Cresterea infractionalitatii, precum si pericolele si dezastrele care pot proveni din cauze naturale a determinat prorietarii caselor, afacerilor, caselor de vacanta sau chiar apartamentelor sa instaleze sisteme de alarma, detectie incendiu, inregistrare CCTV sau chiar sisteme integrate, in vederea protejarii proprietatii sau chiar a securitatii personale.

Cu toate acestea, funcționarea corectă a unui sistem de securitate depinde într-o mare măsură de întreținerea și controlul adecvat al tuturor perifericelor și subsistemelor sale la intervalele specificate de producător.

Întreținerea periodică a unui sistem de securitate variază de la un sistem la altul și depinde de perifericele și subsistemele din care este compus, precum și de baterii sau acumulatoare.

Controlul de bază

La sistemele de alarmă, bateriile trebuie înlocuite conform instrucțiunilor producătorului la fiecare doi ani și la fiecare optsprezece luni în cazul în care există senzori fără fir. De asemenea, elementele de alimentare ar trebui să fie verificate și înlocuite mai des în zonele în care există întreruperi frecvente de curent.

În cazul în care un sistem electronic de securitate nu a fost intretinut periodic, pot interveni urmatoarele probleme:

  • încetarea funcționării în caz de întrerupere a alimentării;
  • sirenele sale sună neîncetat, fara a fi posibila dezactivarea;
  • pericol de incendiu provocat de un scurtcircuit în baterii cu posibile urmari catastrofale;
  • neacoperirea daunele conform contractelor de asigurare.

Intreținere periodică în funcție de gradul de securitate al sistemului de securitate

Conform standardelor internaționale și europene, sistemele de securitate sunt clasificate pe grade de siguranță, rezultând diferite cerințe de mentenanta.

Mai precis, instalațiile cu siguranță de gradul 2, adică instalațiile cu risc mic și mediu, cum ar fi cele de domiciliu, necesită cel puțin o verificare pe an și înlocuirea bateriilor dacă este necesar, în caz contrar înlocuirea bateriilor în al doilea an fiind obligatorie .

Instalațiile, cu siguranță de gradul 3, adică instalațiile cu risc mediu și ridicat, necesită cel puțin două verificari pe an sau o verificare la distanță și înlocuirea bateriilor o data pe an.

La cele mai critice instalații cu grad de siguranță de gradul 4, mentenanta trebuie facuta de cel putin de doua ori pe an.

Verificari complexe

În toate cazurile, întreținerea periodică a unui sistem de securitate implică verificări suplimentare pe lângă înlocuirea bateriilor. Mai precis, întreținerea include controlul și funcționarea corectă a tuturor contactelor magnetice precum și a detectoarelor de mișcare și a răspunsului acestora la stimuli externi.

De asemenea, un alt punct important care necesită intretinere este conexiunea și comunicarea sistemului cu Centrul Operational de Securitate. În același timp, este verificată conexiunea la internet, în cazul în care a fost selectată ca modalitate de comunicare cu SOC, precum și toate modalitățile posibile de comunicare, cum ar fi conexiunea fără fir GPRS, linia fixă ​​etc. În cele din urmă, în timpul întreținerii periodice, sistemul va fi actualizat la cele mai recente versiuni (firmware) și va fi efectuat un test de stres în condiții reale.

Companiile de securitate care acorda atentie întreținerii corespunzătoare a sistemului de securitate au setate alerte de sevice prin SMS și e-mailuri, care atentioneaza cand este momentul necesar pentru mentenanta periodica.


Vrei sa afli mai multe despre mentenanta sistemelor de securitate?

Contacteaza un consultant VerifiES.


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate