Calitate pentru mine nu insemana calitate pentru tine

Exista multe discutii despre calitate si mai ales in domeniul de securitate, din acest motiv am ales sa reiau discutia despre calitate.

Pentru cei care nu provin din industria de Securitate trebuie realizata o introducere pentru a intelege industria:

 • sunt peste 1400 firme de paza si protectie
 • peste 2000 de firme avizate in instalare sisteme de Securitate
 • peste 270 dispecerate monitorizare efractie
 • 1600 evaluator de risc
 • peste 200 societati de investigatii
 • aproximativ 100 companii de distributie sisteme de Securitate
 • peste 115000 angajati in domeniu

Sunt multe firme care din datele noastre impart o piata de aproximativ 5 miliarde de lei, dar daca analizam mai in amanunt datele furnizate anual prin bilantul contabil catre Anaf constatam:

 • doar top 5% din aceste firme conteaza, sunt cele care realizeaza peste 50% din cifra de afaceri totala si numar de angajati,
 • 95% se bat pe restul cifrei de afaceri fiind mai degraba companii locale regionale sau care actioneaza pentru in singur client.

Calitate, calitate……. calitate

In general companiile  de securitate au opinii bune despre ele in majoritatea cazurilor precizand in prezentari sau pe siturile proprii : oferim servicii de calitate la preturi avantajoase, nici una din companii indiferent ca este mica sau mare nu spune oferim servicii legale la cel mai mic pret, suntem cei mai buni, nu exista servicii mai eficiente ca ale noastre, eradicam pierderile sau o alta pozitionare pe piata,

Beneficiari acestor servicii privesc insa astfel calitatea:

 • am nevoie de aceste servicii
 • nu am nevoie dar am o obligatie legala

Cei care considerea securitatea doar o obligatie legala au urmatoarea viziune despre calitate:

pretul cel mai mic posibil, nu ne intereseaza cum pentru ca oricum impactul serviciilor de securitate in afacerea noastra este nesemnificativ si atunci doar trebuie sa indeplinesc cerinta legala, se pozitioneaza foarte bine in piata cerand servicii la pretul cel mai mic pentru  respectarea cerintelor legale fara sa ii intereseze daca firmele prestatoare respecta cerintele legale (fiscal, legislatia muncii, ssm, etc). Pentru acesti clienti singurul beneficiu de la astfel de servicii este respectarea cerintei legale. Daca firmele de securitate vor merge catre acesti clienti cu altceva decat pretul cel mai mic nu au nici o sansa pentru obtinerea unui contract.

Sunt si firme care au cerinte mai mult decat cele legale insa piata in general vine in intampinare cam cu aceleasi servicii dar cu in pret care sa respecte toate cerintele legale pentru prestatori si functie de companie cu ceva plusuri si diferentiatori fata de competitie.

Intre cele doua categorii exista o categorie de beneficiari care doresc sa cumpere Mercedes insa nu au bani decat de logan si aici incepe o joaca care nu aduce beneficii nici prestatorilor nici beneficiarilor. Partile implicate in aceasta negociere se fac ca discuta despre Mercedes cand ambii cunosc ca unul va primi in logan mai aratos iar ceilalti ca vor face tot ce tine de ei sa livreze in logan mai aratos insa nimic mai mult.

Atentie pretul cel mai mic nu inseamna lipsa calitate cum pret mare nu este automat servicii de calitate. Masurarea calitatii insa este subiectiva ce inseamna pentru mine serviciu de calitate pentru tine nu este si invers.

Calitatea Serviciilor de Securitate

In opinia mea serviciu de calitate si automat diferentiere si pozitionare in piata de Securitate:

Specializarea – Servicii specializate pe in domeniu (retail, industrial, bancar, etc)
Beneficii (beneficiar = client) pentru client (bani, timp, imagine, liniste, asigurari)
Experienta – Recomandari – Proiecte similare
Echipamente si tehnologia folosita
Management si organizare companie
Managerul de proiect

 Calitate = Angajati: toate aceste aspect tin de investitii in angajati, de capabilitatea companiilor de Securitate de a atrage si a mentine angajati performanti. Insa orice investitie in aceasta zona inseamna costuri in plus. 

In opinia mea in conditiile respectarii tuturor cerintelor legale in vigoare (nu discutam de calitate ci doar de respectare cerinte legale, salariul minim, sporuri, taxe, respectare legislatie fiscala, angajare personal de control operativ uniforma de lucru, training legal) costul minim al oricarei companii este de 10,40 lei pentru un post de zi respectiv 10,95 pentru un post permanent (in conditiile in care angajatul lucreaza doar 169 ore norma legala si astfel nu este aplicat  spor de ore suplimentare de 75%, si in conditiile in care costurile de uniforma, echipamente, training, analize medicale etc sunt considerate la minimul posibil)

Daca in aceste conditii consideram in aparat administrativ minim (administrare personal, contabilitate, logistica, personal operational de Securitate, administrator etc, minim 2%), si o marja de profit echitabila situate in media top 100 companii de Securitate in ultimi 3 ani de 5% ajungem sa discutam de in pret minim garantat de respectarea cerintelor legale si de profitabilitatea unei firme de 11,30 lei pentru u n post de zi respectiv 11,97  lei pentru un post permanent.

In concluzie orice pret sub aceste cote, este in opinia mea un pret inselator, si in nici un caz nu putem discuta de calitate servicii, discutam de obligatii legale bifate de beneficiarul acestor servicii.

In momentul de fata piata mai degraba lupta pentru a indeplini cat mai multe din cerintele legale si in foarte putine cazuri calitatea este diferentiatorul in selectia unei companii de securitate. In cel mai fericit caz 30% calitate 70% pret este ponderea celor doua componente de diferentiere, iar firmele de securitate duc o lupta grea pentru a obtine  tarife peste cele mentionate, iar beneficiarii sunt pusi in postura de a primii oferte de pret foarte diferite pentru aceleasi servicii diferentele fiind uneori de peste 30%-40% intre firme.

Solutia  sta in opinia mea in pozitionarea firmelor de securitate si curajul acestora de face pasi spre diferentiere prin elemente suplimentare amintite mai sus.

 

 

 

VerifiES: Servicii pentru industria de securitate

Firme de securitate: Consultanta in dezvoltarea si implementare strategii de management, vanzari, marketing, resurse umane si operationale, Consultanta generala companie de securitate, Servicii externalizate de management, vanzari, marketing, Consultanta vanzare, fuziune, achizitie firme de securitate, Mentorat si Coaching top management,  Cercetare analiza si statistici de securitate;

Beneficiari servicii securitate: Selectie, evaluare si audit furnizori  de securitate,  Consultanta si redactare caiete de sarcini, Consultanta si propuneri solutii de securitate, Consultanta implementare si evaluare solutii de securitate, Loss prevention, Servicii externalizate departament de securitate, Evaluare de risc la efractie fizica, Audit si evaluare servicii de securitate (paza, monitorizare, interventie, transport valori);

Constantin Iordache, Consultant Securitate

Securitate in Romania: Stiri, Tendinte, Joburi, Resurse, Legislatie, Top 50 firme, Calculator buget, Club Securitate.

VerifiES Servicii pentru industria de securitate: Consultanta de securitate, Audit securitate, Selectie si audit furnizori de securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize statistici de securitate, Consultanta marketing si vanzari, Training, Recrutare,  Marketing online, Broker de securitate.

Securitate in Romania

Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitte

Nu facem spam! Proiect VerifiES Security