Imagini pentru sextortion email

In ultimii ani, incepand cu 2018, a aparut o nouă înșelătorie cu impact emotional negativ respectiv sextortion: hackerii trimit e-mailuri spunând că au intrat în computerul dvs. și au dovezi că vizitați site-uri web porno sau ca au fotografii sau videoclipuri compromițătoare cu voi.

Cel mai îngrijorător lucru este că e-mailul citează o parolă reală pe care ai folosit-o. Escrocul, după ce te-a speriat temeinic, atunci amenință cu raspandirea dovezilor despre tine folosind site-uri web pentru adulți, dacă nu plătești o răscumpărare, de obicei în Bitcoin.

Dar totuși, cum au obținut parolele vechi?

Cea mai probabilă explicație este că sunt parole furate într-una dintre numeroasele încălcări ale datelor care au avut loc în ultimul deceniu. Parolele expuse de evenimente precum, de exemplu, încălcarea datelor personale LinkedIn din 2012 sunt stocate de infractori și vândute și revândute ulterior , chiar și la ani după eveniment.

Asta pentru că unele încălcări ale datelor au nevoie de ani de zile pentru a fi descoperite și pentru că escrocii știu că pot avea încă noroc cu parola dvs., chiar dacă ați schimbat-o de la încălcare.

Asta pentru că mulți dintre noi reutilizăm aceeași parolă de mai multe ori, pe o mulțime de site-uri diferite. Așadar, dacă un escroc pune mâna pe o parolă pe care ai folosit-o pentru un site web, este probabil să o încerce pe alte site-uri web pe care le-ar putea utiliza sau să le vândă altcuiva care o va face – motiv pentru care nu ar trebui să folosești niciodată aceleasi parole (sau similar ) pe diferite site-uri.

Și, așa cum arată această înșelătorie, chiar și o parolă veche care nu funcționează nicăieri are încă valoare pentru escroci, pentru că o pot folosi pentru a vă speria. Doar faptul că știu care era una dintre parolele tale este foarte neliniștitor.

Ce trebuie sa faci?

  • Nu intrați în panică , este o farsă. Un e-mail cu o parolă veche NU este o dovadă că ați fost hackuit.
  • Utilizați parole unice pentru fiecare site și aplicație pe care o utilizați. Dacă sună greu, atunci …
  • Utilizați un manager de parole care poate crea și aminti de parole solide pentru dvs.

Deși acest e-mail provine de la un infractor care nu ți-a piratat aparatul sau nu te-a spionat, există o mulțime de programe de malware care fură parolă, logare de chei și care utilizează webcam-uri care dorește să facă exact asta. Pentru a-l ține afară, vă recomandăm să folositi softuri de protectie.

Nu intrați în panică

Încercați să nu vă panicați. Nu răspundeți către escroci: aproape sigur nu s-au confruntat cu probleme de a vă compromite computerul și încearcă să vă sperie să vă plătiți. Cineva care într-adevăr a avut dovezi despre tine făcând ceva nesatisfăcător, probabil că îți va trimite un print screen sau similar ca să te convingă și să te sperie în continuare.

Scanează-ți dispozitivul

Doar pentru a fi în siguranță, executați o scanare completă a computerului sau dispozitivului mobil folosind un antimalware actualizat.

Acoperă-ți camera web

Încercați să acoperiți camera web când nu o utilizați. Șansele ca si camera dvs. web să fie compromisa sunt foarte mici, dar este un pas în plus ușor de făcut. O bucată de bandă izolatoare va face minuni…


 

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate,  legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate

VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate

VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate:  Achizitii servicii de Securitate, Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate Solutii de securitate – optimizare buget de securitateExternalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate

VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare si training pentru industria de Securitate

VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultant in Securitate: strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.

Securitate in Romania

Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitte

Nu facem spam! Proiect VerifiES Security