Riscul este acel eveniment care amenință o companie in activitatea de zi cu zi. In funcție de natura activitatii, este posibil să vă confruntați cu mai multe categorii diferite de amenințări, de la situatii de urgenta in securitate și sanatate până la financiar și reputațional.

În esență, indiferent de categoria de risc, procesul de audit de securitate implică desfasurarea unor activitati de bază:

  • identificarea amenintarior;
  • analiza nivelului de securitate;
  • evaluarea situatiei operationale;
  • planul de actiune;
  • monitorizarea ulterioara a nivelului de securitate.

Implicarea managementului si a oamenilor cheie

Scopul auditului este acela de a derula un proces aprofundat de evaluare a riscului. Este foarte important ca pe perioada auditului de securitate sa fie implicata intreaga linie de management, de la toate nivelurile. Efectuarea auditului in mod solitar ar putea însemna pierderea din vedere a unor elemente importante ale expunerii la risc.

Revizuirea obiectivelor de dezvoltare ale companiei

Obiectivul de baza al auditului de securitate este acela de a identifica potentialele riscuri care pot afecta o companie. Insa, inainte de a identifica riscurile specifice, este necesar ca activitatile preliminare sa se focuseze asupra amenințărilor care pot afecta dezvoltarea companiei. Acest lucru implică definirea clara a planului de dezvoltare și cum poate fi aplicat. Acest evaluare este deosebit de valoroasa dacă afacerea are în vedere extinderea gamei de activități si servicii.

De exemplu, unul dintre obiectivele de dezvoltare ar putea fi extinderea zonelor de depozitare. În aceste circumstanțe, ar trebui să fie luate în considerare potentiale riscuri noi, cum ar fi nivelul de securitate al receptiei de marfa, accesul colaboratorilor si al pierderilor necunoscute de inventar.

Revizuirea listei de procese și activitati operationale

Lista de procese si activitati este un element important in auditul de securitate, pentru a avea o viziune completa asupra riscurilor la nivelul întregii companii. O metodă utilă de evaluare a proceselor si activitatilor este aceea de a solicita fiecarui angajat să enumere toate activitățile pe care le desfășoară într-o zi de lucru.

Evaluati dorintele clientilor

Evaluarea asteptarilor clientilor este un exercițiu util în contextul identificării și evaluării posibilelor riscuri de securitate, reputaționale, precum și a riscurilor financiare asociate cu pierderea clienților in fata concurentei. Prin verificarea fiecarui dintre serviciile pe care le oferiți, definiți asteptarile clienților. Care sunt standardele de calitate așteptate? Cât de repede se așteaptă sa fie finalizat contractul? Cât de repede așteaptă un răspuns în cazul unei întrebări?

Revizuiti elementele de calitate si conformitate

Elementele de reglementare profesionala sunt instrumente specifice disponibile pentru a ajuta in mod firesc procesul de audit de securitate. Aceste resurse pot fi deosebit de valoroase pentru a vă menține la curent cu riscurile de reglementare, calitate și de conformitate.

Revizuiti zonele strategice cu ajutorul personalului specializat

Pentru a evalua riscurile de securitate, sanatate, de situatii de urgenta, riscurile de informati si de date sensibile, consultați managerii de linie, ca punct de referinta.

Revizuiti riscurile generale

Pentru indentificarea riscurilor generale si specifice evaluati evenimentele potentiale care ar putea să afecteze performanța operațională și obiectivele companiei.

Elaborati o grila de audit

O grila de audit de securitate este un modalitate utila și eficienta pentru a clasifica, analiza și evalua riscurile într-un mod logic. Pe scurt, o lista de evaluare ar poate face întregul proces de audit al riscurilor mult mai eficient.

O grila clasica trebuie sa contina urmatoarele elemente:

  • Categorii de risc referitoare la securitate si sanatate, situatii de urgenta, riscuri financiare, operaționale și reputaționale. Procesul de clasificare a riscurilor și listarea acestora în funcție de tip poate fi în sine un mod bun de a observa riscurile suplimentare pe care este posibil să le fi ratat la prima examinare;
  • Descrierea in detaliu a riscului;
  • Impactul riscurilor si detalii despre modul în care evenimentele ar putea avea impact asupra companiei;
  • Probabilitatea de aparitie a riscurilor. Poate fi folosit un clasament pentru a nota probabilitatea estimată de aparitie a riscurilor in cazul in care nu există măsuri preventive pentru prevenirea acestora.
  • Gradul de severitate al riscurilor va poate ajuta sa determinati amplitudinea efectelor in cazul producerii unor evenimente.

Elaborarea unui plan de prevenire pentru fiecare risc

Pentru fiecare risc, trebuie elaborat un plan de actiune concret pentru a  pentru a reduce probabilitatea apariției evenimentelor. Un element important legat de acewt aspect este clasificarea riscului rezidual, respectiv o evaluare a probabilității apariției riscului după ce au fost implementate etapele de prevenire.

În domeniul riscului financiar, de exemplu, informatiile si datele despre clienți pot determina daca că există o probabilitate ridicată ca facturile să rămână neplătite, afectand astfel fluxul de numerar. Având în vedere mecanismele de control al creditului, ar putea fi evaluat riscul rezidual.

Elaborati un plan de urgență

Probabilitatea producerii unui eveniment de risc sau a aparitiei pierderilor conoscute si necunoscute nu pot fi eliminate complet. Pentru fiecare risc, acest pas implică în esență stabilirea planului de actiune de urgenta pentru a aborda riscul în cazul în care acesta apare.

Scopul planului de urgenta este de a controla și minimaliza nivelul daunelor.

Contacteaza acum un consultant VerifiES


Intra in comunitatea   Linkedin Securitate in Romania

Intra in comunitatea  Facebook Securitate in Romania  

Securitate in Romania by VerifiES Security

Blogul nr 1 din industria de Securitate: Noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, Topuri de Securitate

VerifiES Security– Eficienta in Securitate: Servicii Eficiente de Securitate la preturi corecte

Ajutam companiile in selectia si implementarea celor mai Eficiente Solutii de Securitate si celor mai potriviti Furnizori de Securitate.

Consultanta de securitate si optimizare bugete | Evaluare eficienta si eficacitate programe de securitate | Proiectare sisteme Securitate si incendiu |  Audit servicii si solutii de Securitate | Evaluare si selectie furnizori Securitate | Evaluare de risc la securitate fizica  | Implementare solutii de Securitate.

Securitate in Romania

Blogul nr 1 din industria de Securitate - Fii primul care afla noutati si informatii din industria de Securitate