Multiple metode de detecţie a mişcării
Există diferite tipuri de optiuni pentru detecţia mişcării, dar care dintre ele se pliază perfect pe nevoile tale? În acest articol vom analiza cele mai folosite metode pentru a detecta mişcarea şi situaţiile în care acestea se aplică cel mai bine.
Alegerea celui mai bun dispozitiv pentru detecţia mişcării
Un factor important şi deseori neglijat atunci când alegi noi componente pentru sistemul tău existent, este cât de bine se vor integra în reţeaua ta existentă. Un sistem de alarmă este cele mai eficient atunci când sunt compuse dintr-o colecţie de componente de cea mai bună calitate, care lucrează perfect împreună. Deci, înainte de a te decide asupra unui nou dispozitiv pentru sistem, întreabă-te cum se va potrivi în reţeaua ta existentă şi dacă va funcţiona cu componentele pe care le ai deja integrate.
De asemenea, merită remarcat faptul că în cadrul tehnologiilor de detecţie a mişcării pe care le vom examina, vor exista diferenţe semnificative în ceea ce priveşte calitatea şi eficienţa între diferitele produse. Acest articol vizează diferenţierea între avantajele fiecărei tehnologii atunci când operează în mediul potrivit.
În cele din urmă, şi cel mai important, alege o soluţie care să se potrivească unui anumit mediu şi scop. Fiecare instalare va veni cu provocările proprii, fie constrângeri bugetare, fie condiţii dificile şi fiecare va necesita o soluţie adaptată pentru a îndeplini cerinţele de securitate.
Senzorii pasivi infraroşu captează semnalele de căldură din obiectele aflate în câmpul vizual. Senzorul detectează modificări ale cantităţii de radiaţii infraroşii pe care le recepţionează şi, când se atinge o limită de căldură, senzorul va declanşa orice este conectat- indiferent că este o lumină, o alarmă sau o cameră de supraveghere.
Această tehnologie simplă este eficientă în ceea ce face, dar simplitatea designului aduce cu ea probleme inerente. Pentru început, ieşirea senzorului are două variante de acţiune; reacţionează sau nu. Semnificaţia acestui lucru va deveni evidentă în comparaţie cu tehnologia alternativă din acest articol. În plus, modul în care funcţionează senzorul PIR înseamnă, de asemenea, că acesta nu are cea mai mare rază de acţiune şi poate cădea pradă cu uşurinţă elementelor de obstrucţionare (păianjeni, frunze, etc) şi alarmelor false (vulpi, iepuri, câini, pisici, etc).
Lăsând părţile negative deoparte, senzorii PIR sunt eficienţi atâta timp cât le cunoşti limitele. Aceştia funcţionează bine în zonele interioare mai mici în care nu au acces la a „vedea” printr-o fereastră- o problemă întâmpinată uneori la detecţia video a mişcării (VMD). Pe lângă asta, având în vedere cât de des sunt folosiţi în sistemele de alarmă, aceştia sunt, de asemenea, foarte accesibili. După cum am spus mai sus, vor exista diferenţe între senzorii PIR, depinzând de ce capăt al pieţei se situează; asigură-te că alegi unul care se potriveşte nevoilor tale specifice.
Detecţia video a mişcării
Opţiunea VMD combină imaginile captate de o cameră, cu ajutorul unui software care poate analiza imaginile pe măsură ce sunt captate. Acest lucru are loc în acelaşi fel în care un operator de cameră vizionează un flux video, dar este automatizat şi, ca atare, prezintă mai multe avantaje.
Este uşor să vizualizezi şi unele dintre dezavantajele acestei tehnologii. Funcţionând în spectrul luminii vizibile, camera este oarbă dacă lumina nu este suficientă şi supraexpune imaginile în cazul luminii prea puternice din spate. Chiar dacă foloseşti o lumină activată de senzori, va exista întotdeauna problema umbrelor. Partea bună este că tehnologia video este o soluţie de securitate implementată la scară largă şi adăugarea unui strat de analiză este un lucru destul de rentabil.
Această metodă de detecţie a mişcării se bazează pe două componente cheie: caliteatea imaginii captate de cameră şi calitatea software-ului de analiză folosit. Există o gamă largă de tehnologii VMD în această nişă; unele îţi vor permite să efectuezi setări personalizate ale detecţiei, pe când altele vor capta pur şi simplu orice mişcare.
Camere termice
În primul rând, camerele termice nu sunt chiar camere, în sensul în care ele nu captează lumina vizibilă. Pentru a simplifica explicaţiile, ele sunt practic senzori care creează o imagine bazată pe diferenţele de temperatură dintre obiectele ce se găsesc în câmpul lor vizual.
Camerele termice sunt componente excelente ale unui kit de securitate. Ei se găsesc într-o gamă excelentă şi variată, chiar dacă se concentrează pe o zonă destul de îngustă, pot lua semnalele de căldură prin fum şi ceaţă şi sunt imuni la multe condiţii care ar fi problematice pentru camerele ce prelucrează lumina vizibilă- umbre, întuneric, lumină de fundal şi chiar obiecte camuflate. Acestea lucrează, de asemenea, cu analizele video aşa cum sunt descrise mai sus şi sunt deosebit de eficiente atunci când sunt folosite în tandem cu camerele ce procesează lumina vizibilă.
În timp ce aceste camere termice sunt foarte eficiente, ele vin cu un preţ ceva mai mare, nu foarte diferit de la model la model.
Radare
Pentru a simplifica încă odată, radarul funcţionează prin transmiterea undelor radio şi recepţionarea aceloraşi valuri ricoşate din obiectele aflate în câmpul său de detecţie. În ceea ce priveşte utilitatea într-un sistem de alarmă, această tehnologie calculează distanţa, viteza şi dimensiunea obiectelor în raport cu detectorul.
Beneficiul folosirii undelor radio în locul celor infraroşii sau în locul luminii vizibile, este o lipsă comparativă a interferenţelor cauzate de obstrucţiile/declanşatoarele de alarme false de zi cu zi. Undele radio trec prin obiecte nesubstanţiale, precum paianjeni, frunze sau fum, permiţând echipamentului radar să se concentreze pe obiecte importante. De asemenea, funcţionează independent de spectrul luminii vizibile şi, prin urmare, funcţionează fără obstacole puse de condiţiile de iluminare dificile.
Un avantaj special al urmăririi distanţei este faptul că radarul poate fi setat să funcţioneze în anumite zone, de exemplu într-o zonă largă împrejmuită- reducând alarmele false din activităţile din afara perimetrului. În plus, poate detecta mişcarea dintr-o zonă mult mai extinsă decât o pot face camerele termice. Radarul vine la un preț cu mult sub cel al camerelor termice și nu departe de senzorii PIR.
Există puncte forte şi slăbiciuni în toate aceste soluţii, iar eficacitatea lor va fi dictată de situaţiile în care sunt folosite şi de componentele împreună cu care funcţionează. O cameră de supraveghere cu lumină vizibilă ar fi inutilă pe timp de noapte pe cont propriu, dar adăugarea unei lumini declanşate de un senzor de mişcare ar îmbunătăţi considerabil performanţa camerei; probabil să nu ai instala un radar performant într-un birou de 4×4, iar un senzor PIR ar fi puţin probabil să detecteze intruşi într-un sanctuar cu animale sălbatice (dacă nu ai vrea să detectezi animalele de acolo).
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate, legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate
VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate: Achizitii servicii de Securitate, Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate,
VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate
VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta dedicate firmelor de Securitate: strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.