1. Verificați detectoarele de fum

Detectoarele de incendiu și fum sunt prima dvs. linie de apărare împotriva pericolului. Când fumul și căldura intră în acel dispozitiv mic de pe perete, senzorii din interior sună alarma. Aceasta înseamnă că puteți surprinde problema înainte ca aceasta să devină o urgență. Așadar, asigurați-vă că păstrați detectoarele de fum și de incendiu în stare bună.

Testează în fiecare lună

Testeaza detectoarele de fum și de incendiu o dată pe lună. Durează doar câteva minute pentru a le testa și vă poate salva casa în caz de urgență.

Testarea poate varia de la model la model, dar majoritatea detectoarelor standard au un buton in partea frontala. Apăsați butonul respectiv și așteptați alarma.

Cereți mebrilor familiei să asculte alarma într-o cameră îndepărtată. Este posibil ca detectorul de fum să funcționeze, dar nu este util dacă toată casa nu-l poate auzi. Faceți acest lucru pentru fiecare detector de fum din casa dvs. o dată pe lună, pentru a le menține în stare bună.

Schimbați bateriile 

Când bateriile din alarmele de fum sunt descărcate, veți ști. Acele semnale enervante la fiecare câteva minute nu sunt doar pentru distracție. Sunt alerte cu consum redus de baterie și nu ar trebui ignorate. Dacă un incendiu izbucnește în casa dvs. și bateriile detectorului de fum sunt descărcate, alarma nu va suna, ceea ce va pune casa dvs. într-un risc mai mare.

Înlocuiți detectoarele la fiecare zece ani

Ca orice aparat, detectoarele de fum se uzează după ani de utilizare. Pentru a menține sistemul de avertizare împotriva incendiilor în formă maximă, înlocuiți detectoarele de fum la fiecare zece ani. Modelele standard nu costă mult, așa că merită să investești în alarme de fum inteligente cu câteva caracteristici suplimentare atunci când faci următoarea mare înlocuire.

2. Verificati aparatele electrocasnice

Electrocasnice precum sobe și mașini de spălat ușurează viața de zi cu zi, dar pot reprezenta și un pericol de incendiu. Potrivit specialistilor in incendii, jumătate din focurile de domiciliu încep în bucătărie. Din fericire, există câteva modalități de a face fiecare cameră din casa ta un pic mai sigură.

În bucătărie

De la mese de familie până la gustări la miezul nopții, bucătăria poate fi cea mai utulizata cameră din casă. Dar cu atât de multe aparate într-un singur loc, merită puțină atenție suplimentară.

Când este timpul să gătiți, asigurați-vă că aragazul si cuptorul precum și orice plite fierbinți sunt departe de obiectele inflamabile, cum ar fi perdelele, cârpele sau produsele chimice. Nu lăsați camera nesupravegheată. Și țineți un stingător la îndemână în bucătărie în caz de incendii cu grăsime sau alte urgențe.

Cum să stingi un foc de grăsime

Dacă un foc începe în timp ce gătiți, încercați să nu vă panicați.

 • Acoperiți focul cu un capac din metal greu și opriți sursa de căldură.
 • Bicarbonatul de sodiu sau sarea pot face față unui foc mic. Nu folosiți apă pentru a stinge focul.
 • Păstrați un extinctor chimic uscat din clasa B în jur, în cazul în care focul crește.
 • Sunați la 112 dacă nu puteți stinge focul și IEȘIȚI.

Aflați cum să utilizați un extinctor înainte de apariția unei urgențe.

Zone de dormit

Începeți prin a arunca o privire asupra saltelei pentru a vă asigura că aceasta conține substanțe chimice ignifuge în interior. Pentru o protecție suplimentară, luați în considerare o husă de saltea ignifugă .

Bunele obiceiuri și practicile inteligente de siguranță la incendiu pot ajuta la prevenirea incendiilor și în dormitor. Păturile electrice, fumatul în pat, încălzitoarele și prizele de perete supraîncărcate sunt toate pericole în dormitor. Dacă fumezi, scoate scrumiera afara. Folosiți numai pături electrice cu opriri automate. Și evitați supraîncărcarea prizelor de perete și a prelungitoarelor de curent electric cu prea multe prize.

Sufrageria

Dacă aveți un șemineu sau soba, camera de zi poate fi un punct sensibile pentru pericole de incendiu. Păstrați soba sau șemineul curatate și fara de resturi sau obiecte inflamabile (chiar și atunci când nu sunt utilizate). A avea un pom de Crăciun lângă foc pare confortabil, dar poate fi periculos fără măsuri de precauție adecvate.

Când utilizați șemineul, păstrați ferestrele de sticlă deschise și ecranul metalic închis. Acest lucru permite aerului să pătrundă în șemineu, dar împiedică tăciunii să sară pe podea. Utilizați instrumente sigure împotriva incendiilor, cum ar fi vatraiul, pentru a vă aranja bușteni din interior. Nu folosiți niciodată mâinile .

Spalatorie

Spălătoria pare un loc ciudat pentru pericole de incendiu până nu vă amintiți că scamele din uscător sunt inflamabile. Când vine vorba de locuri obișnuite în casa ta pentru un inceput de incendiu, spălătoria este importanta. Uscatoarele de rufe de mare putere se pot supraîncălzi, mai ales dacă orificiile de aerisire nu sunt degajate în mod regulat.

Garaj și exterior

Grătarele și focurile de artificii pot fi un pericol de incendiu pentru curtea din spate. Dar știați că si fertilizarea solului poate fi un pericol de incendiu ? Îngrășămintele conțin materiale inflamabile care se pot aprinde la căldură sau după ce cineva arunca o țigară.

Păstrați materialele de grădinărit într-o zonă răcoroasă și uscată. Și dacă cineva din casa ta fumează, asigură-te că oferi un loc sigur pentru a stinge țigările.

Fie că este vorba de grătar sau de soarele de vară, păstrați produsele inflamabile departe de căldură. Organizati un loc rece și întunecat pentru produse inflamabile și asigurați-vă că toți membrii familiei cunosc acest lucru.

Păstrați materialele combustibile precum vopseaua și benzina în recipientele lor originale. Depozitați recipientele de vopsea bine închise. Benzina trebuie depozitată în recipiente concepute pentru benzină. Dacă un recipient dezvoltă o fisură sau o scurgere, transferați conținutul său într-un recipient nou din același material ca originalul.

Intretineti reteaua electrică

 • Urmariti urme de supratensiune în sârmă și cabluri deteriorate. Dacă vedeți fire expuse, deconectați dispozitivul electronic și înlocuiți-l imediat.
 • Păstrați toate cablurile departe de mobilier și covoare. Rularea cablurilor sub covoare este periculoasă.
 • Evitați utilizarea excesivă a cablurilor prelungitoare sau aglomerarea acestora într-o singură priză. Acestea pot provoca incendii electrice datorate suprautilizării sau conexiunilor electrice supraîncărcate.

3. Măsurați nivelurile de monoxid de carbon

Monoxidul de carbon nu vă deteriorează locuința, ca un incendiu, dar este periculos. Monoxidul de carbon este un gaz inodor, incolor eliberat din arderea materialelor de carbon precum combustibilul.

Arderea lemnului, gazului natural, cărbunelui, benzinei și combustibilului pentru încălzire pot elibera CO în casa ta. Când gătiți pe aragazul cu gaz sau când utilizați șemineul în mod necorespunzător, creșteți riscul de incendiu și otrăvire cu monoxid de carbon în casa dvs.

Luați în considerare obținerea unui detector de monoxid de carbon și fum cu senzor dual care să detecteze căldura, fumul și CO. Acest lucru va reduce timpul și costurile de instalare și vă poate salva viața.

4. Formati-va obiceiuri sigure

Precauțiile simple și utilizarea responsabila a mediului înconjurător scad șansele unui incendiu în casa ta. Activități precum gătitul pot deveni rapid periculoase fără a manifesta atenție. Așa că începeți prin a vă forma obiceiuri sigure.

Atenție la lumânări

Vedem lumânări pe tot parcursul anului în timpul sărbătorilor, în noaptea ocazională a spa-ului și a cinelor romantice. Dar, indiferent de ce sărbătoriți, este important să o faceti în siguranță.

Nu lăsați niciodată lumânările nesupravegheate și păstrați-le întotdeauna departe de obiectele inflamabile, cum ar fi pături și perdele. Așezați lumânările în suporturi sigure, rezistente la vârfuri și stingeți-le înainte de a pleca sau de a vă culca. Dacă vă este teamă că veți uita, setați un cronometru cu alarma pe telefon .

Închideți ușile dormitorului

Incendiile caselor se răspândesc rapid atunci când nu există bariere. Ceva la fel de simplu ca închiderea ușilor dormitorului pe timp de noapte poate crea o protecție pasivă împotriva incendiilor care cumpără secunde prețioase atunci când contează.

Nu fuma înăuntru

Nu vă recomandăm să fumați, dar dacă o faceți, faceți-o în siguranță. Dacă fumați în apropierea unei magazii sau a unui garaj, asigurați-vă că zona este lipsită de lichide și vapori inflamabili.

Exercitii de alarmare

Obiceiurile bune pot preveni incendiile, dar ar trebui să aveți în plus un plan în caz de urgență. Discutați cu familia despre ce trebuie să faceți dacă un incendiu începe în timp ce sunteți acasă.

 • Stabiliți două căi de evacuare din fiecare cameră.
 • Exersează impreuna cu familia de două ori pe an pentru a te asigura că planul de evacuare este cunoscut.
 • Alegeți două locuri de întâlnire departe de casa dvs. în caz de separare.
 • Arată tuturor celor de acasă de unde pot opri gazu și curentul electric.
 • Asigurați-vă că si copiii au o modalitate de a vă contacta și cunosc informații precum adresa și numărul de telefon.
 • Învățați copiii cum să apeleze 112 în caz de urgență.

Păstrați echipamentele in functiune, cum ar fi scările de evacuare (în dormitoarele de la etaj) și stingătoarele. Kituri de urgență sigure împotriva incendiilor sunt, de asemenea, utile în astfel de situații.


Speed Fire si Verifies  demareaza o campanie de informare si prevenire prin care atragem atentia asupra riscurilor la care se supun firmele atunci cand nu respecta normativele de incendiu, cand nu implementeaza masuri de prevenire si diminuarea riscurilor la incendii.

” Nu te juca cu FOCUL”  este o campanie prin care dorim sa informam cat mai multe persoane juridice, in special  firmele care au activitate cu publicul si nu numai, asupra riscurilor la care se supun ei angajatii si clientii lor prin netratarea corespunzatoare a riscurilor de securitate la incendiu.

Speed Fire: Consultanta PSI, Sisteme incendiu, Servicii Private Pompieri, Distributie PSI


Intra in comunitatea  Securitate in Romania:   Linkedin si  Facebook

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate,   Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security:  Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte. Consultanta si servicii pentru industria de securitate

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si cei mai potriviti Furnizori de Securitate.

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica | Management Securitate externalizat | Urmarire, Evaluare si Receptie servicii si Sisteme Securitate.

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate,  strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara, Recrutare si Training

Contacteaza un consultant Verifies pentru a afla mai multe informatii   www.verifies.ro

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate