In ultimul timp au fost formulate catre Interpol și Europol plangeri cu privire la numeroase cazuri de fraudă cibernetică savarsite de către infractori care exploatează îngrijorarea cetățenilor cu privire la COVID – 19.
Mai exact, făptuitorii încearcă să-și înșele victimele prin următoarele moduri de acțiune:
Site-uri frauduloase si platforme de comerț electronic false care comercializează produse cu cerere mare in aceasta perioada (măști, mănuși, antiseptice etc.)
Autorii exploatează cererea crescută de măști, mănuși, antiseptice etc. și creează site-uri web frauduloase, platforme de comerț electronic, conturi de social media sau chiar adrese de e-mail, care pretind că vând acele articole și, în unele cazuri, folosesc denumirea unor companii cunoscute care activează în domeniu, pentru a le face să fie convingătoare.
Ulterior, aceștia solicită cumpărătorilor interesați să plătească în avans comenzile prin transfer bancar, de obicei in conturi bancare din alta tara, dar presupusele comenzi nu sunt niciodată livrate, iar făptuitorii întrerup toate comunicările în timp ce site-urile sau platformele frauduloase sunt dezactivate.
Phishing scams:
Autorii trimit e-mailuri frauduloase presupuse de la autoritățile naționale sau globale din domeniul sănătății și conțin fie legături, fie atașamente cu informații pretinse utile pentru a proteja împotriva răspândirii COVID – 19.
Astfel, ei încearcă fie să fure credentialele de conectare ale utilizatorilor (conturi de e-mail, aplicații de rețea socială, servicii bancare online etc.), fie instalează software-ul rău intenționat pe sistemul informatic al destinatarului și extrag informații sensibile.
Fraude telefonice sub pretextul infecției coronariene (COVID-19):
Autorii apeleaza la telefon apartinatori ai unor persoane, de obicei rude în vârstă și spun că sunt tratați în spitale sau clinici, deoarece s-au infectat cu COVID – 19. Autorii, pentru a fi mai convingători, fac apeluri suplimentare, antrenand in inselatorie si medici sau manageri de spitale sau clinici, pentru a confirma internarile.
În acest fel, făptuitorii încearcă să-și convingă victimele să plătească costurile asistenței medicale prin remitere sau prin livrarea de numerar.
În plus, Departamentele de investigare a infracțiunilor informatice verifica stiri false, publicate și reproduse pe internet, care se referă fie la evenimente curente pe subiectul coronavirusului, fie la tratamente, produse și remedii propuse pentru acesta, care nu corespund realității.
În acest context, facem urmatoarele recomandari:
- Nu deschideți legături suspecte sau atașamente suspecte pe care le primiți prin e-mail.
- Actualizați software-ul de securitate.
- Cumpărați numai de la comercianți cu amănuntul on-line de încredere și verificați opiniile clienților.
- Nu răspundeți la mesaje sau apeluri suspecte.
- Fii deosebit de atent atunci când găsești produse de vânzare online care par să rămână fără piață.
- Dacă oferta este prea buna sa fie adevarata, rețineți că probabil nu este reala.
- Fiți la curent cu sursele oficiale și oficiale și nu raspanditi știri și publicații care nu provin din surse de încredere.
- Nu donați organizațiilor de caritate fără a verifica autenticitatea și credibilitatea acestora.
- Contactați autoritățile când vă dați seama că ați fost victima fraudei.
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate, legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate
VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate: Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate,
VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate
VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate, strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]