siguranță fizică

Știau dinozaurii că vor dispărea? ar putea simți că vine sfârșitul? Inutil să spun, chiar dacă ar fi așa, ar fi putut face puțin pentru a schimba faptul că vor dispărea în curând de pe fața pământului. Spre deosebire de dinozauri, totuși, mulți profesioniști în securitate fizică ajung încet la concluzia că sfârșitul ar putea fi aproape. Lucrurile s-au schimbat de ceva timp datorită tehnologiei, dar pandemia recentă ar fi putut accelera dispariția aproape inevitabilă a profesiei de securitate fizică.

După ce am petrecut cea mai bună parte a vieții mele lucrând în securitate fizică, mi se oferă un punct de vedere unic asupra evoluției disciplinei. Până în anii 1980, securitatea fizică ar putea fi încă rezumată în trei cuvinte: Guards, Gates & Guns; cei 3 G, așa cum erau cunoscuți. Era suficient pentru a proteja activele critice. Aveți nevoie de mai multă siguranță? Obțineți mai mulți agenti, arme și porți! Odată ce tehnologia a avansat, lucrurile s-au schimbat rapid. A început odată cu apariția celei de-a treia generații de calculatoare (1965-1971) și a circuitelor integrate ; aceasta a fost urmată în scurt timp de a patra generație de calculatoare (1971-prezent) și microprocesoare. Dintr-o dată, nenumărate invenții și dispozitive au inundat piața securității fizice și prima schimbare majora din profesia noastră a început.

Totodata au aparut noi tehnologii pentru securitatea fizică; cuvinte precum stație de lucru client, adresă IP, bandă largă, rețea, comutator, alimentare prin Ethernet (POE), pentru a exemplifica câteva, au devenit noua limbă la moda. Acești termeni fuseseră folosiți exclusiv de profesioniștii IT, dar acum, schimbarea era inevitabilă. De fapt, schimbările au avut loc atât de rapid, încât chiar și organizațiile mari, bine cunoscute, precum ASIS, se luptă să își actualizeze conținutul programului de certificare pentru a reflecta toate modificarile care au avut loc în domeniu. Unele dintre vechile terminologii inca sunt utilizate, de exemplu denumiri precum televiziunea cu circuit închis (CCTV). In prezent au aparut denumiri noi pentru descrierea sistemelor electronice de supraveghere video (EVSS), care reprezinta o descriere mult mai exactă.

Dezvoltarea tehnologiei

Adoptarea tehnologiei a crescut, în mare parte, din impulsul de a obține mai multa eficienta care, insa, până în prezent, nu a putut fi obtinuta. Agentii de securitate, cea mai costisitoare componenta a unui sistem de securitate, ar putea fi inlaturati si înlocuiti cu sisteme de control al accesului și sisteme de detectare a intruziunilor mult mai eficiente și mai ieftine. Operațiunile de securitate fizică ar putea fi simplificate și îmbunătățite datorită tehnologiei. Această schimbare majora se simte și astăzi, în ciuda faptului că, în timp ce tehnologia se îmbunătățește, nu au existat noi tehnologii considerabile care să revoluționeze domeniul în timp, în afară de introducerea tehnologiei dronelor . Dispozitivele devin mai inteligente și mai rapide, dar, în general, acest lucru îmbunătățește pur și simplu funcționarea tehnologiilor deja adoptate.

Schimbarile se simt cu adevărat la profilul profesionistului din securitate, profil pe care companiile se straduiesc sa-l implementeze. De fapt, dacă cineva ar căuta termenul de securitate fizică în Monster.com, Zip Recruiter, Simply Hired, LinkedIn sau orice alt motor de căutare de locuri de muncă, ar găsi foarte puține referințe iar cele gasite se refera la securitatea cibernetică. Acest  lucru este valabil si pentru profilul de ofițer principal de securitate (CSO), care s-a schimbat în ofițer principal de securitate a informațiilor (CISO). Aceasta denumire ar putea avea o mică componentă de securitate fizică, dar în mare parte se refera la securitatea cibernetică. de asemenea. A devenit evident că, cel mai adesea, atunci când se face referire la „securitate”, se discuta de fapt despre securitate cibernetica.

Pasul final pentru securitatea fizica ar putea fi COVID-19. Virusul Corona a forțat companiile să se bazeze in totalitate pe tehnologie iar în majoritatea cazurilor, acest lucru a funcționat cu succes. Dacă pandemia ar fi avut loc cu un deceniu mai devreme, este îndoielnic că lucrurile ar fi mers la fel, dar în lume, companiile și angajații au început să lucreze de acasă, ca și cum ar fi fost normal.

Lucrul la distanță

In anul 2013, când Marissa Meyer, pe atunci CEO-ul Yahoo, a început o campanie de „revenire la birou” pe motivul că angajații se vor întoarce la birou pentru a spori productivitatea, Hewlett-Packard și nenumărați alți giganți dintr-o multitudine de industrii au urmat exemplul. Investițiile masive în spațiile de birouri reprezenta tendinta acelor ani. Cu toate ca scopul era in mod clar creșterea productivității prin proximitate, mișcarea a întâmpinat o oarecare rezistență și practic nu a fost demonstrat în mod concludent faptul că productivitatea ar creste ca urmare a revenirii la birou.

În timpul pandemiei COVID, nenumărate companii au suferit din cauza naturii activitatii lor; industria turismului, de exemplu, insa multe alte industrii au obtinut îmbunătățiri ale productivității. Pe măsură ce economiile se deschid din nou și companiile fac presiuni pentru ca forța lor de muncă să revină la birou, se confruntă din nou cu rezistența angajaților care s-au obișnuit să lucreze de acasă și care nu arată dorința de a reveni la un birou. Unele companii, precum American Express, permit acum angajaților să lucreze de la distanță până la două zile pe săptămână. Alte companii intenționează să funcționeze de la distanță ori de câte ori nevoile de lucru o permit. Companii precum Nationwide, Twitter, Square, Coinbase, Facebook, Shopify, Upwork, VMWare, Hitachi, Slack, Fujitsu, procedeaza la fel.

Deci, ce înseamnă acest lucru pentru profesionistul din securitatea fizică? Pe măsură ce companiile își micșorează portofoliile imobiliare și își închid porțile, profesionistul în securitate fizică va deveni ceva din trecut? Suntem pe cale de a dispărea? Nu neaparat! Spre deosebire de dinozauri, profesioniștii în securitate fizică au ocazia să se transforme într-un nou tip de profesionist de securitate. Un profesionist care trebuie să fie versat în securitatea cibernetică, dar și versat în alte domenii, încă extrem de aplicabile, precum gestionarea crizelor și continuitatea afacerii, investigații, securitatea călătoriilor și protecția executivului. Suprafetele imobiliare se vor micșora, fără îndoială, pentru multe companii, dar aceasta nu trebuie să fie sfarsitul pentru securitatea fizică; cei care aleg să crească și să învețe noi discipline vor supraviețui; cei care nu fac acest lucru vor fi pur și simplu alungați de pe piața muncii. După cum a spus odată Matshona Dhliwayo, un filozof canadian: „Furtuna îneacă nava, dar nu îneacă peștele”. Adaptarea este cheia supraviețuirii noastre.

Dr. Dorian Amstel, Director, Physical Security, Rackspace Technology

articol preluat si tradus de pe internationalsecurityjournal.com


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate:  Design si proiectare solutii de securitate, Evaluare si selectie furnizori Securitate, Audit servicii si solutii de securitate, Optimizare bugete securitate, Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate, Politici si proceduri de securitate, Programe de loss prevention, Receptie si evaluare sisteme de securitate

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu,  Evaluare de risc la securitate fizica, Implementare solutii de Securitate, paza, sisteme de securitate, monitorizare alarme, Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate