Ce solutie de securitate imi asigura siguranta?
Este o intrebare pe care ne-o punem dupa ce am experimentat o spargere sau ideal, atunci cand suntem prevazatori si dorim să ne protejam inainte de aparitia unui furt nedorit. Suntem bombardati zilnic de oferte comerciale tentante, camere video IP cu rezolutie mare, sisteme de alarma gratuite, intervenţie rapida în 3- 5 minute, dar intrebarea corecta este: am nevoie de un sistem de un sistem de securitate ca sa ma simt în siguranta sau am nevoie sa fiu în siguranta?
Legislaţia romana obliga societatile comerciale sa isi asigure protectia prin instalarea de sisteme de alarma la efractie si sisteme de supraveghere video. Este un lucru bun deoarece astfel se atrage atenţia asupra instituirii unor minime masuri de securitate şi totodata este greşit, deoarece in majoritatea cazurilor afacerile se vor conforma acestei impuneri prin alegerea soluţiei de securitate avand costul cel mai mic. „Daca e obligatoriu macar sa ma coste cat mai putin” este reacţia unor patroni.
In opinia mea, aceasta impunere nu duce la constientizarea intreprinzatorilor asupra necesitatii implementării unor solutii de securitate care sa le protejeze afacerea in mod eficient. Din pacate, proprietarii de afaceri au un „sentiment fals de securitate”. Ei cred eronat ca daca s-au conformat legislatiei si si-au instalat un sistem de supraveghere video, un sistem de alarma si au îicheiat un contract de monitorizare-interventie, si-au asigurat protectia corespunzatoare. E foarte bine ca si-au instalat aceste sistemele conventionale dar din pacate numai ele singure nu sunt îndeajuns, infractorii sunt din ce in ce mai versati, folosesc unelte specifice si actioneaza organizat.
De ce sistemele de securitate convenţionale nu ne asigura protectia corespunzătoare?
Orice solutie de securitate trebuie sa previna, inatarzie, detecteze o eventuala efractie sau incalcare a unor reguli.
Sistemul de alarma la efractie are rolul de a detecta prezenţa unui intrus in obiectivul protejat şi transmiterea acestui eveniment la un dispecerat de monitorizare. Sistemul de supraveghere video are rolul de a înregistra cadrele transmise de camerele video pentru o evaluare ulterioara.
Aceste sistemele de securitate conventionale sunt pasive, nu fac nimic pentru a opri infractorii în momentul efectiv al comiterii faptei. Acestia poarta cagule si manusi, astfel identificarea lor pe baza inregistrărilor video este imposibila in majoritatea cazurilor. Daca linia de comunicare cu dispeceratul nu este taiata sau bruiata de infractori, dispecerul va trimite echipajul de interventie la obiectiv. Timpul propriu al sistemului de securitate, adica timpul de cand sistemul de securitate detecteaza o intruziune pana cand echipajul de intervenţie ajunge la obiectiv, este elementul critic care determina succesul/ eficienta in oprirea infractorilor.
Recent in cadrul unei discuţii de pe un forum LinkedIn se justifica cu metoda EASI (Estimarea Intreruperii Secventei Adversarului) faptul ca cele 5 minute, mentionate frecvent în contractele de intervenţie ca timp minim de inteventie, sunt indeajuns pentru a opri infractorii chiar si in cazul unei unitati bancare. Cu toate ca agentia bancara îndeplinea cerinţele minime de securitate impuse de legislaţia în vigoare, în 50 de secunde infractorii au reusit sa dispară cu seiful in care se aflau 200.000 lei, ei nefiind identificati nici pana astazi.
Conform statisticilor din România, timpul de actiune al infractorilor este de maxim 2 minute, asadar timpul de intervenţie de 5 minute este mult prea mare pentru a se reusi oprirea efectiva a infractorilor, retinerea lor si recuperarea prejudiciului. In aceste cazuri nu ne ramane decat sa ne simtim in siguranta dar cand se va intampla un asemenea eveniment nedorit, vom realiza ca am avut un „sentiment fals de securitate”.
Ce putem face si cum putem intarzia actiunile infractorilor pana cand reactia unui echipaj de intervetie devine eficienta, asta in cazul echipajul de interventie ajunge in timp util. Nu tratam in acest articol serviciul de interventie si cum poate un prestator de servicii de interventie sa aiba o reactie in timp util 3-5 minute, mai ales in orase mari sau la obiective in afara localitatilor.
- Desigur prima masura poate fi una de a avea un serviciu de securitate in locatie, insa aici trebuie sa avem in vedere prejudiciul/pierderea posibila versus costul acestei solutii ( 10 lei /ora, luam in calcul doar 360 ore pe luna avem un cost de 3600 lei pe luna, in un an avem un cost de 43200 lei pe o singura locatie); functie de numarul de locatii, numarul incidentelor putem lua decizia de a implementa su nu o astfel de masura;
- o alta masura mai putin costisitoare si preventiva poate fi implementare aunui program de patrulare pentru astfel de obiective, aleator, si nu doar o data pe noapte/zi ci de mai multe ori, din nou costurile vor fi destul de mari comparabile cu prima solutie;
- monitorizare video 24/7 live, cu ajutorul softurilor specializate reactia poate fi mult mai rapida, costurile mici, un dispecer cu ajutorul softului de monitorizare poate vizualiza mai multe locatii in acelasi timp;
- masuri de intarziere a accesului in locatie, garduri, usi duble gen sas, etc;
- sisteme de intarziere a reactiei infractorilor: tun ceata, sisteme electrice non letale, sisteme cu spray iritant lacrimogen;
- alte masuri de preventie specifice fiecarei locatii in parte;
Dan Belai, Consultant de securitate
Securitate in Romania
Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.