Analiza si evaluarea riscurilor

Analiza si evaluarea riscurilor

Analiza si evaluarea riscurilor in unitatile de invatamant. Obligatie legala.

Analiza de risc la securitatea fizică constituie fundamentul adoptării măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevăzute de lege, transpuse în planul de pază şi proiectul sistemului de alarmare.

Analiza de risc la securitatea fizică, analiza si evaluarea riscurilor

Activitate desfăşurată pentru a identifica ameninţările şi vulnerabilităţile care pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală sau libertatea persoanei ori care pot aduce prejudicii valorilor deţinute de unităţi, în scopul determinării impactului şi evaluării riscurilor de securitate şi în baza căreia se stabilesc măsurile necesare pentru limitarea sau eliminarea acestora.

Asigurarea securității unităților de învățământ necesită o analiză a riscurilor la securitatea fizică și asta nu doar pentru că este o cerință legală. Discutăm frecvent despre amenințări și vulnerabilități în încercarea de a evalua corect riscurile de securitate pentru a realiza o securitate fizică eficientă așa că, am considerat necasar să prezint semnificația acestor termeni, așa cum sunt redați în legislația din România.

Vulnerabilitate

Caracteristică de ordin fizic-arhitectural şi operaţional a unei entităţi, prin care aceasta este expusă distrugerii, agresiunii ori disfuncţionalităţii în faţa unei ameninţări.

Securitate fizică

Starea de fapt în care riscul determinat de factorii de ameninţare şi vulnerabilităţile care pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală sau libertatea persoanei ori pot aduce prejudicii valorilor deţinute de unităţi se situează la un nivel acceptabil.

Ameninţare

Factor intern sau extern ce are capacitatea de a exploata vulnerabilitatea unei unităţi prin acte sau fapte ce creează dezechilibre ori instabilităţi şi generează stări de pericol asupra vieţii, integrităţii corporale sau libertăţii persoanelor ori valorilor deţinute.

Tipuri de riscuri in unitatile de invatamant. Analiza si evaluarea riscurilor

Tot personalul și elevii unității de învățământ, ar trebui să fie conștienți de problemele de securitate și siguranță.

Pentru a gestiona riscurile, și în această prezentare nu mă refer doar la riscurile de securitate fizică evaluate în cadrul procesului de analiză la securitatea fizică, acestea trebuie mai întâi identificate, apoi evaluate și prioritizate.

ATENȚIE! Mediul de operare se schimbă și trebuie revizuit periodic așa că persoanele responsabile cu aspectele de securitate și siguranță ar trebui să conștientizeze acest lucru și să verifice orice situație care ar schimba starea și nivelul de securitate stabilit de evaluarea de risc la securitatea fizică.

Amenințările identificate și constatările legate de securitate și siguranță trebuie notate într-un tabel de analiză a riscurilor din planul de securitate. Toate celelalte constatări legate de siguranță și securitate trebuie înregistrate în scris.

Identificarea riscurilor ar trebui să ia în considerare riscurile legate de oameni și proprietăți din cadrul unității de învățământ, precum și clădirile în sine.

Incendiile (focul, fumul și căldura)

Pot avea efecte dezastruoase asupra oamenilor și asupra bunurilor și clădirilor valoroase. Următorii factori prezintă exemple de riscuri de dezvoltare și răspândire a incendiului:

  • neglijență (de exemplu, prin locație necorespunzătoare pentru încălzitoare, eliminare necorespunzătoare a deșeurilor);
  • sisteme și echipamente electrice defecte (sau învechite);
  • activități predispuse la incendiu (sudare, lipire, lipire la cald, tăiere abrazivă, folosirea cuptoarelor, funcționarea imprimantelor laser etc.);
  •  manipularea substanțelor inflamabile (inclusiv riscul de auto-aprindere);
  • flăcări deschise (lumânări, de exemplu, în timpul Adventului în foaier).

Furtul și spargerea. Analiza si evaluarea riscurilor

Pe lângă proprietatea școlii, proprietatea celor aflați în mod legitim în incintă este în pericol.

Furtul și tâlhăria sunt adesea precedate de observarea făptuitorului, astfel încât comportamentul ciudat și/sau persoanele neautorizate și faptele acestora trebuie monitorizate și raportate.

Riscul de furt poate fi agravat de expunerea și de accesul ușor la bunuri valoroase.

Vandalismul

Vandalismul în sensul cel mai larg se referă la deteriorarea deliberată sau la distrugerea intenționată a proprietății unei terțe părți și este comună sub diferite forme. Vandalismul îndreptat către clădiri și/sau bunuri include graffiti, precum și daune fizice și chiar incendii.

Comportament violent și amenințător. Analiza si evaluarea riscurilor

O terță persoană cu comportament periculos poate veni în zona școlii sau în interiorul școlii și prin acțiunile și comportamentul său provoacă panică și dezordine în rândul elevilor și personalului.

Dacă un elev se comportă într-o manieră violentă sau amenințătoare nu trebuie neglijată posibilitatea inducerii de incertitudine și nesiguranță în școală.

Pericole naturale

În cel mai rău caz, inundațiile, furtunile și cutremurele pot provoca daune materiale semnificative și chiar pot amenința viața și sănătatea oamenilor; pot interfera cu activitățile școlare prin întreruperea legăturilor de electricitate, comunicații și transport.

Acest Ghid este dedicat tuturor unităților de învățământ din România, și sperăm sincer, ca informațiile oferite să ajute managementul acestora să creeze medii de învățare sigure și securizate utilizând îndrumările noastre orientate spre acțiune.

Aici puteti descarca GRATUIT Ghidul „Securitatea si siguranta unitatilor de invatamant”.


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate. Solutii de Securitate. Locuri de munca din industria de Securitate. Resurse utile. Topuri de Securitate.

VerifiES Security – Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte.

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate.

Consultanta de securitate: Design si proiectare solutii de securitate. Evaluare si selectie furnizori Securitate. Audit servicii si solutii de securitate. Optimizare bugete securitate. Evaluare eficienta si eficacitate. Programe de securitate. Politici si proceduri de securitate. Programe de loss prevention. Receptie si evaluare sisteme de securitate.

Total Security Management: Proiectare sisteme Securitate si incendiu. Evaluare de risc la securitate fizica. Implementare solutii de Securitate. Paza. Sisteme de securitate. Monitorizare alarme. Management de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate