a descrie utilizarea internetului pentru a colecta informatii de marketing. Atunci cand o companie supravegheaza activitatea pe internet a angajatilor care folosesc computerele companiei, nu se incalcă legea.

Spionaj corporativ ilegal

Un caz clasic de spionaj corporativ in SUA este cel din 2006, atunci cand conducerea Hewlett-Packard  a angajat investigatori pentru a afla cine a furnizat presei informatii interne. Investigatorii au folosit metode ilegale pentru obtinerea de informatii private, respectiv convorbirile telefonice ale mai multor reporteri. Justitia a hotarat ca s-a incalcat legea iar Hewlett-Packard a plătit daune de 14,5 milioane de dolari statului California si reporterilor spionati.

Un alt caz de spionaj este cel in favoarea companiei Pepsi atribuit lui Joya Williams, in varsta de 42 de ani care a fost condamnata la opt ani de inchisoare, iar complicele sau, Ibrahim Dimson, in varsta de 31 de ani, a primit o sentinta de cinci ani. Amandoi vor avea de platit si cate o amenda in valoare de 40.000 de dolari.

Procesul lui Williams a fost initiat in luna februarie, cand a fost acuzat ca a incercat sa vanda documente secrete companiei Pepsi, in schimbul sumei de 1,5 milioane de dolari. Dimson, pe de alta parte, a pledat vinovat, recunoscand ca a luat parte la un complot in luna octombrie.

Un alt angajat al Coca-Cola, in varsta de 43 de ani, a fost condamnat pentru acelasi tip de infractiune. Trei angajati au fost arestati in iulie 2006, in urma unei operatiuni-fulger a Biroului Federal de Investigatii. Acesta a fost sesizat de Coca-Cola, care a fost anuntata despre scurgerile de informatii tocmai de rivalul Pepsi. Toti trei sunt acuzati de inselaciune si furt.
dan lazar Dan Lazar – Consultant de Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate