Insecurităţile companiilor de securitate

Insecurităţile companiilor de securitate

Puţină lume ştie că în Bucureşti agenţii de pază sunt pe locul doi în topul celor mai importante ocupaţii, mai mulţi fiind doar lucrătorii comerciali; cu totul în România lucrează în această industrie peste 100.000 de oameni, angajaţi în peste 1.600 de companii. Campania anticorupţie a autorităţilor, dar şi o serie de schimbări economice sau de natură legislativă cern piaţa, rezultatul fiind o creştere a tarifelor, o reducere a personalului şi o scădere a numărului de companii.

Viaţa va traversa o perioadă de schimbări, din două cauze. Mulţi dintre proprietarii de firme de pază au în prezent probleme cu legea, fapt care va scoate de pe piaţă o serie de astfel de companii, iar pe de altă parte firmele se vor simţi îndemnate să respecte legislaţia fiscală, lucru pe care până acum unii îl ignorau, de unde şi problemele cu legea despre care vorbeam.

În cele din urmă modul de calcul al preţurilor se va schimba, la fel ca şi abordarea în privinţa serviciilor de securitate; dacă până acum era considerat un serviciu ieftin, pe care aproape oricine şi-l putea permite, acum preţurile cresc, pentru că nu mai este loc pentru evaziune, iar preţurile mici erau posibile tocmai pentru că nu erau respectate legislaţia fiscală şi cea a muncii“, spune Gabriel Badea, chairman şi CEO al Global Security Systems (GSS), care este şi preşedinte al Federaţiei Serviciilor de Securitate.

Şi operatorii care au rămas pe piaţă, dar şi clienţii, spune Badea, îşi dau seama că livrarea de servicii de securitate la preţuri nesustenabile induce atât riscuri legale, cât şi de calitate a serviciilor oferite. A doua circumstanţă la care se referă Badea este salariul minim pe economie, care a crescut în ultimii ani cu 30  – 40%, de la 800 de lei la 1.200 de lei. „Serviciile de securitate merg în general pe salariul minim pe economie, pentru că tarifele practicate nu sunt de natură să suporte o creştere a salariilor. Motivele sunt competiţia, piaţa fragmentată, o serie întreagă de alte cauze. Şi atunci vom avea o presiune pe preţuri, pentru creşterea lor, fapt care se vede deja în piaţă, unde tarifele, după cea mai recentă mărire a salariului minim pe economie, au crescut cu circa 15%. Beneficiarii erau obişnuiţi cu servicii ieftine, iar bugetele lor de securitate nu erau gândite pentru creşteri constante şi continue. La presiunea furnizorilor probabil că vor răspunde cu o reducere a nivelului de servicii“, spune Badea. Pe de altă parte, reducerea cantitativă nu poate să treacă dincolo de menţinerea unor măsuri de securitate care să ţină riscul la un nivel acceptabil; clienţii trebuie să îşi păstreze nivelul de securitate în zona acceptabilului, dar fără să depăşească bugetele în mod semnificativ.

Cum s-ar putea adapta companiile la noua situaţie? GSS lucrează de mult timp în sectorul petrolier şi a integrat serviciile de pompieri în securitate. Am constatat că există nişte sinergii între cele două servicii, pe care le puteam valorifica. Este vorba de un nou model al serviciului integrat, astfel încât la sfârşitul acestui proces să ai un nivel de siguranţă pe partea de incendiu, dar şi un nivel de risc acceptabil pe partea de securitate, construite cu optimizări care să ducă la reduceri de costuri şi la creşterea eficacităţii serviciilor“. Practic GSS are un management integrat, care administrează ambele servicii; mai mult, pompierul poate contribui la la supravegehre, iar agentul de pază poate asigura o primă intervenţie în cazul unui incendiu. Compania a investit într-o platformă digitală care include sistemul de detecţie a eventualelor pătrunderi în unitate, dar şi sistemul de detecţie a incendiilor.

Platfoma ajută la gestionarea forţei de reacţie, practic sunt perechi de ochi şi perechi de braţe suplimentare, care pot acţiona, şi nu haotic, ci coordonate de respectiva platformă, un soft de management integrat al serviciilor de securitate şi împotriva incendiilor. Şi agenţii de securitate, dar şi pompierii au fost dotaţi cu camere care transmit live de la locul intervenţiei către dispecerat, iar managerul poate să decidă dacă trebuie să angajeze alte resurse sau ce substanţe trebuie folosite la stingerea incendiilor.“

Cel mai ieftin nu înseamnă cel mai bun.

Între 2013 şi 2014 numărul agenţilor de pază a scăzut cu 29.000, din cauza scăderii bugetelor de securitate şi a creşterii preţului forţei de muncă. Federaţia Serviciilor de Securitate reprezintă cam 35% din angajaţi din cei circa 100.000 din sistem, dar cam 65% din cifra de afaceri totală, pentru că în asociaţie au intrat firmele mari.

Achiziţiile publice de servicii de securitate reprezintă cam 50% din toată piaţa şi se fac, spune Badea, în baza criteriului preţului celui mai mic. „Sunt 1.600 de firme de securitate, pe o piaţă foarte fragmentată. Există tendinţa de a reduce preţul la cel mai scăzut nivel posibil, iar scăderile acestea nu mai pot avea loc fără nerespectarea legislaţiei, pe partea de muncă, pe partea de fiscalitate sau pe partea de legislaţie specifică. Au fost destul de mulţi care, din dorinţa de a câştiga licitaţii, au mers dincolo de ce se putea face în mod legal. Au existat tot felul de scheme de evaziune: se «înnegreau» banii, de exemplu, adică o firmă care încasa foarte mulţi bani îşi achiziţiona nişte servicii fictive, de unde scotea bani şi plătea angajaţii din sacoşă, fără să urmeze circuitele financiare normale. Sunt firme mari care au făcut aşa, primele trei ca cifră de afaceri din ţară sunt în această situaţie. Foarte mulţi proprietari şi administratori, de ordinul zecilor, au fost puşi sub acuzare“, spune Gabriel Badea.

Joburi Securitate4tree

În prezent oficialii statului român vorbesc de schimbarea legislaţiei achiziţiilor publice, dar Badea vorbeşte şi de o directivă europeană din 2014, care se referă la achiziţiile publice şi care exclude, în principiu, criteriul preţului celui mai mic în favoarea unui raport dintre preţ şi calitate. „Nu ştiu în ce măsură se va transpune asta în legislaţia românească, dar ar fi un imens ajutor. Şi la nivel european s-a constatat că, de ani de zile, de când se folosea criteriul preţului celui mai mic, calitatea serviciilor a scăzut mult, profitabilitatea firmelor a scăzut mult şi, în consecinţă, taxele încasate de stat s-au redus. Era un cerc vicios al pierderilor pe toate fronturile, era deprofesionalizare, erau pierderi financiare şi la bugetul de stat. Comisia Europeană a venit cu propunerea renunţării la dictatura preţului celui mai mic, care descurajează inovaţia, competitivitatea, împinge spre evaziune fiscală şi încălcarea drepturilor angajatului.

Europenii vor ca legislaţia pe domeniul achiziţiilor publice să acorde o importanţă deosebită aspectelor sociale, pentru că există în directivă o prevedere care spune că pe parcursul derulării contractelor publice, contractorul trebuie să urmărească respectarea drepturilor angajaţilor şi dacă se constată încălcări, să înceteze contractul imediat, ceea ce nu se întâmplă acum. Există firme care licitează, câştigă la un anumit preţ, apoi îşi dau seama că  preţul nu este sustenabil şi fac economii pe seama angajaţilor, care nu mai au contract de muncă, nu se plătesc taxe, nu le este respectat dreptul la concediu“, explică Badea.

Cât „costă“ un agent? Există, spune şeful GSS, costuri de recrutare: verificarea candidatului, filtrarea din punctul de vedere al aptitudinilor şi caracteristicilor personale, pe urmă trecerea printr-un curs de calificare, dacă nu este calificat, apoi echipamentul şi uniforma. „Şi aici există o discuţie, pentru că există firme care nu investesc în uniforme şi ai nişte agenţi care nu arată cum trebuie şi nu impun respect. Urmează instruirea iniţială, protecţia muncii, plata inspectorilor care îi controlează pe agenţi, pentru că, în baza legii, agenţii trebuie controlaţi de două ori pe zi. Costurile din spatele serviciului, în afară de cel salarial, sunt cam 30 – 40% din cel salarial. În contextul în care se lucrează cu principiul preţului cel mai mic, nu se prea poate face aşa ceva. Şi atunci vezi oameni care nu arată cum trebuie şi nu sunt instruiţi, aşa că uneori este mai riscant cu agent de pază decât fără agent de pază.“

Gabriel Badea, care face această meserie din 1995 şi a înfiinţat firma în 1999, admite că multe companii din zona de securitate sunt create pentru câte un singur contract, de unde şi fragmentarea pieţei, pe care activează 1.635 de companii. „Primele 100 au cifre de afaceri semnificative, restul sunt «one show man». Piaţa dovedeşte o oarecare lipsă de pregătire, amatorism“, explică Badea.
Cum va evolua sectorul în următorii 3 – 5 ani? Gabriel Badea crede că fragmentarea se va diminua, că vor rămâne doar firmele care au un portofoliu de clienţi care au nevoie de securitate şi vor pieri companiile care lucrează pentru nevoi create mai mult sau mai puţin artificial.

Serviciile vor îngloba din ce în ce mai multă tehnologie, agenţii de securitate vor fi din ce în ce mai specializaţi şi vor deveni mult mai competenţi în a lucra cu tehnologia şi a-şi spori capabilitatea prin folosirea tehnologiei. Piaţa în ansamblu, volumul de vânzări va creşte, dar nu cantitativ, ci calitativ. Numărul de agenţi se va diminua constant, dar volumul de vânzăări va creşte, pentru că soluţiile de securitate vor deveni mai populare şi vor suplini reducerea numărului de personal.“

GSS

Articol preluat Business Magazin
Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

 

Securitate in Romania

Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitte

Nu facem spam! Proiect VerifiES Security