Majoritatea cladirilor de spatii de birouri care se afla in constructie, in prezent, toata tara sunt certificate cu standarde internationale LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) si BREEAM (BRE Environmental Assessment Method). Asta, in contextul in care, interesul investitorilor in sistemele de certificare a constructiilor ecologice a crescut, in ultimii trei sau patru ani. Mai mult, deoarece focusul se muta pe cresterea calitatii vietii angajatilor cu ajutorul tehnologiei, in momentul de fata, ne putem referi mai degraba la schimbarea conceptelor de functionare a cladirilor, spune Fadi Rida, fondator si CEO al Global Technical Group.

„Sistemele moderne (din cadrul noilor cladiri de spatii de birouri – n.r.) urmaresc trendurile de mobilitate, concentrarea sistemelor de securitate, confort, functionalitate si optimizare operationala, folosind terminale mobile in loc de cartele de acces, combinarea supervizarii sigurantei angajatului prin sisteme video cu aplicatii care analizeaza datele colectate”, arata Fadi Rida (foto). Astfel, „interventia si implicarea umana sunt reduse, avand ca scop analiza anomaliilor si a pattern-urilor de comportament, reusind astfel o eficientizare a resurselor, inclusiv a timpului pe care altfel echipa ar trebui sa il aloce pentru a analiza cantitati mari de informatii necorelate”.

Dar, au capacitatea aceste noi tehnologii sa creeze un „shift” intre cladirile construite acum 5-10 ani si cele care urmeaza sa fie livrate?

„Cu siguranta! Un model realist de abordare a migrarii catre tehnologiile viitorului implica un echilibru intre situatia actuala si solutiile implementate in trecut. Este esential sa ai capacitatea de a combina implementari si solutii existente in cladiri de acum 5-10 ani cu tehnologii de viitor si sa asiguri o optimizare a acestui shift, astfel incat sa tii cont de investitiile deja facute si sa creezi apetit pentru noi concepte fara sa arunci la gunoi investitiile deja realizate si sa dai motiv pentru amanarea implementarilor de tehnologii noi”, spune seful Global Technical Group.

Cat despre apetitul companiilor de dezvoltare imobiliara de a investi in tehnologie, in ceea ce priveste noile cladiri de spatii de birouri, Fadi Rida apreciaza ca „atat timp cat exista taieri de costuri, va exista si apetit”.

Dar, „nu ne bazam doar pe reducerea costurilor, ci si pe o paleta mai larga de servicii si produse ce se pot oferi prin adoptarea tehnologiei; discutam de imbunatatiri operationale, dar si de produse imposibil de livrat inainte. Dupa o etapa de crestere la nivel de infrastructura imobiliara in Romania, in ultimii 10-15 ani, piata imobiliara intra usor, usor intr-o etapa de maturitate, care are ca specific aparitia unor nevoi de management operational centralizat la nivelul cladirilor din proprietate, punerea la punct a unor strategii de eficientizare la nivelul costurilor cladirilor sau de informare si crestere a satisfactiei clientilor intr-o piata din ce in ce mai concurentiala”.

Care va fi impactul Directivei UE cu privire la reducerea consumului de energie si cresterea nivelului de siguranta la incendii si cutremur care trebuie transpusa in legislatia nationala pana la 10 martie 2020?

„Ne asteptam ca impactul sa fie pozitiv, fara sa interpretam aceste normative strict ca o crestere a nivelului de birocratie. Orice standard propus aduce cu sine si elemente pozitive, deoarece incurajeaza beneficiarii sa gandeasca, inca de la inceput, strategii pe termen lung si creste gradul de absorbtie in piata a solutiilor de calitate”, spune Fadi Rida.

El mai arata ca „s-au inregistrat progrese semnificative in ultimii ani in ceea ce priveste imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor, determinate de imbunatatirile tehnologice, de diferitele cerinte de reglementare si de initiativele legislative pentru alinierea Romaniei la normele europene. Eficienta energetica reprezinta o componenta importanta a politicii energetice a secolului XXI si este esentiala pentru atingerea obiectivelor directivelor europene”.

„Tarile din Europa de Vest au inceput masuratori ale eficientei energetice a cladirilor, incepand cu anii 2000 – 2005. Au intocmit strategii de imbunatatire si crestere a eficientei energetice, au gasit si dezvoltat noi cai si metode pentru punerea in aplicare a acestora. Romania a inceput sa lucreze la acest domeniu in urma cu 10 ani, dar strategiile implementate nu au fost la acelasi nivel cu cele din vestul Europei”, arata seful Global Technical Group.

In opinia sa, o problema a tarii noastre o reprezinta lipsa de personal calificat si experimentat in acest domeniu. „Nevoile de solutii rapide si imbunatatiri imediate sunt esentiale pentru durabilitatea si competitivitatea pe termen lung. Noi am pus foarte mult accent pe formarea specialistilor si dezvoltarea de solutii software in-house, aceste investitii sunt o preocupare continua si o directie strategica a dezvoltarii companiei”.

Ce ii lipseste pietei de spatii de birouri din Romania in momentul de fata?

„Cred ca ii lipseste o abordare operationala activa, prin utilizarea unor platforme capabile sa ofere informatii in timp real, sa asigure trasabilitate si vizibilitate asupra sistemelor implementate. De fapt, beneficiarii ar trebui sa se concentreze inca de la inceput asupra modului in care pot extrage date din sistemele traditionale si sa puna la lucru platforme soft de genul CAVI care pot sa le dea acces la aceste informatii indiferent de tipul de echipamentele folosite de clienti”, spune Fadi Rida.

De exemplu, „in aprilie, am lansat o solutie software, CAVI Connected Buildings, care agrega date de la sistemele (BMS, health & safety, security) din locatii dispersate, pentru a oferi o imagine accesibila responsabililor cu operarea si administrarea sistemelor din cladiri, cat si managerilor si proprietarilor acestora. CAVI Connected Buildings utilizeaza un proces de analiza a datelor care genereaza reducerea costurilor de operare a cladirilor, in medie, cu 30%”.

El adauga ca „pana la finalul anului, CAVI Connected Buildings va fi functional si operabil in 20 de cladiri din Romania si ne asteptam sa produca economii de resurse (eficienta energetica, mentenanta, personal) inca din primul an de la implementare. Am investit in acest proiect un milion de euro si trei de ani munca a echipei care a dezvoltat solutia”.

Global Technical Group este implicat in prezent in constructia a doua hoteluri – Hilton, in Otopeni, si Courtyard by Marriott, in zona Barbu Vacarescu din Bucuresti – care vor fi finalizate anul acesta. Acestea vor avea 500 de camere si peste 200 de spatii de parcare. In concret, in acest proiect, Global Technical Group va asigura infrastructura tehnologica, tinand cont de cerintele hotelierilor.

Citeste mai mult pe WALL-STREET


 

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:  Achizitii servicii de Securitate, Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate Solutii de securitate – optimizare buget de securitateExternalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate

VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta dedicate firmelor de Securitate: strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate