In finalul anului 2015 au fost luate doua hotarari ce vor avea influenta majora asupra industriei de securitate din Romania:
-
Hotararea Guvernului Romaniei nr. 1017/30.12.2015 – pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;
- Hotararea Guvernului Romaniei 1002/2015, prin care se modifica HG 301/2012;
Cum vor influenta aceste doua decizii industria de securitate din Romania.
Sa incepem cu a doua HG 1002, aceasta pe langa alte modificari amana termenul de aplicare, pana la 1.07 2017, a reglementarilor privind analiza de risc la efractie fizica. Practic de la momentul publicari HG nr. 301/11.04.2012 ce introducea analiza, pana la aplicarea ei vor trece 5 ani, timp in care unele societati au facut deja a doua evaluarea ( la fiecare 3 ani, analiza de risc) iar altele peste 60% din totalul ocatiilor care trebuie sa efectueze aceasta analiza nu au finalizat nici macar prima analiza. Probabil ca in continuare cei care au efectuat analizele le for efectua, iar cei care nu le-au realizat pana in acest moment vor astepta pana in iunie 2017 o noua amanare sau o transformare a acestei reglementari, daca nu chiar a legii 333/2003.
In opinia mea dupa ce punerea in aplicare ale acestei hotarari a fost amanata succesiv, aceasta obligatie trebuie eliminata neproducund un plus de valoare pentru industria de securitate ci mai degraba haos si costuri suplimentare pentru firmele din Romania.
HG 1017 stabileste salariul minim pe economie, are in opinia mea un efect dezatruos asupra industriei de securitate din Romania. Peste 100000 angajati (majoritatea lor incadrati cu salariul minim pe economie) din cei aproape un milion de salariati cu salariul minim pe economie din mediul privat, sunt incadrati de industria de securitate.
Cresterea de 19,05% fata de salariul anterior este cea mai mare crestere din ultimi 10 ani, o crestere asemanatoare fiind in 2007 de 18,92%. Ma intreb oare de ce au ales 1250 si nu 1375, sau 1450 sau 1200, cine a scos degetul pe geam si a stabilit cresterea si in functie de ce indicatori economici. Tot ce am inteles eu, a fost ca avem salariul de 1250 si nu 1200 pentru ca se va aplica din mai, si diferenta 1200-1050 pe care o pierd salariati se va recupera in urmatoarele 8 luni, principiul il inteleg nu inteleg insa calculul : (1200-1050) * 4 luni= 600 lei/8luni ramase= 75 lei adica trebuia conform acestor calcule sa avem salariul de 1275 lei/luna.
In al doilea rand ce se intampla din 2017, salariul revine la 1200 lei /luna, cum angajatii isi recupereaza „pierderea” in 2016?
Cum influenteaza aceasta crestere industria de securitate:
- la un calcul simplu cei 200 de lei pe luna, respectiv pentru 169 ore in medie lucrate se transpun in bani, in costuri mai exact pentru firmele de securitate si nu numai astfel:
Tarifar/ ora | 1,18 |
Spor sarbatori legale/ora facturata | 0,04 |
Concediu odihna/ ora facturata | 0,09 |
Total brut/ ora facturata | 1,32 |
Total cu taxe/ ora facturata | 1,65 |
- 200lei/ 169 ore/luna – norma legala
- influenta sporului suplimentar pentru sarbatori legale si concediu de odihna
- taxe 25% suportate de companie
- in cazul in care un angajat munceste ore de noapte mai trebuie sa adaugam sporul de 25% pentru orele de noapte, 0,41 lei pentru fiecare ora lucrata in intervul 22-6.00
Deci cresterea costurilor lunare minime pentru un angajat este de 278 lei/luna (1,65*169), pentru o companie mica de 100 angajati costurile cresc cu 27800 lei/luna, pentru o companie medie de 1000 angajati costurile cresc cu 278000 lei pe luna, iar daca discutam de companiile din top 5 cu peste 3000 angajati cresterea costului pe luna va fi de 3000*278, peste 800000 lei/luna.
Este foarte clar ca aceste cresteri trebuie transmise mai departe catre clientii firmelor de securitate, cel putin cost pe cost, daca am lua in calcul si profit atunci puteti calcula singuri insa cu siguranta cei 200 lei /luna insemana cam 2 lei pe ora crestere in tarifele de securitate.
Sunt firmele de securitate pregatite sa transfere aceste costuri mai departe, au capacitatea si cunostintele necesare sa faca acest lucru, au curajul sa o faca?
Intrebarea este cat sunt dispusi clientii acestor firme sa accepe cresterile in conditiile in care multi dintre ei inregistreaza la rândul lor cresteri ale costurilor salariare similare.
Pentru un post de paza cresterea nu este extraordinara 1,65 lei* 730 ore ( post permanent), avem 1200 lei/luna, pentru 10 posturi deja avem o suma considerabila 12000 lei /luna aproximativ 3000 euro -36 000 euro pe an. Daca insa ne uitam la firmele medii si mari cu peste 100 posturi de paza in multe locatii (lanturi retail, fabrici, banci) costurile ajung la peste un milion de lei pe luna, 12 milioane de lei pe an si oricat de obligatoriu este salariul minim pe economie este greu sa accepti cresteri de costuri doar pentru serviciu securitate in sume de sute de mii de lei, fara sa primesti nimic in schimb, fara sa cresti gradul de securitate sau sa implementezi noi tehnologii.
Ce este de facut de ambele parti pentru a trece peste astfel de masuri? Este clar pentru mine ca in aceasta perioada firmele cu tarife mici vor avea de castigat in fata celor cu tarife mari (chiar daca acestea sunt justificate),
- in primul rand, firmele de securitate trebuie sa inceapa inca de pe acum sa discute cu clientii lor si sa gaseasca solutii pentru a transmite mai departe costurile, desigur pentru a face acest lucru firmele trebuie sa fie pregatite sa explice cat mai bine si sa negocieze cat mai bine cu clientii lor;
- doi firmele de securitate sunt fortate sa caute, sa testeze si sa implementeze mai mult ca niciodata solutii de securitate in adevaratul sens al cuvântului; aici atat firmele de securitate cat si clientii lor trebuie sa faca diferenta intre solutii de securitate si mai taiem doua posturi sa ramanem in acelasi buget, iar atributiile sunt preluate de restul agentilor de securitate;
- firmele de securitate vor trebui sa combine din ce in ce mai mult serviciile de securitate in locatie cu cele de la distanta si astfel sa utilizeze cat mai eficient resursa umana (din ce in ce mai scumpa), astfel vor creste utilizarea serviciilor de monitorizare (efractie, video, gps), patrulare si verificare;
- o alta solutie este inlocuirea agentilor din locatie cu agenti la distanta care deserves nu doar o locatie ci mai multe (control acces, receptie persoane, patrula video in loc de patrula in locatie);
- folosire de forte suplimentare (agenti de securitate) doar in momentele de varf ale clientului si doar pe perioade scurte 30 minute -2 ore, iar n restul perioadelor folosire un dispozitiv de securitate minim;
- diferentierea planului de securitate pe timp de zi- timp de noapte, in cursul saptamanii in weekend, sarbatori legale restul anului, pe perioada de lucru client si in perioada;
- folosire tehnologie, de la sisteme de alarma, cctv, control acces, la orice alte gadgeturi care usureaza munca agentului de securitate, astfel acesta poate efectua acealeasi activitati in timp mai scurt, sau activitatile mai multor agenti.
Per total consider ca anul 2016 este un an greu pentru industria de securitate, un an de cotitura si de reasezare a lucrurilor de schimbari majore in piata.
Constantin Iordache, Consultant Securitate
Securitate in Romania
Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.