Pompieri Evia-pompieri români la ethnos.gr: Vom rămâne până se stinge ultima flacără

Pompierii români in Evia – Grecia: Vom rămâne până se stinge ultima flacara

Comandantul grupului de pompieri români Samsodan Catalin vorbește exclusiv către ethnos.gr din prima linie a frontului de incendiu al Evia

La cateva ore doar după cererea Greciei formulata săptămâna trecută catre Mecanismul european de protecție civilă pentru sprijin în lupta împotriva incendiilor forestiere fără precedent , guvernul român a dat undă verde și a trimis cea mai mare echipa de ajutor extern până în prezent in Evia . Este pentru prima dată, după cum declara surse diplomatice din Bucureșt,  că România a ales să se mobilizeze într-o asemenea măsură și să asiste cu o astfel de forță o altă țară.

Au construit un campus în Prokopi

La 6 august, 108 pompieri romani, cu un convoide 22 de vehicule și dezvoltând viteze de 50 până la 80 de kilometri pe oră, au traversat Balcanii și au ajuns pe fronturile de foc din nordul Evia după o călătorie de 25 de ore . Până în prezent, majoritatea pompieriolor români vizitau în fiecare vară cu prietenii și familiile lor stațiunile turistice din Grecia doar pentru vacanță … De data aceasta, totuși, s-au stabilit în Prokopi, Evia, care este la doar câțiva kilometri de Rovies, unde localnicii au fost obligați să părăsesc satul lor, fiind evacuati cu vapoare. Au umplut toate spațiile de cazare din zonă, au construit un centru de comanda și s-au aruncat in prima linie a frontului de foc.

Au actionat în Spathari și Kalivia pentru a împiedica trecerea focului

Folosind, printre altele, ferăstraie cu lanț, au creat în mod constant zone de blocare a incendiilor în munții din Evia. Într-o singură noapte și-au înființat propriul centru de comanda independent, cu catering și alte facilitati. Și odată cu zorii zilei, au ridicat drone și au cartografiat zonele și drumurile forestiere din zona de responsabilitate care le-a fost atribuită. În aceeași dimineață, prin centrul lor de operațiuni au calculat vântul și au analizat scenariile posibile ale răspândirii incendiului. „Creăm zone de protectie contra incendiului zi și noapte, astfel încât focul să nu treacă prin satele Spathari și Kalivia și redirecționăm focul departe de așezări. „Suntem pe metereze, astfel încât flacările să nu treacă”, a spus pentru www.ethnos.gr, Samsodan Catalin, șeful pompierilor români.

 Au primit mâncare de la localnici

În fiecare dimineață, la ora 7, pompierii romani se adună în curtea școlii din Prokopi, care a fost transformată temporar într-un centru de sprijin pentru operațiunile pompierilor români. Acolo, ferite de soare și căldură, se păstrează sticle cu apă și mâncare adusa de localnici. Ca și cum ar fi pregătiți pentru o lungă perioadă de timp, perfect organizați, purtând echipament si uniforme de ultimă generație, cu emitatoare de comunicatie cu trei frecvențe, luptă împotriva incendiilor forestiere. La scurt timp după miezul nopții se întorc la baza lor.

Cu dronele, ei îi ghidează pe localnici și pe pompierii forestieri care actioneaza cu buldozere lor în punctele strategice. Cu fiecare oră care trece, în funcție de vânt și de evoluția frontului de foc, își schimba strategia. Pe baza datelor de cartografiere pe care le fac, pompierii romani desfasoara furtunuri și iau apă cu vehicule si pompe din fluxurile de apa și din rezervoarele de apă locale. Pentru a nu deteriora furtunurile de pe mașini în locurile care traversează drumurile, acestea le acoperă cu protecții speciale.

Pompieri Evia-pompieri români la ethnos.gr: Vom rămâne până se stinge ultima flacără

„Oferim 100% din puterea noastră în fiecare zi”

” Este important să ramanem în Evia pentru a ajuta localnicii și autoritățile elene să poată controla focul și să le permită locuitorilor să se repună rapid pe picioare și să-si vindece rănile”, a declarat Samsodan Catalin pentru ethnos.gr . După cum a explicat, de la început a existat neliniște cu privire la situația pe care o vor întâmpina pe frontul de foc. „Ne-am întâlnit cu pompierii greci care, după ce ne-au descris situația, ne-au indicat locul operațiunilor. „Din primul moment, am lucrat îndeaproape cu ei pentru a stinge frontul de incendiu”, a declarat șeful brigăzii de pompieri români din Grecia pentru ethnos.gr, adăugând: „Ne oferim 100% din puterea noastră în fiecare zi. Și pentru noi fiecare țară europeană este importantă și ne pasă, ca să nu mai vorbim de Grecia. Și când focul îi amenință pe oameni, naționalitatea nu contează. „Suntem gata să rămânem cât este necesar și să facem tot posibilul până când situația se normalizează”. După cum explică domnul Cătălin , ajungând în sat, angoasa de pe fețele localnicilor s-a transformat în speranță, luând curaj de la forțele străine sosite să ajute. Desigur, au existat și voci de indignare și disperare din partea locuitorilor de fiecare dată când au ajuns într-un loc după ce a ars …

Pompieri Evia-pompieri români la ethnos.gr: Vom rămâne până se stinge ultima flacără

„Multumim pentru ospitalitatea din Evia”

„Localnicii ne susțin eforturile, sunt foarte amabili și sperăm să îi putem ajuta să-și închidă rapid rănile. Suntem recunoscători și suntem foarte bucuroși să luptam pentru ei. Vrem să mulțumim poporului grec pentru ospitalitate și solidaritate. Sperăm că în curând își vor reveni și își vor găsi drumul

Una dintre cele mai dificile misiuni 

După cum explică domnul Catalin, comportamentul focului în munții greci este diferit de cel din Romania, subliniind că este probabil una dintre cele mai dificile și periculoase misiuni din cariera sa. Temperaturile ridicate care se dezvoltă datorită căldurii combinate cu munții abrupți și râpele adanci, sunt condiții fără precedent pentru pompierii români. În ciuda gradului ridicat de dificultate, românii se luptă pentru viața lor si a localnicilor, în timp ce până acum nu au fost raportate răniri sau accidente in randurile echipei de pompieri romani.

Pompieri Evia-pompieri români la ethnos.gr: Vom rămâne până se stinge ultima flacără

Un pompier român în vârstă de 20 de ani a fost aruncat în bătălia de la Evia.

Cel mai tânăr pompier român care operează în munții Evia este Andor Bidiga, în vârstă de 20 de ani. „Nu mi-e teamă, pentru că sunt instruit, suntem bine pregătiți și am participat la operațiuni dificile în tara mea. Să nu se îngrijoreze oamenii”, a declarat tânărul pentru mass-media din România, care urmărește îndeaproape eforturile conaționalilor lorPotrivit presei românești, aceștia au fost impresionați de echipamentul tehnic și de mijloacele aeriene de care dispunea pompierii greci, dar nu și de forțele terestre, care aveau nevoie de întăriri.

Pompieri Evia-pompieri români la ethnos.gr: Vom rămâne până se stinge ultima flacără

Campania „Ajutăm poporul grec” în România

Nu este prima dată când poporul român se solidarizează cu poporul grec. Și acum trei ani s-a făcut un efort titanic pentru a sprijini victimele din Mati . Camioane cu alimente și bani au fost trimise de români pentru victimele incendiilor. Deci, chiar și acum, o campanie intitulată „Ajutăm poporul grec” este în desfășurare. A început pe 9 august și va dura 30 de zile. În această campanie, Uniunea Grecilor din România și președintele acesteia, Dragoș Gabriel Zisopol colaborează cu Crucea Roșie Română și cu rețeaua de televiziune de stat TVR. Hrana și bani sunt colectați pentru victimele incendiilor.

Pompieri Evia-pompieri români la ethnos.gr: Vom rămâne până se stinge ultima flacără

În același timp, Municipalitatea Thassos, în colaborare cu Asociația Hotelierilor Thassos și Federația Camerelor de Închiriat, oferă pompierilor români care asistă efortul de stingere a incendiilor forestiere din țara noastră, ospitalitatea lor pentru două zile vara viitoare. Organizarea ospitalității va avea loc în colaborare cu șeful EOT din România, George Stafylakis și consulatul României la Salonic. Primarul orașului Thassos, Lefteris Kyriakidis, a declarat: „Mulțumim întregului Corp de Pompieri și tuturor pompierilor pentru eforturile lor continue și de mai multe zile, pe de o parte pentru a face față incendiilor și, pe de altă parte, pentru a proteja zonele sensibile de evenimentele pentru tineri. Mulțumim în special forțelor din alte țări care asistă și încercăm să contribuim la asta. ”

autor Timos Fakalis www.ethnos.gr


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate