Casele de marcat SelfChekOut SCO sunt în plina expansiune, pe măsură ce comercianții din retail încearcă să reducă costurile și să le sporească eficiența.

Întrucât 9 din 10 clienți au folosit cel puțin o dată self-checkout aceste alternative la casele de marcat tradiționale se dovedesc a fi foarte utile.

Cu toate acestea, furtul este în creștere, iar sistemul self scan este un factor major care contribuie la pierderi de inventar in retail. Clienții care de obicei nu ar fura încep să facă acest lucru ca urmare a lipsei angajatului de la casa de marcat.

De ce sunt încă atât de populare printre comercianții din retail? Și care sunt solutiile pentru a stopa furturile de la self scan?

Furtul de self scan a devenit atât de răspândit, încât, in randul hotilor au aparut adevarate tactici de actiune.
Dacă o cutie de espresso Illy părăsește banda transportoare fără a fi scanată, aceasta se numește „trecerea”.
Alta metoda intitulata „Switcheroo”: se desprinde eticheta de pret de pe un produs ieftin și se lipeste peste codul de bare al unui produs scump.
Cât de frecvente sunt escrocheriile la sistemul de auto-scanare? Conform chestionarele online anonime, sunt foarte frecvente. Din 2.634 de persoane, aproape 20 la sută au recunoscut că au furat la check-out în trecut. Mai mult de jumătate dintre acești oameni au spus că au fraudat sistemul, deoarece detectarea prin securitatea magazinului era puțin probabilă.

Un studiu din 2015 al caselor SCO, realizat de criminologi de la Universitatea din Leicester, a găsit, de asemenea, dovezi ale furtului pe scară largă. După auditul a 1 milion de tranzacții de self scan pe parcursul unui an, în valoare totală de 21 de milioane de dolari în vânzări, au descoperit că bunurile în valoare de aproape 850.000 de dolari au părăsit magazinul fără a fi scanate și plătite.

Cercetătorii de la Leicester au ajuns la concluzia că lipsa de supraveghere a sistemului inspiră persoanele care altfel nu ar fura să facă acest lucru. În loc să plateasca pretul corect, un cumpărător ar putea, la sfârșitul unei sesiuni de cumparaturi, să decidă că o reducere de pret este în regulă.Un angajat din retail le-a declarat cercetătorilor: „Oamenii care în mod tradițional nu intenționează să fure s-ar putea  sa gandeasca „când cumpăr 20, pot obține cinci gratuit”. Autorii au mai mentionat ca magazinele de retail sunt vinovate pentru această problemă. În zelul lor de a reduce costurile forței de muncă, a spus studiul, hypermarketurile si supermarketurile ar putea fi văzute ca fiind create „un mediu generator de infracțiuni” care promovează profitul „deasupra responsabilității sociale”.Fie din răspundere socială sau frustrare datorata pierderilor, unii comercianți cu din retail, au redus sau au eliminat auto-scanarea, cel puțin în unele magazine. Dar alții continuă să o adauge.

La nivel mondial, terminalele de auto-check-out se așteaptă să fie mult mai multe până anul viitor, în creștere față de anul trecut. În unele tari, probabilitatea de a fi pedepsiți pentru furtul de valoare mica din magazine scade drastic.

Chiar dacă un comerciant dorește să depună plangeri, multe departamente de poliție nu le accepta. În 2012, de exemplu, Departamentul de Poliție din Dallas a adoptat o nouă politică: ofițerii nu vor mai răspunde în mod obișnuit la apelurile de furturi de magazine pentru furturi în valoare de mai puțin de 50 USD. În anii urmatori, pragul a fost ridicat din nou, la 100 USD.

Poate că nu este surprinzător faptul că unii oameni fură din self scan mai ușor decât de la casele de marcat asistate. „Oricine plătește mai mult de jumătate din lucrurile lor în sef scan este un idiot total”, citeaza unul dintre comentariile într-o discuție pe această temă. „Nu există nici o problemă morală cu furtul dintr-un magazin care te obligă să folosești un self checkout. VĂ ÎNDEAMNA să furati din magazinul lor.”

Barbara Staib, directorul de comunicații al Asociației Naționale pentru Prevenirea furturilor de magazine, consideră că self scan îi tentează pe oamenii care sunt deja predispuși la furtul de magazine: „Majoritatea hoților din magazine sunt de fapt cetățeni care respectă legea. Un casier automat, totuși, schimbă ecuația: „dă impresia falsă a anonimatului”, spune Staib. „Se pare că acest lucru îi indeamna pe oameni să fure din magazin”.

Asta nu înseamnă că toți cumpărătorii se simt la fel de predispusi la furt. Frank Farley, psiholog la Universitatea Temple, spune că mulți hoți din supermarketuri au ceea ce el numește personalități de tip T: „Cumpărăturile pot fi destul de plictisitoare și furtul este un mod de a face rutina mai interesantă. Acestea pot fi persoane care își asumă riscuri, care caută senzatii tari.” Conform acestei teorii, astefel de tipologii umane devin infactori de profesie, în timp ce alții se mulțumesc cu schimbarea etichetelor de pret in magazine.

De ce sunt atât de populare casele de marcat self scan?

Supermarket_queue.png

Înainte de a ne concentra asupra furtului clienților, să ne uităm la motivul pentru care atât clienții, cât și comercianții cu amănuntul adoră acest sistem de incasare. În primul rând, s-a constatat că self scan îmbunatateste satisfacția clienților. Clienții pot plăti rapid, ceea ce duce și la un timp de asteptare pentru plata mai scurt.

De asemenea, vizităm supermarketurile mult mai frecvent decât înainte. Anterior, cumparaturile săptămânale mari erau regula, astăzi este mult mai obișnuit să vizitezi un supermarket de două până la trei ori pe săptămână.

