Urmatorul articol va prezinta conceptul de prevenire a pierderilor în industria de retail. Pentru informatii mai detaliate si recomandări specifice pentru nevoile dvs. de prevenire a pierderilor vizitati www.verifies.ro.
Prevenirea pierderilor este un termen care poate fi aplicat in orice industrie sau segment de afaceri.
Prevenirea pierderilor reprezinta conceptul de stabilire a politicilor, procedurilor și practicilor de afaceri pentru a preveni pierderile de inventor intr-un mediu de vanzare cu amanuntul (retail).
Dezvoltarea unui program in jurul acestui concept va poate ajuta sa reduceti situatiile in care aceste pierderi pot aparea si totodata sa actionati preventiv in acest sens.
De ce este necesar ca un retailer sa inteleaga conceptul de loss prevention?
Atunci cand se inregistreaza pierderi scade si rentabilitatea afacerii. Marfa pierduta trebuie inlocuita iar acest lucru inseamna bani cheltuiti. Costul acestor pierderi se reflecta in profiturile care ar fi putut fi folosite pentru deschideri de noi magazine, beneficii pentru angajati sau cresterea veniturilor.
De ce ai nevoie de un program de prevenire a pierderilor?
Un program de prevenire a pierderilor este similar oricarei alte componente a unei structuri de afaceri. Intr-o companie exista departamente de vanzari, de marketing, de resurse umane, de ce nu ar exista si un departament de protectie al inventarului si de prevenire a pierderilor? Dimensiunea departamentului de prevenire a pierderilor depinde de dimensiunea afacerii, de numarul de sedii, de cifra de vanzari, de potentiale riscuri si probleme care pot aparea in derularea activitatii. Un departament de loss prevention impreuna cu un program de monitorizare a pierderilor va face afacerea mai profitabila.
Cum apar pierderile?
Cele mai multe pierderi apar in trei situatii: furturi provocate de factori interni, furturi provocate de factori externi si prin erori de procese si procedure.
Factori interni:
Furturile provocate de angajati reprezinta ponderea cea mai mare a pierderilor in retail, indiferent de dimensiune sau segment.
Furturile interne au loc prin metode diferite, simple sau complexe ori prin fraude elaborate, insa de cele mai multe ori sunt savarsite in complicitate cu alti angajati din magazin. In acest fel pierderile de inventar pot reduce drastic profiturile si fondul de marfa expus la raft.
Factori externi:
Cu toate ca nu produc la fel de mult pierderi precum furturile interne, furturile provocate de factorii externi aduc pagube substantiale in industria de retail. Controlul furtului extern necesita o educare permanenta a angajatilor pentru constientizarea impactului provocat de pierderi precum si pentru protejarea marfurilor si inventarului impotriva pierderilor externe. Acest lucru necesita stabilirea unor proceduri si formari in domenii cum ar fi prevenirea furtului si constientizarea metodelor de furt precum si modul de actiune in asemenea situatii.
Erorile de procese si proceduri:
Ultima zona majoră de pierderi in mediul de retail o reprezinta erorile de procese si proceduri. Aceste greseli pot contribui la o crestere de peste 15% -20% din pierderile anuale ale unui magazin. Erorile pot aparea oriunde, de la verificarea receptiilor de marfa, la operatiunile de transfer de marfa. Aceste erori pot proveni de la inventarele efectuate defectuos pana la inregistrari contabile eronate sau perioade de promotii. Practica a dovedit ca greselile simple au cauzate pierderi mari. Pierderile pot fi cauzate de o varietate de motive si printr-o varietate de metode. Iata cateva indicii prin care ne putem da seama ca avem o problema pe linia de prevenire a pierderilor:
- costurile de achizitie de marfa sunt în crestere, dar vanzările nu cresc sau stagneaza;
- in suprafata de vanzare sunt abandonate ambalaje alimentare sau nealimentare goale, umerase sau containere si elemente antifurt distruse;
- inventarele sunt pe minus, dar nimeni nu raporteza furturi interne sau externe;
- un angajat raporteaza un furt dar nu mai exista martori la eveniment;
- vanzarile au scazut in mod constant atunci cand o au fost efectuate anumite lucrari de mentenanta in magazine;
- minus sau plus de monetar in casa de marcat;
- un anumit angajat are numar mare de retur de marfa intr-o zona unde nu este autorizat se lucreze.
Verifies Security va ofera consultanta referitoare la prevenirea pierderilor – Loss prevention. Totodata va reamintim ca prin intermediul “Securitate in Romania” puteti participa si beneficia de programele de training si de consultanta “Loss prevention – Siguranta pentru afacerea ta” – detalii pe verifiES sectiunea Loss Prevention.
Dan Lazar – Consultant de Securitate
Securitate in Romania
Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.