Mit sau Realitate?

In Romania in acest moment avem peste 1600 firme de  paza, peste 2000 firme de sisteme de securitate, peste 100000 angajati de securitate calificati si avizati. Avem calificari si traininguri pentru manager de securitate, consultant de securitate, evaluator la securitate fizica, inginer, tehnician, proiectant etc. Avem o lege speciala pentru paza si protective, si mai multe normative in acest sens

Vedem la tot pasul masini de interventie, si nu una ci mai multe 2-3 cel putin in fiecare intersectie.

Insa cat de securizati suntem?

Daca ar fi sa analizam aceste date am ajunge la concluzia ca avem o industrie de securitate dezvoltata  cu specialisti in domeniu care oricand pot discuta despre securitatea unei locatii indiferent ca este mica sau mare.

Iluzia securitati ne afecteaza pe noi toti si  pentru ca ne credem in siguranta masurile de securitate sunt mai slabe sau deloc, mergand pe principiul nu are cum sa se intample la noi, sau pana acum nu am avut incidente. In acelasi timp ne este greu sa intelegem pe cineva care investeste in masuri de securitate excesiv in opinia multora si nejustificat. De ce sa cumpar mai scump cat pot lua acelasi produs sau serviciu la jumatate de pret?

Desi toate firmele din Romania sunt obligate prin lege sa asigure prin masuri de securitate locatiile unde isi desfasoara activitatea, putine au luat in calcul in mod serios securitatea indiferent daca discutam de servicii externalizate sau de servicii interne. In marea majoritate a cazurilor avem acoperirea obligatiei legale cum stie fiecare mai bine si la costul cel mai mic. Daca analizam doua aspecte securitatea umana si securitatea tehnica vedem urmatoarele tendinte generale:

  • selectarea firmei de paza/ sisteme la pretul cel mai mic, si practic nu mai avem o selectie de solutii ci o selectie de pret, in acest fel practic ne multumim cu ce gasim nu cu ce ne trebuie efectiv;
  • exista un fel de minciuna generala tu ma minti ca ma platesti corect si  eu te mint ca iti livrez cele mai bune servicii de securitate din piata, pana la proba contrarie;
  • cand vine vorba de sisteme- tehnologie, lucrurile sunt si mai clare, iar produsele chinezesti practic au acaparat piata, au distrus aproape producatorii de marca si in putine cazuri avem instalari de produse la un nivel calitativ, aici comparatia este arata la fel (chinezi sunt foarte buni copiatori), are aceleasi caracteristici deci este la fel de bun ca orice alt produs;
Astfel ajungem sa vedem in o locatie securitate cu un agent batran, obosit, neechipat corespunzator, fara pauza de masa, care stie in foarte putine cazuri sa opereze sistemul  de securitate pentru ca ori nimeni nu l-a instruit ori pentru ca de ieri cand a venit el nu mai functiona, care nu cunoaste  proceduri de securitate.
Desi vizual securitatea exista vedem agentul, vedem camera, vedem un control acces sau orice alt sistem tehnic, in realitate sistemul de securitate este doar pe hartie pentru politistul care vine in control si care bifeaza si el o activitate, sau pentru firma de asigurari sau conducerea companiei. Toti stau linistiti pana la incidentul care sa dovedeasca contrariul.
Daca cineva ar testa in mod real sistemul de securitate ar descoperi ca singurul lucru obtinut a fost doar sa bifeze respectarea cerintei legale.
Cand o sa descopere cineva acest lucru? pai in urma unor incidente, in urma unor furturi majore, in urma unor amenzi de la autoritati etc, iar rezolvarea va fii desigur una de moment si la costul cel mai mic.
Sa nu ma intelegeti gresit, dar cand discutam de securitatea noastra, cea a clientilor nostrii, a bunurilor noastre cred ca trebuie sa fim mult mai atenti, masurile de securitate sa fie nu doar cele obligatorii, iar in cazul externalizarii sa selectam firme de securitate care cu adevarat sunt profesioniste si nu doar decalara pe site si in prezentari ca sunt profesioniste.
Atentie nu este o situatie generala cunosc multe companii si manageri de securitate unde „paza buna trece primejdia rea” nu este doar un slogan pe pereti, si unde securitatea si managerul fac parte din deciziile strategice ale companiilor. Cunosc solutii de securitate care au mers catre profesional si care oricand pot fi date exemple bune la nivel european, unde sistemul video nu este format din camera cea mai ieftina ci dimpotriva sistme performante si scumpe.
Spereanta mea este ca astfel de oameni sa nu fie usor usor acaparati de marea masa si sa ajunga si ei sa ceara cel mai ieftin fara sa mai verifice calitatea.

constantin iordacheConstantin Iordache, Consultant Securitate

Securitate in Romania

Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare, Joburi securitate, Marketing online, Broker de securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate