V-ați întrebat vreodată ce întrebări se pot pune cel mai des pompierilor? Puțini dintre noi știu că pompierii trebuie, de fapt, să salveze pisicile înspăimântate de pe copaci, că uniforma lor poate rezista unei lovituri directe a unui aruncator de flacără și că repară și țevi, taie metal și nu le place luna plină. Sunteți gata să aflați de ce?

1. Uniforma lor poate rezista până la 1200 ° C

Uniforma pompierului este fabricată din materiale speciale care pot rezista la temperaturi de până la 1200 ° C și protejează o persoană de acizi concentrați și absorbție alcalină . Majoritatea materialelor sunt inflamabile la o temperatură atât de ridicată.

2. Fără mustăți sau piercing-uri pe față.

Un pompier poartă o mască de oxigen. Conform reglementărilor de siguranță, fața nu ar trebui să aibă piercing sau păr, astfel încât masca să se potrivească bine.

3. Nimic nu poate fi auzit sau văzut într-o clădire în flăcări.

În filme, pompierii se pot deplasa cu ușurință în interiorul unei clădiri în flăcări, găsind rapid răniții și scoțându-și masca pentru a o pune la o persoană care are nevoie de ajutor. În realitate, un pompier nu își poate scoate masca pentru că va fi afectat de fumul gros. De asemenea, nu pot vedea nimic, iar zgomotul puternic al flăcărilor ii impiedica să-i audă pe oameni care striga după ajutor.

4. Un pompier poartă pana la 30 kg de echipament pe corp’

Această cifră variază în funcție din ce este făcută uniforma și de ceea ce este inclus în ținută. Este evident că pompierii pot lucra numai dacă sunt intr-o conditie fizica perfecta.

5. Femeile au lucrat la egalitate cu bărbații încă din anii 1800′

Molly Williams a devenit prima femeie din lume care a stins incendiile la fel cu bărbații încă de la începutul secolului al XIX-lea. Mai târziu, au existat brigăzi de femei separate. Adevărul este ca nu orice bărbat poate face față acestui loc de muncă periculos, astfel încât acele puține femei care lucrează ca pompieri pot fi greu etichetate drept „sexul mai slab”.

6. Sunt gata să ajute în orice situație’

Munca unui pompier nu se limitează la incendii. Acești eroi salvează oamenii atunci când există inundații, cutremure, dezastre provocate de om și acte teroriste. Ei servesc chiar ca instalatori, electricieni, mecanici, psihologi și chiar lucrători medicali atunci când este necesar să acorde primul ajutor înainte de sosirea medicilor. În unele țări, mașinile de pompieri au echipamente și aparate speciale pentru resuscitarea victimelor.

7. Salvează animale când aproape nu mai există speranță

Unitatile de pompieri intervin in multe situații de urgență în ceea ce privește animalele care au probleme. Dacă o vacă se blochează într-un șanț, un câine cade într-o fântână sau o pisică nu se mai poate da jos dintr-un copac sau sa iasa dintr-o conductă îngustă, pompierii vor veni și vor face tot posibilul pentru a-i salva.

O mulțime de alarme se dovedesc a fi false datorită apelanților care formează numere greșite sau copiilor care se joaca la telefon. Dar chiar dacă alarmele false vin în mod constant de la același număr, pompierii sunt obligați să ajungă la fața locului de fiecare dată, deoarece într-adevăr ar putea exista un incendiu în acele momente.

8. Turele de lucru pot dura mai mult de 24 de ore.

De obicei, schimburile de lucru durează 24 de ore, cu o pauză de odihnă 48 de ore sau 10-12 ore timp de 3-4 zile consecutive. În timpul incendiilor mari și al altor situații de urgență, pompierii pot lucra fără a avea o pauză de odihnă mai mult de o zi.

9. Își pun uniformele în dulap, astfel încât să le poată îmbrăca în câteva secunde.

Pompierii împăturesc lucrurile în așa fel încât să poată sări în ghete și să-și pună pantalonii într-o secundă, să îmbrace o jachetă în secunda următoare, să își ia casca și să intre în mașină. Au doar câteva minute să se pregătească și să plece pentru un apel – fiecare secundă poate costa cuiva viața lor.

10. Anterior, oamenii îmbrăcați în uniforme umezite intrau în clădiri pentru a opri focul.

În trecut, pompierii japonezi foloseau o tehnică specială de stingere a incendiilor: intrau într-o casă în flăcări, îmbrăcati în uniforme umede, pentru a nu lua foc, distrugând în același timp pereții pentru a împiedica extinderea incendiului și apoi asteptau ca focul să se stingă singur. Această metodă a permis o reducere semnificativă a numărului de victime și a numărului de incendii majore până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Astăzi apa este adusă în mașini și este suficientă pentru a dura 5-10 minute. Este suficient timp pentru a începe stingerea și apoi pompierii găsesc cel mai apropiat hidrant sau alta sursa de apa de unde pot alimenta. Nu numai că pompierilor li se cere să limiteze extinderea focului, dar încearcă, de asemenea, să îl elimine complet cât mai repede posibil.

11. Dacă o casă are mult spațiu liber și aproape că nu există uși și pereți, va arde la fel de repede ca un chibrit.

Acum 100 de ani era mai ușor să stingi incendiile. În casele cu un număr mare de camere, pereți și uși au ajutat la oprirea propagării focului cu viteza. Dacă imobilul are mult spațiu liber, așa cum se construiesc in prezent, focul se răspândește rapid, captând o zonă mare și este mai greu de stins. Cel mai adesea, un foc are loc în bucătărie. Aproximativ două din trei decese legate de incendiu au loc în case fără alarmă de incendiu.

Pompierii nu vă pot trimite la închisoare dacă dați foc casei, dar pot fi învinuiți pentru pagubele provocate. După stingerea incendiului, anchetatorii își încep munca în căutarea unui focar de foc și stabilesc legitimitatea stingerii focului. Dacă acțiunile pompierilor au cauzat daune care ar fi putut fi evitate, acțiunea va fi discutata în instanță.

12. Multe incendii sunt stinse de voluntari, mai degrabă decât de pompieri profesioniști.

În multe țări, voluntarii lucrează în unitatile de pompieri, deoarece guvernul nu are bani pentru a menține un astfel de serviciu. De exemplu, în Chile, zeci de mii de pompieri sunt voluntari care plătesc taxe lunare și primesc instruire specială. Se numesc Bomberos .

În alte țări, pentru a deveni pompier, trebuie să ai o diplomă în învățământul superior sau să urmezi o pregătire specială.

13. Este dalmațianul câinele oficial al pompierilor?

În trecut, dalmațienii obișnuiau să alerge în fața unei brigăzi de pompieri și deschidea calea cailor de tractiunesă. Această rasă se distinge prin neînfricare, abilități rapide de învățare și, de asemenea, capacitatea de a găsi cu ușurință un limbaj comun cu alte animale. Obișnuiau să trăiască împreună cu caii de tracțiune.

Astăzi, dalmațienii sunt încă un simbol permanent al pompierilor, dar si alti câini de rase diferite sunt adusi in serviciu. Sarcina lor este de a găsi oameni – un câine poate găsi o victimă prin miros sau auzind un apel de ajutor atunci când oamenii și tehnologia sunt surzi, orbi și adesea neputincioși.

Amintiți-vă că a fi pompier nu este o simplă profesie, ci un destin!

Pentru mulți oameni, este un vis din copilărie să salveze vieți, să îi ajuțe pe ceilalți și să treaca prin pericole. Și datorită unor astfel de oameni, știm că fiecare pompier este, de fapt, un adevărat supererou care își riscă zilnic viața și sănătatea. Le mulțumim pentru munca lor!


Speed Fire si Verifies  demareaza o campanie de informare si prevenire prin care atragem atentia asupra riscurilor la care se supun firmele atunci cand nu respecta normativele de incendiu, cand nu implementeaza masuri de prevenire si diminuarea riscurilor la incendii.

” Nu te juca cu FOCUL”  este o campanie prin care dorim sa informam cat mai multe persoane juridice, in special  firmele care au activitate cu publicul si nu numai, asupra riscurilor la care se supun ei angajatii si clientii lor prin netratarea corespunzatoare a riscurilor de securitate la incendiu.


Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate,   Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security:  Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte. Consultanta si servicii pentru industria de securitate

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si cei mai potriviti Furnizori de Securitate.

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica | Management Securitate externalizat | Urmarire, Evaluare si Receptie servicii si Sisteme Securitate.

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate,  strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara, Recrutare si Training

Contacteaza un consultant Verifies pentru a afla mai multe informatii   www.verifies.ro

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate