In data de 14 ianuarie a avut loc prima intalnire a Clubului Securitate in Romania, in care s-au discutat temele propuse anterior:

  • Manager de securitate;
  • Noutati legislative care influenteaza industria de Securitate.

Asa cum ne-am asteptat, intalnirea a fost amicala si deschisa, atat invitatii cat si membrii fondatori depasind rapid micile temeri si eventualele timiditati datorate diversitatii activitatilor specifice. Retail, securitate industriala, consultanta si securitate privata au fost domeniile din care provin participantii la aceasta prima reuniune. Diferentele dintre noi  au animat intalnirea, dar si discutiile.

Desi s-au combinat temele acestei prime intalniri, fara a respecta o ordine de zi, tema principala fiind dezvoltata deseori de subiectele legislative fierbinti ale inceputului de an, s-a reusit atingerea obiectivului acestei reuniuni, atat in ce priveste subiectele abordate cat si a clarificarii celor controversate. Desigur ca cele 3 ore de discutii, dublu decat ne-am asteptat, nu au rezolvat problemele securitatii in Romania, dar ne-au oferit un teren solid pe care sa pasim in continuare.

Managerul de securitate, tema principala, dar si titlul oficial al participantilor, a fost deschisa de o intrebare care persista inca: cui se adreseaza pozitia 121306 – Manager de securitate, din COR; dar Standardul Ocupational – Manager de Securitate? Managerii din domeniul serviciilor private de Paza si Securitate spun ca lor li se adreseaza. Managerii de securitate ai companiilor cu diferite domenii de activitate economica se regasesc si ei in definitia COR si in Standardul Autoritatii Nationale pentru Calificari. Oare initiatorul proiectului si colectivul de redactare au avut in vedere acoperirea integrala a celor doua viziuni, sau numai unul. Ori, asa cum s-a exprimat unul dintre colegi, scopul a fost unul mai pamantesc decat credem – justificarea infiintarii unor cursuri specifice si, automat, a existentei unor afaceri pe profilul Calificare / Formare. Acesta ultim raspuns ar fi cel mai putin de dorit.

Daca ne uitam in COR, dar si in Standardul Ocupational, observam ca in ciuda celor 32 de pagini pline de definitii, titluri si categorii de competente, criterii si competente profesionale, toate generaliste, nu gasim si Rutele de Progres, Cerintele legislative specifice, sau ce inseamna „Studii Superioare de Lunga Durata”, Medicina, Teologia si Conservatorul se incadreaza si ele?

Iar intrebarile nu se opresc: Ce calificari si ce pregatire profesionala trebuie sa aiba un Manager / Director de Securitate? Este suficient un trecut cu experienta in domeniile de forta, precum Armata, Politie, Jandarmerie si Servicii Secrete? Care este viitorul acestei profesii? Ce presupune evolutia intr-un consultant de securitate? Din pacate nici un participant nu a avut un raspuns transant.

In alte tari occidentale aceasta ocupatie are un statut clar, bine definit si legiferat, cu o evolutie in cariera, cursuri specifice si acreditate. Cursuri cu examene finale, la care se si pica!

In tari precum Marea Britanie, desi in anii ’70-’80 marea majoritate a specialistilor de securitate proveneau din domenii militarizate, evolutia a fost catre o specializare si o profesionalizare. Chiar daca nu s-a rupt complet cordonul ombilical cu experienta militara, au aparut specializari independente pe Securitate in cadrul universitatilor, cursuri post-universitare si chiar programe de Master si Doctorat. Acolo Managerul de Securitate nu este un „Rau necesar”, bun si pentru alte domenii administrative neacoperite!

In Romania, atributiunile functionale si fisa postului pentru un Manager de securitate, in special in companiile cu activitati economice diverse, sunt un mix de calificari si responsabilitati, multe din ele fara legatura cu specificul Securitatii.

Patronii, Directorii Generali si managementul  companiilor vor securitate si nu le plac pierderile, dar cand analizeaza cererile de buget, pixul ramane fara pasta: Securitatea nu este o prioritate majora a companiei, Securitatea nu produce valoare adaugata, Securitatea este o pacoste, Securitatea este un inamic, Securitatea este o ocupatie nespecializata. Acestea sunt problemele cu care se confrunta toti managerii de securitate, fie ei din domeniul retail, industrial, financiar-bancar sau institutional. Automat, nici managerii firmelor de securitate nu se pot decupla de aceste probleme, astfel incat atingerea scopurilor si a obiectivelor specifice, de multe ori, devin o tinta prea indepartata.

Lipsa unui sistem de legiferare si reglementare eficient are de multe ori rezultate nedorite si ilegale. Din dorinta de a limita costurile, a beneficiarilor de securitate, coroborata cu rezistenta minima la tentatia succesului cu orice cost, a furnizorilor de securitate, valoarea financiara a serviciilor, cel mai adesea, coboara sub minimul pret legal posibil, astfel incat ne riscam atat cariera cat si libertatea pentru o Fata Morgana a succesului in cariera.

Prin cresterea rezistentei la tentatii, dar si printr-un efort comun de convingere a managementului superior, de necesitatea unei abordari realiste, corecte, dar si legale, putem schimba aceasta piata. Membrii Clubului au fost de acord ca, o comunicare directa intre noi, un schimb de experienta real, dar si analizarea unor experiente de succes, ne va aduce tuturor un beneficiu viitor si eliminarea obstacolelor ce ne blocheaza, acum, in mediocritate.

Desi sfarsitul anului 2015 a fost abundent in noutati legislative, plus valoarea este putin sesizabila.

A patra amanare a obligativitatii Evaluarii de risc (HG 1002/2015), lasata pe ultima zi din 2015, a creat, mai multe efecte negative decat pozitive, iar pierderile de imagine ale acestei abordari specific romanesti sunt evidente. A fost un acord general al participantilor privitor la lipsa unui orizont clar, a  necesitatii unei activitati, de altfel extrem de utile, dar nu intr-o forma prea complexa si cu un cadru prea rigid.

Cresterea salariului minim pe economie din mai 2016, la valoarea de 1250 RON, are un impact major in economia privata, dar mai ales in acele ramuri unde salariul minim este definitoriu, precum industria de securitate. Managerii de securitate participanti la Club au exprimat ingrijorarea fata de efectele acestei decizii, a valorii de crestere, dar mai ales a echilibrarii bugetului in acest an. Aceasta evolutie presupune aprobarea maririi bugetului pentru securitate cu un procent din 2 cifre, de catre Managementul firmelor. O misiune aproape imposibila pentru toti.

Decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nr.200 / 2015, nu a adus multe beneficii, dar a redus putin domeniile de aplicarea pentru declararea „Operatorului de date cu caracter personal”.

La finalul acestei prime intalniri participantii si-au declarat multumirea fata de scop si utilitate, dar si dorinta de a participa in continuare. Cu totii ne dorim ca sa lucram in conditii mai bune, legale dar si recompensate prin rezultate palpabile.

Avem de ales intre a ramane la stadiul actual de mediu haotic, nespecializat si nerecunoscut, sau de a lua masuri comune de evolutie in recunoasterea profesionala dorita.

Noi ne dorim sa schimbam aceasta realitate! Dumnevoastra?

Costachi Alexandru

Alexandru Costachi, Consultant de Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate