Daca va hotarati sa solicitati serviciile unui consultant de securitate ar trebui sa luati in calcul aceste recomandari:
- Consultantul „care le stie pe toate”. Consultantul de securitate care pretinde ca este un specialist/expert/profesionist in TOATE ramurile securitatii private si pe deasupra cunoaste foarte bine si industria Dvs. ar trebui verificat mai atent. Este posibil ca acest consultant, pentru a castiga un contract sa pretinda ca le stie pe toate. Lucrurile se pot schimba, insa, atunci cand acesta are „in spate” o echipa complexa de consultanti ca parteneri cu ajutorul careia poate „sa le stie pe toate”.
- Feriti-va de negocieri in urma carora consultantul este dispus sa scada pretul pana la valori inexplicabile, uneori chiar sub pragul de rentabilitate. Chiar daca acest lucru va poate incanta (obtineti un pret incredibil, nu-i asa?) s-ar putea sa aveti surprize neplacute. Ce-a mai neplacuta fiind accea ca „habar nu are ce trebuie sa faca” si veti constata acest lucru prea tarziu, atunci cand ati pierdut timp si bani. Un consultant de securitate „autentic” stie ce costuri implica activitatea sa si are tarife pe care le poate negocia in anumite limite. Pretul pentru serviciile oferite ar rebui sa se reflecte in rezultatele obtinute.
- Statement of Work (SOW), tradus si prin „Declaratie de Lucru”, „Specificatie de lucru” sau „Rezumat de lucru” cuprinde informatii referitoare la: misiunea proiectului – obiective - rolurile si responsabilitatile fiecarui membru al echipei de proiect - rezultatele finite ale proiectului – bugetul general de proiect - organigrama generala a proiectului. Acest document, semnat de ambele parti, este obligatoriu atunci cand incepeti un nou proiect, iar contractul cu un consultant de securitate exact acest lucru reprezinta. Daca veti intocmi doar un „caiet de sarcini” denumire foarte cunoscuta noua tuturor, acest lucru nu va va ajuta prea mult pe parcursul derularii contractului. Il semnati dumneavoastra iar consultantul va lua la cunostiinta despre prevederile sale, uneori, doar pentru a va castiga increderea pentru semnarea contractului de consultanta.
- Nu exista consultanti cu experienta castigata „peste noapte”. Cautati si apelati la consultanti de securitate cu experienta profesionala si reputatie excelenta. O excelenta baza de date se gaseste la Asociatia Romana a Specialistilor in Securitate – A.R.S.S. care organizeaza si emite Certificatul Profesional de Consultant in Securitate – CPcs pentru profesionistii din consultanta de securitate. Detinatorii acestei certificari au indeplinit o serie de conditii foarte „dure” pentru a fi admisi la examenul de certificare extrem de complex. Cereti recomandari asupra competentelor si a experientei lor profesionale. Puteti apela la alti clienti carora le-au facut expertize si chiar la organismul de reglementare a activitatii profesionale (politia). Luati in calcul educatia, activitatea profesionala si de formare profesionala continua a consultantului.
- Verificati daca consultantul de securitate este, cu adevarat, un consultant independent si nu unul care are legaturi cu vanzarea/promovarea serviciilor sau produselor de securitate cum ar fi aceea de actionar sau angajat al unei companii de securitate licentiate sau care are legaturi comerciale cu o asemenea companie. Un agajament de independenta, ca anexa la contractul de consultanta, este obligatoriu din partea consultantului de securitate.
- Cereti acreditarile consultantului si certificarile daca acesta pretinde ca le are. Pentru membrii A.R.S.S. acest lucru este usor deoarce acestia pot prezenta cardul de membru si statutul care atesta ca detine Certificatul Profesional de Consultant in Securitate – CPcs. Toate persoanele certificate CPcs vor fi publicate pe site-ul A.R.S.S. (www.arss.org.ro)
- Verificati si solicitati consultantului de securitate sa va prezinte asigurarea de raspundere civila. Daca nu are asigurare puteti solicita sa o incheie.
- Feriti-va de chilipiruri. Un consultant de securitate care nu va ofera o solutie completa ci doar va ofera o lista cu concluzii ar trebui sa va puna pe ganduri. Ar putea sa lucreze „copy paste” pe baza unui formular standardizat fara sa tina cont de particularitatile din afacerea Dvs.
- Odata ce ati angajat un consultant de securitate va trebui sa-i respectati independenta declarata si sa aveti incredere in rezultatul raportului sau. Un consultant eficient va lucra cu Dvs. pentru a elabora cele mai bune solutii la nevoile de securitate pe care le aveti sau pe care le veti avea in viitor.
Autor: Ion Iordache, Consultant de Securitate
NOTA: Material realizat cu adaptare in limba romana avand ca sursa materialul „Best Practice Guidelines for Hiring a Security Consultant ” prezentat pe www.scnus.org