De ce muncești? De ce te trezești în fiecare dimineață?
Daca luăm astăzi 100 de nou născuți, toți sunt egali și toți au șanse egale să se dezvolte și să atingă succesul. La fel vor crede și părinții lor.
Până la vârsta de 20 de ani deja din acești 100 au cam rămas 70% cu șanse de a fi oameni de succes. Toți își doresc să aibă un loc de muncă foarte bun și foarte bine plătit sau să devină oameni de afaceri să câștige milioane sau, de ce nu, unii își pun șansele în jocuri de noroc pentru a deveni bogați și de succes.
La vârsta de 40 de ani rămân și mai puțini dintre acești 100 care au șanse de a deveni de succes. Dacă mergem și mai departe pâna la vârsta de pensionare maxim unul dintre aceștia 100 va fi bogat și cel mult câțiva vor deveni independenți financiar. Restul au deja acțiuni la fondul de pensii al statului și vor aștepta ca statul să aibă grijă de ei. Toți știm cum administrează statul afacerile sale și cât de bucuroși vor fi aceia care vor depinde la vârsta la care nu mai pot lucra de fondul de pensii al statului.
Care este diferența dintre acești 100 de oameni? Norocul, familia, mediul în care trăiesc? Ce-l face pe acel om să fie de succes (atenție – succes nu înseamnă doar să fii bogat, succes înseamnă să faci ce-ți place și ce te face împlinit.)
Majoritatea oamenilor de succes știu încotro se îndreaptă, știu ce vor. Imaginați-vă un lucru simplu – un om pleacă din casă și vrea să ajungă de la Bucuresti la Timișoara. El știe deja unde trebuie să ajungă și va alege în funcție de timp mijloacele de transport necesare pentru a ajunge acolo cât de repede vrea. Același om iese din casă, însă știe doar că trebuie să plece din București. Nu știe însă unde trebuie să ajungă și ce se va întâmpla cu el. Este posibil ca prin întâmplare sau noroc să ajungă la un moment dat și el la Timișoara, dar oare după cât timp față de prima situație?
Întrebarea pentru tine acum este – tu ce vrei să faci și unde vrei să ajungi?
Mai țineți minte întrebarea din copilărie – ce vrei să te faci când vei fi mare? Oprește-te puțin și răspunde la această întrebare – ce vrei de fapt?
Primul pas pe care îl vei face în carieră este să-ți stabilești exact ce vrei să faci, majoritatea oamenilor nu au obiective, cei care le au suntstabilite superficial – de genul vreau să slăbesc (fără a spune cât , până când, ce voi face în sensul acesta etc.). Diferența majoră dintre oamenii de succes și cei care au eșuat este că cei de succes au obiective , știu unde vor să ajungă , poate nu știu cum vor ajunge acolo, dar au făcut primul pas și cel mai important – au stabilit ce vor.
Obiectivele trebuie să fie SMART (Specific, Măsurabil, Aplicabil, Relevant, încadrat în Timp).
Stabilește ce dorești și ce vei da în schimb (ce vei face pentru a atinge acel obiectiv, stabilește data până la care îl vei îndeplini). Scrie toate aceste informații pe o coală de hârtie și citește-le din când în când.
Aceleași lucruri se aplică și pentru obiectivele în carieră. În primul rând trebuie să decizi ce fel de muncă vrei să faci, ce fel de poziție ți-ar plăcea să ai/ care ar fi angajatorul perfect pentru tine, care ar fi jobul perfect.
Odată ce ai stabilit asta vezi dacă există așa ceva și care ar fi companiile pe care ar trebui să le ai ca target.
Analizează-ți talentele, abilitățile și vezi cum anume te poți diferenția față de alți candidați. Gândește și din prisma angajatorului. Există o piață a muncii și există cerere și ofertă în funcție de domeniul ales și de poziție.
Dorința este punctul de plecare în orice realizare. Prima este dorința de a avea ceva, de a face ceva sau de a deține un lucru.
Îți recomand să citești #The strangest secret# scrisă de Earl Nightingale sau să cauți pe Youtoube versiunea în limba engleza sau cea tradusă în limba română.
Mult succes!