Sisteme de Efractie Inim:

 de vorba cu Helios Security Distribution despre sistemele de efractie

De ce efractie Inim si nu orice alt sistem des instalat in Romania?

Ca sa prezint gama de produse efractie INIM cel mai simplu incep cu o comparatie. Intre telefoanele din generatia 2000, cele cu taste numerice si # si * si actualale smarfonuri, cu afisaj si functii extinse. Ca sa subliniez diferenta de facilitati ne amintim cum se seta directionarea conditionata la un telefon numeric: ##81_numar de telefon _** si cum se procedeaza acum cu un smartphone: se intra in meniu, se selecteaza directionare, se introduce numarul.

Poate parea o diferenta minora dar acest lucru ascunde diferente tehnologice importante practic vorbim de generatii diferite. INIM a fost infiintata in 2005 in timp ce daca verificam gamele de produse cel mai des instalate in Romania nu au fost schimbari radicale doar cateva face-lifturi pe o structura tributara programarii cu # si * pentra ca aceste game pastreaza tastaturile cu led-uri ca tastatura de baza in sistem ce aduc avantajul pretului scazut iar cele LCD sunt optionale.

Obiective si normativ EN50130

Vechimea pe piata a acestor echipamente din anii 80-90 aduce cateva avantaje – lumea e obisnuita cu operarea lor, de regula operatiunile sunt simple si anume: cod = armare, cod = dezarmare, cod = oprire alarma, sunt instalate in mai toate tipurile de obiective: apartamente, case, birou, cladiri de birouri, banci, magazine, bijuterii, aprozare, fabrici, hypermarketuri.

Dar nu cumva aceasta larga utilizare este in sine o bresa de securitate?

Acelasi sistem, cu acelasi meniu de operare in toate aceste obiective. Ne punem intrebarea daca nu cumva o banca si un aprozar, sau un butic si o bijuterie nu ar trebui tratate separat din pdv al securitatii? Cum este in Germania unde functioneaza VdS-ul, o norma pentru echipamente/obiectiv impusa de asiguratori.

In Europa s-a emis normativul ERN50130 care imparte obiectivele in 4 clase de securitate si in fiecare clasa se cer echipamente care intrunesc cerintele clasei, dar acest normativ inca nu este obligatoriu in Romania. Centralele INIM sunt certificate EN50131-3 Grad 3 si EN50131-6 Grad 2.

Precizez la acest punct ca centralele INIM ofera posibilitatea pesonalizarii meniului de operare.

Tabela de Valori Coduri Utilizator

Un alt aspect este norma de proiectare. Centralele proiectate in America au la baza normele locale UL si ULC si ulterior s-a obtinut si certifiactul CE. Centralele Europene pleaca de norma europeana EN50130 pe care am mentionat-o mai sus (similara cu EN54 de la incendiu) si au CE din plansa de proiectare. Sigur, diferentele nu sunt majore ca functionalitate de sistem de securitate, clasa de securitate a obiectivului cere echipamente de aceiasi clasa, dar este o zona in care diferenta este semnificativa: tabela de coduri Utilizator cu afisarea valorii acestor coduri.

La centralele INIM tabela se afiseaza dar fara valorile codurilor, asa cum este normal, codul este al persoanei care il utilizeaza si trebuie cunoscut doar de aceasta. Cumva se suprapune acest fapt peste cerintele GDRP?

La multe central utilizate in piata  valorile codurilor utilizator sunt vizibile pentru instalator in tabela de coduri la programarea cu pc-ul! Adica dupa o mentenanta sau o interventie cu pc-ul in sistem instalatorul pleaca acasa si cu codurile de armare/dezarmare a sistemului!

Sunt multe voci in piata care considera acest aspect o bresa grava de securitate, tema se dezbate si la IGP si in asociatiile de specialitate, un prim pas este ca beneficiarii sa constientizeze acest aspect si eventual dupa o interventie in sistem din partea firmei instalatoare sau care face mentenanta sa schimbe toate codurile din sistem pentru centralele permisive cu tabela de coduri…

Made in EU? mai exista asa ceva sau le producem in China si le asamblam componentele in EU

Centralele INIM se produc in Italia, la Centobuchi unde se poate vizita fabrica si linia de productie. Este simplu sa verifici unde produce orice producator.

La produsele de efractie  INIM ne permitem sa dam 5 ani de garantie pe echipamente, fapt ce vorbeste de la sine.

 Avantaje si Arhitectura system efractie  INIM 

Ca arhitectura de sistem de securitate centralele INIM respecta tipicul de arhitectuta cu inteligenta centralizata = centrala si o serie de periferice controlate de centrala pe o magistrala de sistem.

Echipamentele de magistrala sunt: tastaturi LCD sau grafice cu touch control, module de extensie, cititor de card-uri, module interfata detectoare fara fir (wireless) dar si module de comunicatie GPRS sau LAN.

Fata de alte game de echipamente efractie, INIM se diferentiaza cu:

– un singur modul de extensie care se utilizeaza pentru intrari si iesiri pentru ca terminalele sunt programabile. Confera o simplitate la realizarea sistemului si reducere de costuri pentru ca nu sunt necesare module de intrari si separat de iesiri;

– cititor de magistrala, operat de cartele/taguri de proximitate cu protocol INIM(siguranta ridicata), 4 functii programabile cu led de stare cu care se pot realiza functii simple de control acces dar si alte operatii: armare/dezarmare, comenzi automatizari;

-modul wireless in frecventa de 868 Mhz( cu grad de siguranta ridicat fata de clasicul 433Mhz) cu comunicatie bidirectionala cu detectoarele controlate.

Conectivitate si accesibilitate

Conectivitatea GPRS sau LAN asigurata de module specifice asigura:

– operarea remote a sistemului direct din aplicatie disponibila si pe telefonul mobil sau din PC;

– programarea de la distanta sau interventie tehnica de urgenta fara sa fie necesara deplasarea echipei tehnice la mobiectiv;

– accesul la cloud-ul INIM unde beneficiarul isi poate verifica statusul sistemelor din proprietate sau opera sistemele inregistrate: armare, dezarmare, automatizari ca: oprire/pornire circuite electrice de iluminat si prize, sprinklere, jaluzele geamuri,etc.

Meniu de operare personalizat si Operare centralizata din Dispecerat

Referitor la personalizarea meniului de operare si aici ne referim in principal la armare, dezarmare si operare in caz de alarma a unui sistem INIM precizam:

– operare simpla cu cod ca la orice centrala SAU operare cu cod + functie sau cod + tasta. Practic aflarea unui cod de utilizator nu inseamna ca sistemul va fii controlat si ca avem o bresa de securitate;

– codurile de operare pot fii de 4,5 sau 6 cifre, definire individuala pe fiecare cod,  iar 5 face diferenta fata de alte sisteme care au 4 sau 6;

-operare cu coduri multiple sau cod + cartela;

-operare sau blocare operare automat pe timp;de exemplu se poate programa ca in intervalul 23.00 = 6.00 sistemul sa nu poata fii dezarmat si orice acces va declansa alarma, sau doar un cod valid. In plus, in acest scenariu se selecteaza si zilele, de exemplu de Luni pana Sambata, iar Duminica nu se dezarmeaza;

– operare de la distanta din Dispecerat. Pentru obiectivele care au implementat acest protocol operarea la distanta a sistemelor INIM se poate realiza simplu si sigur doar de persoane care au autentificare in sistem astfel: apel telephonic, sms, din aplicatie Android sau IOS pe telefonul mobil, prin internet cu conectare directa la centrala pir to pir sau via Cloud Inim

Monitorizare si conectare la un dispecerat de monitorizare efractie

Centralele INIM pot raporta evenimentele la un dispecerat prin:

– pe linie telefonica, GSM sau GPRS cu modul specific impus de protocolul dispeceraturlui care se conecteaza la comunicatorul telefonic de pe placa centralei;

– pe internet via modul LAN sau via modulul GPRS de magistrala catre dispeceratele care au implementat protocolul SIA/IP;

In concluzie centralele INIM se pot conecta la orice dispecerat din Romania. Refuzul unor operatori de monitorizare de a nu monitoriza anumite echipamente in detrimentul altora ascunde ratiuni comerciale uneori in detrimentul calitatii serviciului.

Mentionez ca utilizarea centralelor INIM impreuna cu modulul GPRS INIM confera sistemului 2 canale separate de comunicatie si implicit redundanta si rezerva tehnologica in caz ca un canal se defecteaza. Modulul fiind de magistrala se poate amplasa oriunde in obiectiv, practic acolo unde semnalul GSM este maxim, fata de clasicile antene lipite de cutia centralei. Cerinta cu canal redundant este obligatorie in cazul unitatilor financiar bancare.

Helios Security Distribution


Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

Parteneri :

4Tree firma de recrutare dedicate pentru industria de Securitate

VerifiES – Verificam Eficienta in Securitate: Consultanta in industria de Securitate

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate,  Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Broker de securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate