Gestionarea crizelor este un proces utilizat pentru eliminarea sau reducerea efectelor nocive ale unui eveniment și stabilirea metodelor de a face față acestora atunci când apar. Gestionarea eficientă a crizelor ține seama de efectele reale și percepute ale evenimentului și oferă opțiuni de răspuns intern și extern pentru a atenua efectul asupra afacerii.
O criză este adesea definită ca un punct crucial sau decisiv. Acest lucru se poate aplica oricărei situații în care are loc o schimbare bruscă și este adesea asociată cu un eveniment emoțional sau stresant. O criză poate să nu fie previzibilă, dar este ceva pentru care potențialul poate fi identificat, analizat și planificat. Un plan de gestionare a crizelor este dezvoltat cu scopul de a proteja activele unei companii – angajați, părți interesate, comunitate, facilități, mărfuri, echipamente și așa mai departe – și oferă îndrumări privind coordonarea resurselor interne și externe
Scopul final al unui plan de gestionare a crizelor este de a oferi un proces care să ajute liderii să ia decizii în cunoștință de cauză în puncte cruciale în timpul unei situații stresante.
Elaborarea planului de gestionare a crizelor
Un plan de gestionare a crizelor trebuie să susțină propunerea, obiectivele și strategia generală a organizației pentru operațiunile de afaceri. Este o forță de îndrumare pentru oameni, resurse și active care concentrează activitățile pentru a transforma o situație de criză de la haos imprevizibil la o stare de echilibru gestionabilă care poate fi evaluată și abordată într-un mod complex și profesional. Acesta explică procesul pentru acțiunile necesare și răspunde la întrebările pertinente care ar putea apărea.
Formatul unui plan de gestionare a crizelor conține elemente care pot fi adaptate la cele mai multe evenimente sau situații pentru a identifica, reduce sau elimina riscul. Acesta ia în considerare probabilitățile viitoare, alocarea resurselor, strategia de afaceri, punctele forte, punctele slabe și limitările. Pentru a fi eficient, un plan de gestionare a crizelor trebuie formulat, revizuit și implementat înainte de apariția unui eveniment periculos. Planul trebuie să primească atenția și angajamentul corespunzător din partea conducerii.
Din păcate, au existat ocazii în care organizațiile au suferit prin reducerea costurilor atunci când au dezvoltat un curs de acțiune ca răspuns la dezastre anticipate sau neprevăzute. În alte cazuri, companiile vor rezerva uneori un plan de gestionare a crizelor pentru catastrofe majore; în timp ce în jurul lor se produc crize mai mici, dar mai frecvente, provocând pierderi. O parte din motivul acestei erori este o concepție greșită conform căreia procesul de gestionare a riscurilor este aplicabil numai acelor medii care experimentează istoric evenimente de pericol. Realitatea este că riscul este prezent în toate fațetele afacerilor și ale vieții. A ignora acest lucru poate permite dezvoltarea unei crize și poate avea efecte devastatoare asupra unei afaceri sau comunități.
Securitate in Romania by VerifiES Security
Blogul nr 1 din industria de Securitate: Articole, noutati si tendinte din industria de Securitate, Solutii de Securitate, Locuri de munca din industria de Securitate, Resurse utile, topuri de Securitate, legislatie de Securitate, Club de Securitate, Promovare online pentru firme de securitate
VerifiES Security: Servicii pentru industria de securitate
VerifiES Efficiency– Eficienta in Securitate: Proiectare si Receptie sisteme de Securitate, Selectie, Evaluare si Audit furnizori de Securitate, Consultanta de securitate, Audit securitate, Solutii de securitate – optimizare buget de securitate, Externalizare management servicii de securitate, Analize, statistici de securitate, Instrumente utile pentru industria de securitate,
VerifiES Employees – Angajati in Securitate: Servicii de recrutare pentru industria de Securitate
VerifiES Evolution – Evolutie in Securitate: Servicii de consultanta in Securitate: dezvoltare companii de securitate, strategie, management, marketing, vanzari, consultanta financiara.