Comercianții din retail sunt, de asemenea, mari fani ai self scan. Desigur, se bucură că satisfacția clienților este în creștere, dar principala lor tinta este reducerea costurilor de personal. Utilizarea self scanreduce numărul de casieri, rezultând economii semnificative la salariile angajaților din retail.

Aceste economii vor continua să crească pe măsură ce auto-plățile sunt adăugate continuu în magazine. Media de prevenire a pierderilor a constatat că 40% din tranzacții se efectuează prin self scan, iar acest număr este în creștere de la an la an.

Tipuri de furt self scan

self_checkout.png

Deși comercianții cu amănuntul fac economii enorme reducându-și costurile cu forța de muncă, totuși pierd sume mari din cauza furtului clienților.

Odată cu furtul de magazine în creștere și costând milioane în fiecare an, supermarketurile recunosc că auto-plățile sunt un factor major care contribuie la această pierdere. Un studiu amplu al Universității din Leicester a constatat că pierderile au fost mult mai mari în magazinele care ofereau self scan decât cele care nu. Aceste pierderi au variat între 33% și 147%, ceea ce nu este o cifră neglijabilă. Acest studiu a concluzionat, de asemenea, că cu cât un magazin avea mai multe puncte de self scan, cu atât nivelurile sale de pierdere erau mai mari.

 Deși unele furturi nu sunt intenționate și pot fi o greșeală făcută de client în timpul procesului de plată, în multe alte cazuri, furtul este intentionat.

Există două metode principale de furt pentru sistemul de self scan

Primul este ceea ce se numește „trucul bananelor” în care un client scanează codul de bare al unui articol mai ieftin în loc de unul mai scump (adesea la o greutate similară pentru a evita declanșarea alertei „articolului neașteptat” în zona de ambalare.

A doua și cea mai obișnuită metodă de furt este metoda „trecerea”. În acest caz, clienții nu scanează niciun articol și, în schimb, plasează aceste produse direct în genți.

Non-scanare:uneori denumită Scan Avoidance, aceasta poate fi realizată în mai multe moduri la SCO:

  • trecerea articolelor în zona de scanare fara sa fie citit codul de bare;
  • trecerea articolelor în jurul unei zone de scanare;
  • stivuirea articolelor pentru a ascunde codurile de bare;
  • lasarea marfurilor într-un coș sau cărucior.

Scanare greșită: există o serie de moduri în care apare scanarea greșită, majoritatea fiind în favoarea cumpărătorului, cu toate acestea de scanarea dublă poate beneficia comerciantul, dacă nu este detectată.

Inlocuirea produsului

  • aceasta are loc prin inlocuirea produsului, în cazul în care un utilizator plasează un anumit articol, cum ar fi un kilogram de struguri sau o sticlă de vin, apoi alege un articol mai ieftin dintr-o listă de opțiuni disponibile, cum ar fi morcovii sau cartofi.

Inlocuirea codului de bare

  • se întâmplă atunci când un utilizator obține un cod de bare diferit, de pret mai mic și îl scanează in timp ce un produs mai scump este mutat într-o zonă de sel scan. Alternativ, un client poate utiliza un cod de bare mai ieftin pe un alt produs pentru a scana un articol, în special acolo unde arată și / sau cântărește la fel, cum ar fi sticlele de bauturi scumpe.

Erori multi-varietate

  •  se întâmplă atunci când un utilizator a selectat un produs disponibil în mai multe varietăți sau arome, cum ar fi o cutie de mâncare pentru pisici – pui, carne de vită, pește etc. Clientul pur și simplu scanează același tip de mai multe ori grăbește procesul și apoi plasează toate articolele în sacosa. Deși, în general, nu există pierderi financiare imediate pentru retailer, sistemul de inventar va presupune acum în mod incorect că a vândut mai mult sau mai puțin dintr-un anume sortiment.

Erori de promovare

  • se referă la programe precum Buy One Get One Free (Cumpara unul si primesti unul gratis). Utilizatorul scanează un singur articol, „presupunând” că articolul „gratuit” nu trebuie scanat. Deși, în general, nu există pierderi financiare imediate pentru retailer, sistemul de inventar va presupune acum în mod incorect că a vândut mai puțin din sortimentul respectiv.

Scanare dublă

  •  aceasta apare atunci când un consumator scanează accidental și apoi plătește ulterior pentru același articol de mai multe ori. Acest lucru poate duce la plata excesivă de către consumator și denaturarea înregistrărilor de stocuri ale magazinelor.

Walk-aways

  • această formă de pierdere apare la self scan atunci când un utilizator a scanat corect unele sau toate articolele lor și declanșează finalizarea procesului de tranzacție, dar nu efectuează plata, pur și simplu plecand cu articolele. O variantă a acestei forme de pierdere este aceea în care utilizatorul scanează toate articolele și declanșează plata cu cardul, dar nu introduce cardul corect în cititorul de carduri și / sau introduce codul PIN greșit. Pentru unele sisteme, acest lucru va genera o eroare de plată / o imprimare refuzată care poate fi interpretată greșit ca un bon valid. Apoi pleaca, lăsând tranzacția incompletă.

Furtul de magazine devine mult mai facil la self scan, deoarece personalul este din ce in ce mai putin și nu își poate concentra atenția asupra fiecărui client. Interviurile cu infractorii au arătat că lipsa de atenție atât a personalului, cât și a clienților sunt principalele lor motive pentru furtul de magazine la self scan.

Vrei sa afli mai multe despre problemele si solutiile de securitate, discuta cu cun consultant Verifies.

Contacteaza acum un consultant VerifiES


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security– Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si celor mai potriviti Furnizori de Securitate.

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica  | Implementare solutii de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate