Folosirea  Business Intelligence permite sa efectuati eficient prognoza situatiilor de criza si sa identificati anticipat amenintarile.

Aceeasta da posibilitate sa luati masurile necesare pentru localizarea situatiei de criza, probabilitatea evitarii ei precum si sa minimizati eventualele prejudicii.

Cunostintele acumulate pot fi utilizate pentru protectia propriei companii sau pentru slabirea concurentei.

Este foarte important sa cunoasteti ce reprezinta persoanele cheie din cadrul altor companii, interesele personale si ambitiile. Chiar daca tranzactiile se fac intre companii, in spatele lor stau oamenii, de aceea relatiile comerciale capata frecvent forme personalizate.

 Evident, este necesar sa verificam situatia financiara actuala a partenerilor, in ce banci are deschise conturi, prezenta datoriilor multiple, proiecte nefinalizate si livrari intirziate.

Business Intelligence  

Contine cercetarea, analiza si difuzarea informatiilor despre piata, marfuri si servicii, parteneri de afaceri, concurenti si tehnologiile necesare pentru dezvoltarea cu succes a afacerii.

Informatiile sint necesare celor care iau decizii in cadrul actiunilor tactice si strategice.

In afaceri trebuie sa ne bazam pe informatii corecte si obtinute la timpul potrivit astfel putem sa luam decizii privind:

  • Participarea in proiecte investitionale;
  • Incheierea contractelor;
  • Angajarea persoanelor competente si valoroase.

Procesul de culegere a informatiilor poate fi dificil si in cazurile in care nu dispuneti de un departament specializat, aceasta activitate poate fi incredinat unei companii de profil.

 Bazele de date pentru Business Inteligence

In cazul utilizarii surselor companiilor de profil prelucrarea informatiei poate fi efectuata intern sau sa beneficiati de serviciile analistilor profesionisti.

Folosirea programelor informational-analitice ofera avantaje de minimizare a timpului necesar pentru prelucrarea informatiilor acumulate.

Bazale de date ofera informatii diverse care pot fi folosite pentru diferite scopuri precum  identificarea starii financiare a partenerilor de afaceri, stabilirea persoanelor afiliate, tendintele pe pietele internationale, informatii despre evenimente, expozitiile preconizate, urmarirea schimbarilor macroeconomice, cercetarea ofertelor investitionale, aprecierea candidatilor la angajare.

Monitorizarea mass-media

Daca planificati prelucrarea analitica a mass-media in primul rind este necesar sa  identificati scopul, necesarul informativ si selectarea surselor de informatii.

Este recomandata monitorizarea fluxului informational actualizat, iar decisiva este corectitudinea surselor selectate, stocarea si clasificarea informatiilor acumulate.

In multe cazuri informatiile se dubleaza, ca urmare aceasta conduce la supraincarcarea analistilor fara rezultate evidente.

Surplusul de informatii poate fi uneori mai periculos decit deficitul informational.

In activitatea informativa este necesar sa selectati necesitatile informative proprii si in continuare sa va concentrati asupra lor.

Uneori este mai costisitor sa angajati persoane responsabile de  monitorizarea publicatiilor mass-media decit sa incredintati aceste functii unei companii specializate.

Informatii care  pot ajuta la determinarea comportamentului consumatorilor

Cei care vor sa isi faca reclama online sunt extrem de interesati de datele utilizatorilor de carduri de   credit, iar informatiile astfel obtinute pot ajuta la determinarea comportamentului consumatorilor.

Diverse surse din piata mentioneaza ca Mastercard a inceput sa vanda datele celor 80 de milioane de utilizatori, iar recent a facut echipa cu cei de la Maxpoint, pentru a colecta si interpreta informatii dupa codul postal.

Folosind aceasta metoda, compania poate sa vanda informatiile despre utilizatori, iar apoi cumparatorul sa le foloseasca pentru personalizarea reclamele proprii.

De exemplu, un lant de fast-food poate sa realizeze o campanie agresiva de publicitate doar in zonele in care populatia cheltuie foarte multi bani pe acest gen de mancare, adresandu-se astfel mai bine publicului sau tinta.

Insa Mastercard nu este singura companie de carduri de credit care vinde datele utilizatorilor. Conform surselor publice, in SUA si American Express face acest lucru, prin intermediul unei divizii specializate.

Practicile acestor companii sunt legale, avand in vedere ca ele nu permit dezvaluirea numelui sau a adresei, astfel consumatorul ramane anonim. Ei vand doar informatia ca un numar de oameni dintr-o anumita zona cheltuie o suma de bani pe un produs.

Motivul pentru care firmele vor sa obtina aceste liste este simplu: datele oferite de cardurile de credit sunt mai de incredere, deoarece reflecta cumparaturile efective facute de consumatori, nu doar intentiile lor.

Toti cei care au acces la informatii personale sa gandesc cum sa scoata bani din asta. Si de ce nu ar face-o, avand in vedere ca reprezinta o mina de aur pentru ei?

Insa companiile care realizeaza carduri de credit nu sunt singurele care vand datele clientilor.

Gigantii IT, precum Facebook si Google se folosesc de informatiile utilizatorilor pentru a vinde publicitate personalizata.

Sistemele de Business Intelligence pot ajuta managerii sa gestioneze mai bine afacerile

Pentru a reusi in conditiile unui mediu economic global, dinamic si competitiv, companiile trebuie sa devina tot mai flexibile. Pe masura ce competitia devine tot mai dura, ele trebuie sa implementeze noi sisteme de management pentru a putea ramine eficiente. Companiile trebuie sa foloseasca toate informatiile de care dispun, cat mai eficient posibil, cu scopul de a obtine avantaje competitive si de a-si consolida pozitia pe piata. Ele trebuie sa raspunda rapid modificarilor din mediul de afaceri si sa se adapteze permanent la cerintele pietei.

Pentru atingerea acestor obiective, companiile trebuie sa implementeze si sa foloseasca tehnologii informatice moderne pentru achizitia, stocarea, accesarea si analiza datelor. Aceste tehnologii trebuie integrate in solutii inovatoare, precum sistemele de Business Intelligence, care pot ajuta managerii sa gestioneze mai bine practicile  si procesele de afaceri, sa imbunatateasca performantele companiei  si sa pastreze avantajele competitive.

Business Intelligence   

Conceptul de Business Intelligence s-a cristalizat alaturi de   conceptul de depozitare a datelor si parcurgerea unui proces, etapa principala a caruia este analiza prin care datele procesate sunt convertite in informatie necesara asistarii deciziei.

Accentul este pus pe scoaterea in evidenta a solutiilor actuale de sisteme informatice   destinate cercetarii inteligente a afacerilor, fundamentate pe tehnologii informatice moderne de  asistare a deciziilor manageriale (OLAP, Data Mining etc.).

Cercetarea afacerilor incepe cu colectarea datelor fapt ce presupune ca o cantitate foarte   mare de date sa fie procesata (catalogata, codificata, analizata, sortata si filtrata). Datele operationale provin de la sistemele informationale care asista efectuarea tranzactiilor clientilor (plati, incasari, ridicari sau depuneri de numerar, transferuri financiare etc.) ca, de exemplu, ATM, depozitele bancare, registrele de numerar etc. Toate aceste date operationale sunt depuse in bazele de date operationale.

Una din cele mai importante tehnici de cercetare inteligenta a afacerilor,  (Business   Intelligence) este tehnica OLAP, in care se folosesc instrumente statistice pentru gasirea sabloanelor si corelatiilor dintre baze de date de valoare mica si medie care se pot supune unor astfel de prelucrari statistice. Altfel, pe baza instrumentelor statistice, se obtin concluzii avand la baza esantioane reprezentative extrase dintr-un volum mare de date ca de exemplu, „Care sunt cantitatile medii de produse vandute pe luni si pe zone?”.

Cand numarul de inregistrari de date supuse prelucrarilor statistice depaseste cateva zeci de mii, metodele si tehnicile statistice clasice nu mai pot face fata si se recurge la esantioane reprezentative ale acestor surse de date, obtinandu-se informatia necesara procesului de decizie, prin interogari si raportari. Un exemplu, similar cu cel de la tehnica OLAP este urmatorul: „Cine a lansat pe piata produse noi sau similare in ultimele 3 luni?”

Utilitatea acestor tehnici bazate pe interogari si raportari, ca si a tehnicii OLAP, rezulta din faptul ca ele permit managerului sa dispuna, in momentul luarii deciziei, de informatii relevante si obiective referitoare la ceea ce s-a petrecut in trecut.

Prin tehnicile Data Mining se realizează descoperirea de cunostinte si de sabloane sau modele ascunse in volumul foarte mare de date existente in depozitul de date sau intr-o alta sursa de date cu aceleasi caracteristici prin folosirea unor algoritmi. Asfel sunt analizate detalii din trecut (trecute uneori cu vederea la momentul efectuarii   inregistrarii datelor), apoi prin intuitie se construiesc modele care se utilizează ca  parametrii de predictie ale detaliilor din viitor. Se poate raspunde astfel, de exemplu, la intrebarea: „Cine va lansa, in urmatoarele 3 luni, un produs nou (similar) pe piata si la ce pret?”.

Preluarea, stocarea, prelucrarea si folosirea informatizata a datelor necesare Business Intelligence reprezinta activitati laborioase ce presupun infrastructuri si aplicatii informatice complexe si adaptate scopului strategic urmarit prin Business Intelligence – cresterea   performantelor in afaceri ale organizatiei economice.

dan lazar Dan Lazar – Consultant de Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Business Intelligence, Business Counterintelligence, Securitatea informtiilor, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

 

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate